Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera i Hoxhaj primio kosovske diplomate: Da upotrebimo dijalog za izvlačenje Kosova iz status-quo-a

7 septembra, 2018

 

Priština,7 septembar 2018

Zamenik premijera Republike Kosovo, Enver Hoxhaj, je govorio na Petoj konferenciji ambasadora Kosova koja se održava u Prištini. Na panelu o Nemačko – Kosovskim odnosima, zamenik premijera Hoxhaj je rekao da je svet ušao u eru velikih promena i svaki dan u diplomatiji je nov.

„Cilj spoljne politike Srbije je bio da Kosovo nema spoljnu politiku, nego ceo međunarodni odnos Kosova prođe kroz dijalog. Ako je Kosovo dijalog imalo kao instrument normalizacije, Srbija ga je koristila kao instrument međunarodne izolacije Kosova. Ako je Srbija pokušala da blokira članstvo Kosova u UN preko Rusije, uloga nemačkog faktora bila presudna da članstvo Srbije u EU ide preko Kosova. Ovo je nova paradigma koju je Nemačka postavila u regionu, ali i uz podršku Britanaca, Francuza i naročito Amerikanaca „, rekao je zamenik premijera Hoxhaj.

Prema njegovim rečima, postoje dva presudna trenutka u spoljnoj politici Nemačke u odnosu na Kosovo. Prvo,učešće nemačkih trupa u humanitarnoj intervenciji NATO, koje je popračeno žučnim raspravama u unutrašnjoj politici Nemačke u tadašnjoj crveno-zelenoj koaliciji pri čemu je plan Joške Fišera za okončanje rata na Kosovu uz podršku SAD i drugih partnera okončan usvajanjem Rezolucije 1244 OUN.

Drugi momenat, prema zameniku premijera Hoxhaj, je bio oblikovanje principa dijaloga i njegova upotreba kao instrumenta uslovljavanja. To je oblikovano preko dva događaja, posetom Merkelove u avgustu u Srbiju i njen susret sa Borisom Tadićem za raspuštanje paralelnih struktura, za integraciju severnih opština u političkom životu Kosova i da se dijalog vidi kao instrument normalizacije međudržavnih odnosa. „Drugi događaj bio je poseta Andreas Schoenoeft, godinu dana kasnije , i plan CDU-CSU-pružanjem sedam tačaka , gde poslednja tačka predviđa da se postigne pravno obavezujući sporazum a u međuvremenu nemačko-britanski pristup je postao evropski pristup „, rekao je zamenik premijera Hoxhaj.

Prema rečima zamenika premijera Hoxhaj, u kontekstu današnjeg dijaloga, postavlja se pitanje o tome kako Kosovo može koristiti podršku Vašingtona, Berlina, Londona i Pariza da stvori novu priliku i dijalog je istorijska prilika da Kosovo okonča ovaj proces.

„Istorijski, ipostoje vremenski periodi koji su rigidni za promene, i promena u spoljnoj politici može biti za 50 godina skoro nemoguća . Ali neočekivano, može se pojaviti nova prilika koja može poslužiti kao šansa za promene i postizanje istorijskog sporazuma. Uloga evropskih partnera Kosova, poput Nemačke, Velike Britanije, Francuske, zajedno sa Amerikom, može biti sada u dijalogu da stvorimo novu mogućnost međusobnog priznavanja između Kosova i Srbije i članstvo Kosova u OUN. Stoga nije u interesu Kosova da se očuva status-quo i ne smemo biti njegovi robovi „, rekao je zamenik premijera Hoxha.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.