Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Regionalni ekonomski razvoj doprinosi miru i stabilnosti jugoistočne Evrope

1 septembra, 2018

Dubrovnik, 1. septembar 2018

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, drugog dana zvanične posete Hrvatskoj, danas je učestvovao u Dubrovačkom forumu, sa temom „Jačanje održivosti- Mediteran, Evropa i zapadni Balkan“.

U svom govoru, premijer Haradinaj je rekao da Kosovo je posvećeno dobrosusedskim odnosima i važan je činilac u svim regionalnim inicijativama koje imaju za cilj regionalni ekonomski razvoj i otvaranje evropske perspektive.

Ispred učesnika u forumu, premijer Haradinaj je rekao da saradnja između zemalja treba da bude u funkciji evropskih integracija, a vlada Kosova marljivo radi u tome.

Premijer Haradinaj je izrazio jasnu pro-zapadnu orijentaciju i evro-atlantsku opredeljenost Kosova za članstvo u EU i NATO.

„Marljivo radimo za transparentnu i odgovornu vladu, jačanju vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a u isto vreme radimo na agendi evropskih reformi, ERA 2“, je rekao premijer Haradinaj.

Dalje, premijer Haradinaj je govorio i o vladavini prava kao prioritet Vlade Kosova što dokazuje da zemlja uspešno zaključuje proces liberalizacije viza kao i tranziciju Kosovskih snaga bezbednosti.

„Kosovo je takođe spremno za prelazak KSB-a u vojsku, kao sveobuhvatno i profesionalno telo, prema NATO standardima.“

Premijer Haradinaj je govorio i o dobrosusedskim odnosima, za koje je rekao da Kosovo radi na izgradnji mira i perspektive, procenjujući da ima dobre odnose sa većinom zemalja, i da je u procesu normalizacije i sa susednom zemljom Srbijom.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.