Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Nemačka, doprinosi ukupnom razvoju Kosova

22 Gusht, 2018

 

Priština, 22. avgust 2018.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, se sastao danas, sa parlamentarnim komesarom Oružanih snaga Savezne Republike Nemačke, Hans-Peter Bartelsom.

Premijer Haradinaj je obavestio komesara Bartelsa o napretku Kosova i prioritetima Vlade za ekonomski razvoj i jačanje vladavine zakona, zahvaljujući se nemačkoj državi na ukupnom doprinosu u izgradnji države Kosovo.

Tokom sastanka, premijer Haradinaj je pohvalio istorijsku ulogu nemačkih vojnih snaga koje su služile po prvi put posle Drugog svetskog rata izvan Nemačke u mirovnoj misiji KFOR-a na Kosovu, istovremeno je izrazio zahvalnost za neprocenjivo angažovanje nemačke vojske na Kosovu, generala Hofmana, i njegovog naslednika Uwea, u okviru savetodavne misije (NALT) BSK-a.

“Nemačka je jedna od glavnih donatora na Kosovu još od 1999. godine, i nastavlja da bude glavna podrška procesima važnim za zemlju i na tome smo joj zahvalni. Ovo je takođe dokazano i sa transformacijom vojnog logora u inovativni park i park obuke u Prizrenu, dobra mogućnost za unapređenje ekonomskog razvoja “, rekao je premijer Haradinaj, tražeći dalju podršku nemačke države u evro-atlantskim integracionim procesima na Kosovu.
Na ovom sastanku je takođe razgovarano i o produbljivanju saradnje između dve zemlje, o ulozi Nemačke u procesu dijaloga, liberalizaciji viza, članstvu Kosova u ključnim međunarodnim organizacijama, sa posebnim naglaskom na INTERPOL.

Premijer Haradinaj je obavestio komesara Bartelsa o procesu tranzicije Kosovskih snaga bezbednosti u Oružane snage, kao profesionalne, multietničke i pripravne snaga u skladu sa standardima, uveren da će Nemačka igrati važnu ulogu u ovom procesu.

Sa svoje strane, parlamentarni komesar Oružanih snaga Savezne Republike Nemačke, Hans-Peter Bartels, je pohvalivši napredak Kosova rekao da će Nemačka nastaviti da podržava Kosovo u njenom evroatlantskom putu.

Last modified: 22 Gusht, 2018

Comments are closed.

×