Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kosovo posvećeno unapređenju regionalne saradnje

11 jula, 2018

London, 10. jula 2018.

Na Samitu Zapadnog Balkana, na drugoj sednici, koja je ujedno i zatvaranje Samita, liderima delegacija zemalja članica Berlinskog procesa i zemalja članica Evropske unije, obratila se nemačka Kancelarka, Angela Merkel, koja je govorila o „Varšavskom Samitu 2019.“ i „Budućnosti Berlinskog procesa“.

Tokom ove sednice, Premijer Haradinaj govorio je o posvećenosti Kosova za unapređenje regionalne saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana, a odgovorio je i na kritike srpske Premijerke, Brnabić, rekavši da je Kosovo posvećeno ekonomskoj i političkoj stabilnosti u regionu, i u tom pogledu naporno radi na sprovođenju svih sporazuma, a da prepreke i kašnjenja u njihovom sprovođenju nisu izazvani od strane Kosova, već od strane Srbije.

Nakon završetka druge sednice Samita EU-Zapadni Balkan, Kancelarka Angela Merkel i Premijerka Theresa May na zajedničkoj konferenciji ocenile su značaj Samita, petog po redu.

Kancelarka Merkel je rekla da je ovaj Samit dokaz posvećenosti zemalja Evrope da pomognu zemljama Zapadnog Balkana i podsticaj za napredak u svim oblastima.

U isto vreme, Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa May, rekla je da će njena zemlja nastaviti da podržava zemlje Zapadnog Balkana.

Ovo je peti Samit koji se održava za zemlje Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, iniciran od strane Kancelarke Angele Merkel.

Zemlje koje su učestvovale na ovom Samitu potpisale su zajedničku deklaraciju sa obavezama svojih vlada u određenim oblastima, kao što su: dobrosusedski odnosi, nestala lica, ratni zločini, sve ove obaveze koje proističu iz Berlinskog procesa.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.