Zyra e Kryeministrit

Kosovo neće ostati talac prošlosti. Spremno da postane pružalac bezbednosti zajedno sa KFOR-om i NATO-om

11 jula, 2018

London, 10. jul 2018

U okviru samita EU-zapadni Balkan u Londonu, nastavljen je drugi deo prvog sastanka koji je vodila premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa May, a tema diskusije su pitanje bezbednosti i migracija, spoljna politika i pitanja prošlosti.

U svom govoru, premijer Haradinaj je govorio o prošlosti, rekavši da su njeni bolovi i dalje duboki.

„Svaki pojedini dan na Kosovu je godišnjica komemoracije, međutim, mi nećemo biti taoci prošlosti“, rekao je premijer Haradinaj.

Dalje, premijer je naglasio posvećenost institucija da realizuju viziju za suvereno, nezavisno, ekonomski razvijeno Kosovo, članicu EU-a i NATO-a, u posebnim odnosima sa svim saveznicima. „Kosovo je vekovima Evropa, i ništa neće ovo promeniti“, rekao je premijer Haradinaj dodajući da sada Kosovo želi postati pružalac bezbednosti a ne samo potrošač sigurnosti, zajedno sa KFOR-om i NATO-om.

Fokus sastanka je bio pitanje viza. Premijer Haradinaj je rekao da, kao najmlađa nacija u Evropi, kao najveći evropski entuzijasti, nažalost, omladina Kosova ostaje u zatvorenim granicama, u nemogućnosti putovanja, studiranja, slobodnog igranja i kretanja u Evropi.

„Prepoznajući naša dostignuća u aktuelnim geopolitičkim okolnostima i rastućim uticajima, snažno verujemo da će države članice EU-a omogućiti našim ljudima da putuju bez viza u Evropu. Mogu da garantujem da ne postoji opasnost koja dolazi sa Kosova, ni migracije ni zločina. Ali više razmene i saradnje „, rekao je premijer, dodajući da Kosovo ima odlične bilateralne odnose sa svim zemljama zapadnog Balkana, posebno sada kada su intenzivirani napori koji proizlaze iz Berlinskog procesa.

Pred brojnim učesnicima na ovom sastanku, premijer Haradinaj je takođe govorio o procesu dijaloga, naglašivši posvećenost Kosova konstruktivnom dijalogu i poboljšanju susednih odnosa.

U razgovoru o pitanju migracije, premijer Haradinaj je rekao da je vlada dala prioritet vladavini prava i bezbednosti. „Posvećenost Vlade Kosova za izgradnju demokratskog, sveobuhvatnog i efikasnog upravljanja koje će služiti ljudima na Kosovu bez diskriminacije počinje snažnom vladavinom prava i bezbednosti. Na ovom putu, mi smo spremni i potpuno posvećeni saradnji i razmeni iskustava sa svim zemljama koje nas mogu podržavati i pomoći da se Kosovo približi Evropi „, rekao je premijer Haradinaj, ostajući posvećeni da postanemo deo INTERPOL-a i članstvo u mrežama za borbu protiv kriminala.

““Svi sporazumi koje smo sklopili sa zemljama EU-a u potpunosti su poštovani i nismo imali ni jednu jedinu žalbu. Prema Eurostat-u, smanjen je broj stanovnika Kosova koji su zatražili azil u zemljama EU-a“, rekao je premijer Haradinaj, dodavši da ovaj pozitivan trend jasno naglašava našu stalnu posvećenost obeshrabrivanju stanovništva da nepravilno migrira u EU.

„Učinili smo veliki napredak. Spremni smo za više odgovornosti „, rekao je premijer Haradinaj.

Samit zapadnog Balkana, 5-ti po redu, nastaviće svoj rad u popodnevnim satima sa drugim sastankom, koji će voditi nemačka kancelarka Angela Merkel.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.