Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Moramo dati svoj maksimum da povratimo poverenje u institucije zemlje i poboljšamo naš rad

25 juna, 2018

Osmi susret na najvišem nivou vladavine prava Priština,

25. jun 2018.

„Sve moramo biti odgovorni za zadatke koje imamo i sa pozicije u kojoj smo moramo dati svoj maksimum da povratimo poverenje u institucije zemlje i poboljšamo naš rad „, to je bila poruka premijera Ramusha Haradinaj na današnjem sastanku, osmom po redu, visokog nivoa za vladavinu prava, gde su predstavljena dostignuća nadležnih institucija, proteklih nekoliko meseci, a posebno rad Regulativne Komisije za Javne Nabavke, Centralne agencije za javne nabavke i Organa za razmatranje žalbi.

Premijer Haradinaj je pozvao lidere tih mehanizama koji regulišu funkcionisanje javnih nabavki da se više angažuju na postizanje rezultata i da povećaju poverenje javnosti, uz napomenu da su javne nabavke važan deo reformi za koje se traži da ih Vlada izvrši na putu ka integraciji u EU.

Premijer Haradinaj je rekao da je Kosovo ostvarilo napredak u pogledu nabavki, uz napomenu da je Nacionalna Strategija za javne nabavke za period 2017-2021, jedna od najvažnijih strategija za zemlju.

Safet Hodža, predsednik Regulatorne komisije za javne nabavke je, detaljno predstavio rad Regulativne Komisije za Javne Nabavke , uz napomenu da se 97% svih postupaka i aktivnosti nabavke obavlja preko platforme elektronske nabavke. „Platforma e-nabavka je jedan od sistema koji se najviše koriste na nivou vlade i na poslovnom nivou“, rekao je Hodža.

Predsednik Upravnog odbora RKJN, govorio je o izazovima koji su pratili RKJN tokom 2017. godine u sprovođenju i funkcionisanju elektronske nabavke, zbog nedovoljnih kapaciteta RKJN i ne-adaptaciji postojećeg zakonodavstva u vezi elektronskih nabavki.

Dok je na prezentaciji Centralne Agencije za nabavke, rečeno da postoji 16 institucija za koje ova Agencija obavlja procedure nabavke, do ostaje izazov nedostatak resursa i kašnjenje u saradnji ugovornih organa. S druge strane, Blerim Dina iz OJN je rekao da je 2017. godine, primljeno 541 žalba u ovoj instituciji i razmotreno je 459 žalbi, dok izazov ovog tela ostaje nedostatak osoblja i neizvršenje odluka.

Na ovom sastanku, kojim je predsedavao premijer Haradinaj su takođe predstavljena dostignuća Ministarstva pravde, Carine Kosova, Kosovske policije, Kancelarije generalnog revizora, Sudskog saveta Kosova, Vrhovnog suda i Agencije za borbu protiv korupcije. Iz ovih prezentacija je postalo jasno napredovanje u ovim institucijama u poslednjih nekoliko meseci, posebno u zapošljavanju novih sudija i pomoćnog osoblja i donošenju preko potrebnih nacrta zakona od strane Vlade zemlje, za usklađivanje sa evropskom agendom

Deo sastanka su bili i američki ambasador na Kosovu Greg Delawie, šefica misije EU Natalija Apostolov, šefica EULEX-a, Aleksandra Papadopulos, šefia misije USAID-a Lisa Magno, i drugi institucionalni predstavnici .

Na kraju sastanka, premijer Ramush Haradinaj je ponovo ponovio značaj konkretnog angažovanja svih institucija, rekavši da nosioci institucija snose i odgovornosti i za svaki izazov moraju biti odgovorni za posao koji obavljaju.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.