Zyra e Kryeministrit

Vlada odlučna u sprovođenju svojih obaveza za ispunjenje Evropske Agende zemlje

13 juna, 2018

Priština, 12. jun 2018

Na zahtev premijera Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, šef Kancelarije EU-a na Kosovu, Nataliya Apostolova, obratila se Kabinetu Vlade na 51. sastanku Vlade Republike Kosovo.

Na početku svog obraćanja, premijer Haradinaj je rekao da se Vlada složila o nasleđivom dnevnom redu evropskih reformi ERA 2017, od kojih je jedan deo prioriteta realizovan, kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije, reforme državne uprave, poboljšanje poslovne klime, obezbeđenje energetske stabilnosti i druge teme, iako još uvek postoje neke otvorene teme.

“Uveravam vas na jednu stvar od koje i ja i svako do vas ima interes, odnosno to je interes Kosova i građana zemlje da ne samo onog što je poznato kao angažovanje u vladavini prava, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i praćenju slućajeva koji su u toku, nego smo zainteresovani da nastavimo sa evropskim reformama kao što je i evropska perspektiva za nas, odnosno Kosovo je posvećeno evropskoj perspektivi, ne želući da nastavim dalje, jer danas imamo privilegiju da direktno od šefa misije EU-a dobijemo sve ove važne aspekte Evropske Agende za Kosovo”, rekao je premijer Haradinaj u svom govoru.

Dok je šef mishje EU-a na Kosovu, Natalya Apostolova rekla da je kao specijalni predstavnik EU-a njena uloga podrška Vladi u radu i naporima za pridruživanje evropskoj porodici, ali je takođe adresirala neke od izazova koji nas očekuju.

“Što se tiće vremenskih rokova i delatnosti koje ova vlada ustvari vi trebate postići kako bi na kraju godine imali uspešnu priču sprovođenja ERA. Ako ste pažljivo pročitali Strategiju za Zapadni Balkan, dokumenat objavljen pre nekoliko meseci od strane Komisije i za koji smatramo da je najvažniji i najhrabriji dokumenat za sve partnere Zapadnog Balkana, mogli ste pročitati da članstvo Kosova i putovanje prema EU-u prolazi kroz domen sprovođenja SSP-a”, izjavila je gđa. Apostolova, dodajući da je Agenda Evropske Reforme zapravo zajednička vežba između nas, Evropske Komisije, Evropske Unije i Vlade Kosova.

“Ovi prioriteti imaju vremenske rokove i ovi vremenski rokovi za sprovođenje bili su godinu dana. Mi veoma dobro znamo zašto tokom ove godine većina ovih delatnosti nije mogla da se sprovede i zbog toga je Komisija odlučila da nastavi ili produži za 7 ili 8 meseci sprovođenje ERA-a 2017. Trenutno smo u 2018. godini, tako da evo kakva je sada stvarnost”, dodala je gđa.Apostolova u svom obraćanju kabinetu vlade, dodajući da će u septembru ove godine Poverenik za proširenje i susedsku politiku Johannes Han posetiti Kosovo i razmotriti šta je postignuto od ERA 2017 i da se započnu pregovori za novu fazu ERA, koja će biti ERA 2019.

“Vi kao Vlada imate priliku da realizujete što je više moguće od prioriteta koji spadaju u vaš operativni sektor pre Septembra 2018. godine i ovo je prilika da se Kosovo pokaže kao istinski i pouzdani partner koji sprovodi obaveze koje je nedavno preuzelo”, završila je svoje obraćanje Apostolova.

Na ovom sastanku bili su prisutni i ministri Vladinog Kabineta koji su adresirali pitanja koja su pod nadležnošću ministarstava kojima upravljaju za usklađivanje zemlje sa Evropskom Agendom.
Za ministarku Dhurata Hoxha, Ministarstvo za evropske integracije održalo je relevantne Izvršne Komisije u funkciji ubrzanja ispunjenja Agende Evropskih Reformi i takođe je održala radne Komitete na nivou Generalnih Sekretara i izazovi koji su nastali na radnim sastancima Komiteta, adresirani su Ministarskom Savetu. Ministarka Hoxha je je dodala da se brinu da se sve institucije informišu na vreme u vezi sa prioritetima i značajem ispunjavanja ovih prioriteta što pre.

Ministar Pravde, Abelard Tahiri, rekao je da Sudstvo i Tužilaštvo neće imati sudije i tužioce, već osoblje za podršku, pravne službenike, profesionalne saradnike, oko 300 mladih ljudi za 2018. godinu, i ovo je prvi put da su imali tako veliki porast i da Sudski Savet regrutuje 39 novih sudija, koji će se fokusirati na Prištinski Osnovni Sud, kao najopterećenijem. Takođe za ministra Tahiri prioritet je bio i jačanje Specijalnog Tužilaštva, i broj tužilaca u Specijalnom tužilaštvu će se povećati.

Na ovom sastanku posvećenom Evropskoj Agendi Kosova, Ministar Javne Administracije, Mahir Jagxhilar rekao je da su Reforme Javne Administracije jedno od ključnih pitanja u ERA i da postoje dve vrste: pregled agencija i paket zakona o reformi javne uprave.

Dok je Pal Lekaj, Ministar Infrastrukture rekao da što se tiće Nacrta Zakona o Ugovoru Transportne Zajednice, mi smo nakon usvajanja ili Ugovora potpisanog 12. jula 2017. godine počeli sa izradom Nacrta Zakona za koji se veruje da će se usvojiti pre septembra.

Ministar unutrašnjih poslova, Bejtush Gashi, dodao je da je potpisivanje posebnih protokola između Granične Policije, Carine i Agencije za hranu i veterinu, deo sporazuma između Vlade Kosova i Vlade Makedonije, o železničkoj i graničnoj komunikaciji ratifikovanoj u 2011. godini.
Za ove obaveze, ovo ministarstvo je preduzelo konkretne akcije i veruje se da će ova dva protokola biti završena krajem ovog meseca ili početkom jula.

Za zamenika premijera Enver Hoxhaj, Agenda Evropskih Reformi podrazumeva sprovođenje 22 prioriteta, kada je pokrenuta prošle godine i pošto je ovo strateški dokumenat, trebao bi takođe ispuniti strateški cilj.

Dok je ministar za finansije, Bedri Hamza, rekao da su obaveze koje proizilaze iz ovog ministarstva realizovane i da su ostale neke obaveze vezane za Skupštinu Republike Kosovo.

“Što se tiče Zakona o finansijskom izveštavanju, računovodstvu i reviziji, odobren je od strane Skupštine 30. marta 2018. godine. Odobrenje sekundarnog zakonodavstva za državnu pomoć i funkcionalizaciju Komisije odeljenja za državnu pomoć, obaveštavam vas da je regulisana operativna nezavisnost, da je obezbeđen jednak prostor za rad, kompletirano osoblje u odeljenju, izrađeno sekundarno zakonodavstvo”, rekao je ministar Hamza, dodajući da je što se tiče plana za sprovođenje neformalne ekonomije, postignut napredak u 2018. godini.

Današnje adresiranje na Sastanku Vlade Republike Kosovo, o Evropskoj Agendi Kosova je u nastavku angažovanja koje premijer Haradinaj realizuje radi ispunjavanja obaveza zemlje u pravcu približavanja sa evropskom porodicom.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.