Zyra e Kryeministrit

Evropska agenda je naš strateški interes, ministarstva treba da obavljaju svoj posao!

11 juna, 2018

Priština, 11. jun 2018.

„Ministri bi trebalo da se angažuju da neispunjene obaveze za plan evropskih reformi budu završene na vreme, intenzivirajući sve neophodne mere”, pa je rekao premijer Ramush Haradinaj na redovnom sastanku Saveta ministara za evropske integracije, posvećenom realizaciji Agende za evropske reforme (ERA) u organizaciji Ministarstva za evropske integracije.

Ovom prilikom, premijer Haradinaj je rekao da smo na pragu važnih odluka, kao što su liberalizacija viznog režima i podsetio na zadatke koje odgovarajuće institucije imaju od strane evropske agende.

„Strateški cilj Vlade je ispunjavanje kriterijuma za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i mi smo posvećeni da ovo završimo na vreme”, rekao je premijer Haradinaj i dodao da će efikasno sprovođenje obaveza koje proističu iz našeg ugovora sa EU-om, što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, biti temelj našeg zasluženog članstva i uklanjanje viznog režima za stanovnike Kosova.

Premijer Haradinaj je dalje naglasio da se sve prepreke koje se odnose na izveštaje o zemlji trebaju tretirati sa dodatnim prioritetnim i da budemo pažljivi da se ispravno i jasno sprovode sve preporuke zasnovane na konkretnim podacima.

Premijer je takođe rekao da ministri danas treba da obaveste Savet o svim izazovima, preprekama i u kom vremenskom roku planiraju da izvrše obaveze.

„Svestan sam da je potrebna bliska saradnja sa Skupštinom Kosova, kako bi se išli napred u potpunom ispunjenju svih prioriteta, posebno kada se uzme u obzir zakonodavna agenda”, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da je Evropska agenda naš strateški interes, sa posebnim ciljem i u vezi sa liberalizacijom viza.

Ministarka za evropske integracije, Dhurata Hoxha, domaćin ovog sastanka je rekla da je krajnje vreme da se usredsredimo na ispunjavanje obaveza koje proističu iz ERA-e i nabrojimo sve zadatke koji čekaju ministarstva u pogledu evropske agende.

Nakon završetka sastanka, premijer Ramuš Haradinaj je zajedno sa ministarkom za evropske integracije, Dhuratom Hoxha, na konferenciji za medije još jednom naglasio odlučnost institucija da izvrše sve neispunjene obaveze.

„Bio je to dobar osećaj biti na sastanku na kome se tačno izveštava i govori se o konkretnim temama, daju se vremenski rokovi. To je dokaz da se evropska agenda poštuje na svim nivoima vlasti”, rekao je premijer Haradinaj na konferenciji za medije i dodao da je dogovoreno i o sastanku na ovom nivou krajem ovog meseca.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.