Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Nastavimo vezu sa knjigom, jer ćemo tako biti sposobniji u onome što radimo u životu

5 juna, 2018

Priština, 5. jun 2018.

„Vlada je odlučna da podrži objavljivanje, distribuciju knjiga, izvršivši poreske olakšice, sa PDV nula, ali i sa sprovođenjem zakona, koja će to garantovati, koji će biti operativan u septembru „, rekao je premijer Ramush Haradinaj, na otvaranju 20 sajma knjige, koji je organizovan od strane Udruženja izdavača na Kosovu.

Premijer Haradinaj je ovu godinu označio kao jubilarnom godinom, rekavši da 20. sajam knjiga zaslužuje dragocene poruke od vlade.

„Moja poruka vama danas, za one koji se bave pisanjem“ pišite jer ćete izaći na svetlo „, rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je dalje, rekao da je generacija slobode čitala, inspirisala se, preuzimala od pisaca iz perioda preporoda, od heroja, patriote, muškaraca i velikih gospođi koje je dao naš narod sa največim ciljem, ciljem slobode.

„Mislim da je čovek koji čita slobodan čovek, ima slobodu. Onaj koji čita je suveren, jer donosi odluke i, kao takav, čitalac je uvek pobednik. Pozivam građane svih uzrasta da nastave vezu sa knjigom, jer ćemo tako biti veštiji u onome šta radimo u životu „, rekao je premijer Haradinaj.

Predsednik Udruženja izdavača Kosova, Daut Demaku, rekao je da je to najveći kulturni događaj organizovan na Kosovu, najstabilniji događaj i organizacije u periodu od 20 uzastopnih godina. Sečajući se teških godina kada je organizovano prvo izdanje Sajma knjiga, predsednik Demaku je poručio svima da štite čistoću albanskog jezika.

Učesnici u ovoj 20.-toj ediciji Sajma knjiga „Prištini 2018“, su bili izdavači sa Kosova, iz Albanije i drugih zemalja širom albanskog prostora.
Učesnicima su se sa svojim govorima obratili ambasador Albanije na Kosovu, Kemal Minxhozi, gradonačelnik Prištine, Shpend Ahmeti.
Zatim je premijer Haradinaj posetio nekoliko izdavačkih kuća, koje učestvuju na ovom sajmu. Po prijemu mandata, Vlada je odlučila da smanji PDV na nulu za izdavače knjiga, kao inicijativa za podršku piscima i izdavačima i za podsticanje čitaoca na kupovinu knjiga.

 

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.