Zyra e Kryeministrit

Kosovo i kosovski narod će naći svoje mesto, u zemlji slobodnih naroda i miru!

25 maja, 2018

 

 

Konferencija Premijera Haradinaj nakon zvanične posete Vatikanu

Priština, 25. maja 2018.

Nakon posete Svetoj Stolici, susreta sa Papom Francis i Kardinalom Pietro Parolin, koji je takođe sekretar Vatikana, u hijerarhiji države Vatikan, on je Premijer u Vatikanu, premijer Kosova, Ramush Haradinaj, održao je danas konferenciju za novinare, gde je predstavio svrhu posete, što je bio zahtev naroda Kosova za priznavanje Republike Kosova od strane Vatikana.
U svom govoru pred prisutnim medijima, premijer Haradinaj je rekao da se zahvalio Papa Francisu na njegovoj brizi i poštovanju koje ima za Kosovo i njegov narod.
Takođe, premijer Haradinaj je rekao da je nakon zahteva koji je podneo, Papa Francis rekao: „Narod Kosova mi je u srcu. Moliću se za vas, lično ću se moliti za vas i za vašu zemlju“, istovremeno je rekao da se veoma nada da će Kosovo i narod Kosova naći svoje mesto među slobodnim narodima i u miru.

Puni govor premijera Haradinaj na konferenciji:
„Zbog vašeg poštovanja i građana uopšte, kao i sastanaka i tema o kojima smo razgovarali, sazvao sam ovu konferenciju za novinare nakon posete Vatikanu.
U pratnji nekoliko kolega, imao sam radni sastanak sa Njegovom Eminencijom, Kardinalom Pietro Parolin, koji je i sekretar Vatikana, u hijerarhiji države Vatikan, on je Premijer u Vatikanu.

Na ovom radnom sastanku koji je trajao više od sat vremena, razgovarali smo o bilateralnim pitanjima Kosova i Svete Stolice. Uglavnom su dominirale teme, najpre, one o dobrim osećanjima koje Kosovo ima za Svetu Stolicu, vrednostima koje imamo u međuverskoj toleranciji, uzajamnom poštovanju, posvećenosti koje imamo kao zemlja za mir u regionu i za članstvo u EU i drugim međunarodnim organizacijama, poput Interpola, i značaju koje za nas ima priznavanje od strane Vatikana, težina koju ima ovo priznavanje, priznavanje za našu zemlju, zahvaljujući Vatikanu koji je svo vreme bio otvoren sa nama, još od vremena predsednika Rugove, Jahjaga, Thaçi, dakle sa svakim ko je bio u mogućnosti da održi komunikaciju sa Vatikanom. Izrazio sam spremnost za jedno takvo strateško partnerstvo Kosova i u budućnosti.

Istovremeno, sa Papom, dakle sa Svetim Ocem, imao sam priliku da govorim o Kosovu i pripremio sam na vreme jedan poklon za njega, veoma dragoceni poklon, pismo-zahtev za priznavanje u omotu sa logom desete godišnjice nezavisnosti.

Bio sam u prilici da mu se zahvalim za brigu, za poštovanje koje ima za Kosovo, da mu izrazim i ovaj zahtev naroda Kosova, rekavši da narod Kosova ima nadu u vas, oči prema vama i očekuje od vas.

Bio je stvarno otvoren nakon što je primio zahtev, okrenuo se i rekao mi ove reči: „Narod Kosova mi je u srcu, osećam to. Moliću se za vas, lično ću se moliti za vas i za vašu zemlju“. On se veoma nada da će Kosovo i narod Kosova naći svoje mesto, među slobodnim narodima i u miru.

Dakle, razgovor je uglavnom imao tu svrhu, sticanje priznavanja ili traženja priznavanja. Želim da vam kažem da sam takođe sa najvećom pažnjom učinio da kao Kosovo objasnimo šta evropska porodica dobija sa Kosovom? Šta EU dobija ako nam se odobri liberalizacija viza? Da ne dobija ni kriminal, ni rizik, ni emigrante, već samo razmenu. Šta dobija svet ako postanemo član Interpola? Dobija više bezbednosti, više garancije za miran život, više zaštite od bilo kog kriminala i opasnosti. I, istovremeno sa priznavanjem Kosova, dobija se istinski i trajan mir na Balkanu, za sve.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.