Zyra e Kryeministrit

Ilir Konuševci i Hazira Mala su planirali put ka slobodi

10 maja, 2018

Tirana, 9. maj 2018.

„Činjenica da smo se okupili u Tirani na akademiji da bi odali pomen Iliru Konuševciju i Haziru Mala, govori nam da se radi o posebnoj situaciji, o posebnim okolnostima za posebne ljude. Ne postoje samo ova dva borca Albanca, sove I one strane granice koji su bili i borili se zajedno, nego je njihova pad, poseban pad, dakle oni su pali približavajući se borbi tamo gde se dešavala. Tako je, izjavio premijer Kosova, Ramush Haradinaj, na Spomen akademiji povodom 20. godišnjice od pada narodnih palih boraca , general-majora Ilira Konushevcija i Dr. Hazira Male koja je održana u Tirani pod pokroviteljstvom Vlade Republike Kosovo.

Prisutan na ovom događaju su bili visoki čelnici Kosovskih i Albanskih institucija, predsednik Skupštine Republike Albanije, Gramos Ruci, ministri, zamenici ministara, pripadnici bezbednosnih snaga Kosova , predstavnici ratnih udruženja, ambasador Kosova u Albanija, Syl Ukšini, porodica i kolege palih boraca Ilira Konuševcija i Hazira Male i građani sa Kosova i Albanije.

„Ilir je bio dečak Albanac čija vizija za slobodu nija bila ničija kopija nego njegova, porodice i bila je duboka, ne površinska. Ova vizija za slobodu je poticala od njega, kultivisao je i izgradio dp aktivnosti koje nas vode ka slobodi. Neko ko je osetio slobodu, ima je u sebi, je postavio kao svoj cilj, on sam je bio tvorac mnogih akcija do slobode „, rekao je premijer Haradinaj.

Premijer Haradinaj je dalje rekao da je Ilir bio idealist slobode, koji je potom prešao na sledeću fazu, planiranje i implementaciju.

„Iliri je pored opredeljenja za slobodu, planirao ceo naš put do slobode, put napora i vojnih akcija, vojnih, političkih, ljudskih organizacija, i istovemeno implementacije. Deo realizacije nije bio lak, jer da bi ujedinili zajedno sve ove komponente do slobode nije bio jednostavan projekat „, rekao je premijer Haradinaj, u ovim Ilirovim naporima je najmanje bio prisutan strah od smrti.

Zatim je premijer rekao da je tokom susreta sa Ilirom primetio kod njega smelost da ne posmatra delimično, nego da vidi sveukupnost i da ne dozvoli sebi da postane deo uskih aranžmana.

Premijer Haradinaj je takođe govorio o svom susretu sa Hazirom Malom, rekavši da Hazir nije bio samo čovek koji se iz emocija pridružio OVK-a, ali je bio intelektualac, sin intelektualne porodice.

„Porodica Hazira Male i sam Hazir su bili jaka baza, poštovana za OVK-o. Ne postoji bolja misija, nema pravednijeg cilja i uzvišenije vrednosti nego hodanje do slobode za svoj narod za decu, majke, starije osobe, za sve one koji su bili nezaštičeni na Kosovu, za sve one za koje je i najcivilizovaniji svet bio prinuđen da se pokrene „, rekao je premijer Haradinaj.

Pred prisutnima je, premijer Haradinaj rekao da se uz angažovanje NATO-a ceo civilizovani svet angažovao da deluje na način na koji su to činili Ilir i Hazir.

„Naš put ka punoj slobodi nije lak, nije ni tada bio jednostavan, i tada je bilo magle, biće magle i sada iu budućnosti, ali u ključnim trenucima će se pokazati ko je šta uradio na punom putu ka slobodi. Ničiji doprinos na putu ka slobodi neće biti izgubljen, ostale će zaboraviti i istorija i vreme „, rekao je premijer Haradinaj.

U tom smislu, premijer je rekao da Evropa sada treba da otvori pregovore o Albaniji, a kosovskom narodu treba dati liberalizaciju viznog režima.

„Kako može Evropa biti slobodna ako jedan najstariji narod na ovom kontinentu, Albanci, nisu slobodni“, rekao je premijer, dodajući da ćemo raditi za one vrednosti za koje su umrli naši najbolji ljudi.

U ime Albanskih institucija, o slavnoj ličnosti i delu narodnih palih boraca , Ilira Konuševcija i Hazira Male, govorio je zamenik ministra odbrane Petro Koci koji je rekao da nas niko ne sprečava da kosovske pale borce smatramo Albanskim palim borcima i obrnuto.

U ime saboraca je govorio i bivši komandant Operativne zone Laba, Rustema Mustafa, u ime ratnih udruženja, Xhavit Jashari, a prisutnima se u ime porodica Konushevci i Mala, zahvalio Arton Konushevci, brat palog borca Ilira Konuševcija.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.