Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Generacija OVK-a, kulminirala je dug put do slobode

5 maja, 2018

Štimlje, 5 maj 2018

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, učestvovao je u otkrivanju spomen ploče Narodnog heroja, Jetë Hasani i palog borca Ruzhdi Salihu, čije ime takođe drži Muzej kuća, koja je bila štab OVK-a i 26 palih boraca II bataljona „Rushdi Salihu“, u selu Petrašica, opština Štimlje.

U svom govoru, premijer Haradinaj je rekao da je Jetë Hasani patriota koji okuplja one vrednosti koje ne definišu samo jednu fazu našeg života za slobodu. „Deo naših sunarodnika nije uspeo da se dohvati puške, već su sami bili puške, njihovim uverenjima, delima, angažmanom i idejama. Iako nisu išli u rat, prošli su kroz progone, izolaciju, sramoćenja, koja su im učinjena kako bi ih onemogučavali, oslabili, oštetili u svojim patriotskim idejama“, rekao je premijer Haradinaj. U nastavku, premijer Haradinaj je rekao da i druge generacije koje su bile zadužene za određene nadležnosti čak i u nekadašnjem sistemu, i oni nisu uspeli da koračaju svojim koracima, jer su ih uvek protivnici albanskih prava identifikovali, ugnjetavali i zaustavili.

„Naša generacija OVK-a bila je najsrećnija generacija koja je kulminirala dug put do slobode. Bila je to generacija koja je dostigla te misli, žrtvovanja, patnje, cenu svih vremena da kulminira kroz pušku slobode. Rad Jetë Hasanija objedinjuje ove faze. Jetë Hasanija nalazimo u prvim danima nacionalnih ideja, nalazimo ga u njegovim naporima da preživimo Albanca kroz Albansku školu i nalazimo ga uvek sa njegovim idejama o slobodi i nacionalnom jedinstvu „, rekao je premijer Haradinaj.

Počast sviju nas prema patrioti na Dan nacionalnih palih boraca, kao što je rekao premijer Haradinaj, govori o tome da nije slučajnost da imamo slobodu koju zaslužujemo i da ćemo je imati i sačuvati. „Danas sam poćastvovan što se barem malo pridružujem ovoj vašoj počasti“, rekao je premijer Haradinaj, zahvaljujući svima onima koji su učinili da danas život i delo Jetë Hasanija, ali i put ka slobodi naših generacija iz ovog područja pretvori u spomen ploču i štabu koji će biti memorijalni štab.

Na ceremoniji prisustvovali su i gradonačelnik Štimlja, Naim Ismajli, predstavnici institucija, poslanici, saborci i brojni građani.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.