Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: suočavamo se sa realnošću i ne bežimo od nje

12 aprila, 2018

 

Priština, 12. april 2018.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, je učestvovao u diskusiji “ Govori otvoreno „, u organizaciji Pokreta FOL, gde je naveo vladine ciljeve, rekavši da je Vlada koju vodi, počela sa radom nakon izbornog procesa, koji je proizašao kao rezultat političke podele ranijih partnera i izbora koji su održan.

Premijer Haradinaj je, naveo da formiranje ove vlade nije bio lak proces. „Od preuzimanja odgovornosti kao vlada, smo bili zainteresovani u ključnim agendama, i one su podeljene na dve: red i zakon; i ekonomija, ali takođe smo posvetili pažnju i zdravstvu, obrazovanju i tako po redu „, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da je stalna preokupacija bila i regionalna i međunarodna pozicija naše zemlje.

Ovom prilikom je premijer Haradinaj izdvojio dostignuća, uz napomenu da je vlada koju on vodi danas veoma izazvana, zbog procesa upravljanja u zemlji.
„Dobra stvar u svemu tome je da se suočavamo sa realnošću i ne bežimo od nje, ne biramo samo lake i dobre teme, nego sve ono što ima Kosovo, tretirajući ih sa poštovanjem“, rekao je premijer Haradinaj.

U ovoj diskusiji je, premijer takođe govorio o pitanju dijaloga sa Srbijom, o pitanju Udruženja opština sa srpskom većinom, o formiranju vojske Kosova, borbi protiv korupcije, pitanju priznavanja Kosova, ali i o nedavnim dešavanjima u vezi sa hapšenjem srpskog zvaničnika Marka Đurića, o deportaciji turskih državljana, kao i drugim važnim temama.

Govoreći o dijalogu, premijer je rekao da bi trebalo da pređemo u završnu fazu, a koja je uzajamno priznavanje između dve zemlje. „Završna faza je politička volja onih koji donose odluke, i za ovu fazu i predsednik Trump i kancelarka Merkel, premijerka Maja i predsednik Macron moraju naći vremena da se bave Kosovom“, rekao je premijer Haradinaj

Što se tiče Udruženja srpskih opština, premijer je rekao da je ovo ozbiljan proces koji je započeo, zasnovan je na obavezama koje ima Kosovo, i sve što se gradi kao i statut udruženja, se moraju proveriti pred Ustavnim sudom.
Na interesovanje medija u vezi sa borbom protiv korupcije, premijer Haradinaj je rekao da je pitanje borbe protiv korupcije pitanje ove zemlje, ovog društva i u svakoj fazi našeg napredovanja ka EU, tema korupcije biće svaki put vruća i biće proces koji se nikad neće zaustaviti.
Upitan o formiranju vojske, premijer Haradinaj je rekao da formiranje vojske Kosova nije deo dogovora sa srpskom listom. „Kosovo ima jednu opciju, a to je zakon, jedna izmena na osnovu zakona i trebaju se postići dostignuća da se sve strane osiguraju da je Kosovo spremno, da preko ustavnih promjena, pronađe izlaz u pogledu ove teme „, rekao je premijer Haradinaj .

Na kraju rasprave, premijer Haradinaj je rekao da je rešavanje ozbiljnih problema, teških tema koje zahtevaju više energije, čini pobednicima sve. „Neću izgubiti neko ako izaberemo teme koje su čekale godinama. Nema političkog spektar koji neće sutra pobediti“, rekao je premijer Haradinaj, uveravajući sve da će raditi za bolje Kosovo.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.