Zyra e Kryeministrit

Nastavnicima je priznat status 90-ih godina, oslobođeni su od plaćanja carine oprema za informacionu tehnologiju i uvoz rezervnih delova za proizvođače

11 aprila, 2018

Četrdeseta sednica Vlade

Priština, 11. april 2018

Nacrt zakona o statusu albanskih prosvetnih radnika u Republici Kosovo od školske godine 1990-91 do 1998-99 godine, usvojen je danas od strane Vlade Kosova, održavajući tako dato obećanje od premijera Ramush Haradinaj za tretman profesora koji su dali doprinos obrazovanju na Kosovu u ovom istorijskom periodu, izgradnjom nezavisnog obrazovnog sistema.

Zahvaljujući današnjoj odluci Vlade Kosova, oni koji su doprineli obrazovanju u ovom periodu, dobiće veće mesečne prihode.

Ovom prilikom premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, zatražio je od vaspitača, školskih rukovodioca i učenika da se vraćaju školama i da se posvete nastavnom procesu i konkretnim rezultatima na PISA testu.
Na osnovu današnje odluke Vlade, oprema za informacionu tehnologiju biće oslobođena od plaćanja carine, kao inicijativa za obezbeđivanje održivosti u ekonomskom razvoju. Slično tome, drugom odlukom Vlade Kosova, oslobođeni su od plaćanja uvoznih carinskih dažbina rezervni delovi za registrovane subjekte kao proizvodni subjekti u Poreskoj administraciji Kosova.

Takođe su pokrenuti pregovori o Sporazumu između Vlade Republike Kosovo i Vlade Republike Malte o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju utaje poreza i poreza na prihode i kapital.

Pokretanje takvog sporazuma usvojen je takođe između Vlade Republike Kosovo i Vlade Republike Litvanije.
Vlada je dala zeleno svetlo i Koncept dokumentu o sprečavanju i integrisanoj kontroli zagađenja u Republici Kosovo, dokumenat koji identifikuje probleme i izazove koji se odnose na poboljšanje postojećeg zakonodavstva koje uređuje proceduru dozvoljavanja određenih industrijskih aktivnosti, na osnovu direktiva EU-a i u naporima za poboljšanje životne sredine i zdravlja.

Vladin kabinet je danas takođe usvojio odluku o eksproprijaciji imovina od javnog interesa, imovine koje su pogođene od izgradnje nacionalnog puta Priština-Peć i nalaze se na katastarskoj zoni Velika Slatina u opštini Kosovo Polje, a na drugoj tački dnevnog reda vladin kabinet je upoznat sa predlogom radnog mehanizma za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Premijer je naglasio potrebu za sprovođenjem Zakona o sponzorstvu i upoznao je vladin kabinet da očekuje predlog koalicionog partnera u vladi Alijanse Novo Kosovo za poziciju ministra unutrašnjih poslova.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.