Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Kosovo će se pretvoriti u priču o uspehu u borbi protiv korupcije

4 aprila, 2018

Priština, 4. april 2018.

Na sastanku Saveta za borbu protiv korupcije, premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj je naglasio posvećenost Vlade Kosova da podrži reformu pravosuđa, javnog reda i mira, u isto vreme i budžetsku podršku za institucije reda i zakona.
„Kosovo prolazi kroz značajan period sveukupnih reformi, reformi koje su neophodne, ali i reformi, koje su se takođe fokusirale na pravosudni sistem i koje su počele da daju rezultate“, rekao je premijer Haradinaj, potvrđujući da će Vlada Kosova podržati reforme pravosuđa, javnog reda i zakona, kroz budžetsku podršku ovim institucijama.

Premijer Haradinaj je spomenuo činjenicu da je vlada koju on vodi, do sada razvila niz sastanaka na visokom nivou za vladavinu reda i zakona, na kojima su predsedavajući institucija reda i zakona, borbe protiv kriminala i korupcije, izveštavali o situaciji u ovim ustanovama pojedinačno, o dostignućima, izazovima, ali su doneli i ciljeve za budućnost, čija većina se odnosi na borbu protiv korupcije. Premijer Haradinaj je rekao da je u oblasti pravosuđa, mnogo posla obavljeno, koji će biti prikazan u zajedničkoj publikaciji uz pomoć relevantnih aktera, Evropske komisije, Ambasade SAD-a, i preko njih dokazati da je Kosovo stvarno ozbiljno u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, protiv svih vrsta kriminala i pretnji u našem društvu.

Želeći da potvrdi to kao proces i garanciju koju ima posvećenost institucija na najvišem nivou, kao što je potvrđeno i danas, nosioca institucija , budžetska podrška i podrška široke javnosti, onda sam uveren da će se Kosovo pretvoriti u priču o uspehu u borbi protiv korupcije „, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da će evropska perspektiva Kosova ka statusu kandidata, biti precizno podržana jačanjem reda i zakona kao i borbom protiv korupcije.

Premijer Haradinaj je spomenuo činjenicu da vizna liberalizacija jedno od najhitnijih pitanja za koje su građani u zemlji dugo čekali, izražavajući uverenje da bi u narednim danima, Evropska unija mogla pružiti dugo očekivane vesti o viznoj liberalizaciji.

Predsednik Republike Kosovo, Hashim Thači je izjavio da će Kosovo nastaviti da dalje jača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. „Iako znam da to nije lak proces, spremni smo i posvećeni da idemo napred u borbi protiv ovih negativnih pojava i nastavićemo da budemo beskompromisni prema korupciji i organizovanom kriminalu“, rekao je predsednik Thači.
Ovom prilikom je, predsednik Thači čestitao premijeru Haradinaju na tome što je povećan budžet od strane Vlade, svim institucijama i agencijama koje se bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, naglašavajući da samo sa takvom koordinacijom svih institucija ćemo moći uspeti.

Sa po jeednim govorom su pred prisutnima govorili i ministar pravde, Abelard Tahiri, ministar za evropske integracije, Dhurata Hodža, državni tužilac Aleksandar Lumezi, predsjedavajući Sudskog saveta Kosova, Nehat Idrizi, šef tužilačkog saveta Kosova, Blerim Isufaj , predsednik Vrhovnog suda Kosova, Enver Peci, direktor agencije za borbu protiv korupcije, Šaip Havolli. Sastanak Nacionalsnog Saveta za borbu protiv korupcije je sazvan od strane predsednika Republike Kosovo, Hashima Thacija, na temu „Prevencija i borba protiv korupcije tokom 10 godina države“.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.