Zyra e Kryeministrit

Vlada Kosova je održala svoj 35. redovni sastanak

9 marta, 2018

Priština, 9. mart 2018.

Vlada Republike Kosovo, na čelu sa premijerom Ramushom Haradinajem, je održala svoj 35. sastanak na kome su razmatrana i usvojena dokumenata i odluke iz njene ustavne i zakonske odgovornosti.

Vlada je usvojila odluku o izmenama i dopunama zakonodavnog programa za 2018.godinu. U  program će biti obuhvačeni nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o ratifikaciji za IPA 2017, prvi deo, između Kosova i Evropske unije; Nacrt zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Kosovo i Velikog Vojvodstva Luksemburga za „tehničku pomoć u kontekstu evropskih integracija; i Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma između Republike Kosova i Evropske unije  za program „Evropa za građane“.

Na današnjem sastanku je usvojen i Okvir zdravstvenih indikatora za majku i dete. Odluka obavezuje sve relevantne institucije da sprovedu indikatore o zdravstvenom stanju deteta i majke saradnje i pružanje pomoći u okviru svojih ovlašćenja us lučajevima kada se zahteva od strane Kancelarije za dobro upravljanje pri Kancelariji  premijera da ispuni obaveze koje proističu iz   “ okvira pokazatelji zdravlja majke i deteta „.

Svrha okvira indikatora zdravlja dece i majke je da se identifikuju osnovni indikatori za poboljšanje javnog zdravlja, posebno dece, da se odrede akteri odgovorni za održavanje i razvoj indikatora a i za prikupljanje i izveštavanje podataka i jačanje odgovornosti u ostvarivanju prava deteta.

Vlada je izdvojila sredstva za pokrivanje troškova aktivnosti povodom obeležavanja 550-e godišnjice od smrti Đerđ Kastriotija smrti. 250 hiljada evra će se iskoristiti za obnovu Skenderbegove crkve u Prizrenu, dok će ostala sredstva biti dodeljena za druge aktivnosti koje će se održati ove godine, koja je proglašena godinom Skenderbega.

Koncept dokument za plate koje se realizuju iz budžeta Republike Kosovo je dobio odobrenje od strane Kabineta Vlade. Odobreni Koncept dokument će otvoriti put za izradu i usvajanje nacrta zakona o platama u Republici Kosovo. Osnovni princip  u pripremi ovog dokumenta je: jednake plate za jednak rad.

Kabinet Vlade je izdvojio sredstva u iznosu od 75 hiljada evra za Carine Kosova za snabdevanje sa markama za brašno, što će omogućiti implementaciju Administrativnog uputstva za specifične zahteve za identifikaciju, kontrolu i obeležavanje brašna, koje će se staviti u slobodan promet na tržištu Republike Kosovo.

Državna strategija protiv terorizma i akcioni plan 2018-2023 su takođe usvojeni u  Vladi Kosova. Strategija ima za cilj da se bori protiv ekstremističke i radikalne ideologije svake vrste, koje vode do upotrebe nasilja i koje su u suprotnosti sa demokratskim principima našeg društva. Strategija takođe ima za cilj sprečavanje terorističkih aktivnosti i smanjuje rizik od terorističkih pretnji. Institucija nosilac sprovođenja Strategije je Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali i drugi mehanizmi bezbednosti, reda  obrazovanja i razvoja i kulture u zemlji

Pet preliminarnih odluka o eksproprijaciji nepokretne imovine za javni interes i jedna za dalje razmatranje eksproprijacije u javnom interesu, su odobrene od strane Vlade Kosova. Preliminarne odluke o eksproprijaciji imovine koja je predmet proširenja nacionalnih puteva „Ulazak u grad Uroševac“, „Proširenje ulaska u grad Prizren“, „Proširenje ulaska u grad Gnjilane“, „Rehabilitacija nacionalnih puteva segment Gnjilane- Klokot „i izgradnja autoputa Priština-Elez Han. Odluka da se dalje razmotri eksproprijacija  nepokretnosti za „proširenje nacionalnog puta, deonica proširenje ulaska u grad Gnjilane, na drugom Lotu, je dobila odobrenje vlade u današnjoj sednici.

Na današnjoj sednici je usvojena inicijativa o „Sporazumu o profitabilnom radu  za članove porodice članova diplomatskog ili konzularnog predstavništva “ između Republike Kosova i Vlade Republike Hrvatske.
Vlada je preporučila predsedniku Republike Kosovo da odobri Ministarku za evropske integracije, da potpiše sporazum između Evropske unije i Kosova da učestvuje u programu „Evropa za građane“

Vladin kabinet je imenovao generalnog sekretara Fatosa Qerimija, na period od tri godine u Ministarstvu za Regionalni razvoj.
I koncept dokument za oblast inspekcije je dobila odobrenje vlade na današnjoj sednici. Koncept dokument se bavi izazovima u procesu inspekcije koji se smatraju kao prepreku za poslovanje u republici Kosovo. Vlada namerava da preduzme organizacione i zakonodavne reforme u oblasti inspekcija. Ovaj proces je identifikovan kao jedan od važnih razvojnih procesa u Republici  Kosovo. Organizaciona reforma predviđa osnivanje Kancelarije generalnog inspektora Vlade Republike Kosovo.
Vlada Republike Kosovo je usvojila odluku o raspodeli sredstava za integraciju administrativnog osoblja u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečane i Severna Mitrovica. U ovom procesu, koji je proizvod dijaloga u Briselu, planira se da se uključi  ukupno 39 zvaničnika administracije.

Last modified: 25 јула, 2022

Comments are closed.