Zyra e Kryeministrit

Hoxhaj na međunarodnoj konferenciji Pan-Europa visoko ocenjuje podršku inostranih prijatelja za nezavisnost Kosova

18 februara, 2018

Priština, 18. februar 2018.

Danas je u Prištini održana međunarodna konferencija Pan Europa-Kosovo, na temu „Dekada nezavisnosti – evropski put Kosova“ kojoj su prisustvovali poznati evropski diplomati, uključujucÌi predsednika Panevropske Unije, Alain Terrenoirre i bivšeg evropskog poslanika Bernd Posselt, ministarku za evropske integracije, Dhurata Hoxha, kao i istaknute ličnosti iz zemalja regiona.

Konferenciju je otvorio zamenik premijera Republike Kosovo, Enver Hoxhaj, koji je govorio o putu Kosova ka nezavisnosti i izgradnji države, izazovima i odnosima Kosova sa drugim državama.

Zamenik premijera Hoxhaj rekao je da je članstvo u Evropskoj uniji najviši geostrateški cilj Kosova, ističucÌi da Kosovo ima najprozapadnije stanovništvo na Balkanu.

Hoxhaj je rekao da Kosovo necÌe zaboraviti pomocÌ međunarodnih prijatelja i njihov doprinos ostvarenju težnji naroda Kosova za slobodu i nezavisnost, dodajucÌi da je zahvaljujucÌi njima, Kosovo danas dokazalo da je jedna uspešna priča.

„Nikada necÌemo zaboraviti dug put koji smo imali u borbi za slobodu i nezavisnost. Put prepun žrtvovanja, ali i sa puno nade za ostvarenje težnji mnogih generacija za nezavisnost i da imamo našu državu. Kosovo nikada necÌe zaboraviti pomocÌ i doprinos naših inostranih prijatelja, koji su brojni i koji se nalaze svuda u svetu, koji su se angažovali za Kosovo da ono danas bude jedna uspešna priča izgradnje države od temelja”, rekao je Hoxhaj.

Zamenik premijera Hoxhaj govorio je o uspehu Kosova u međunarodnoj arena, diplomatskom priznavanju i članstvu u međunarodnim organizacijama, kao i o ugovornom odnosu Kosova sa Evropskom unijom kroz potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.