Zyra e Kryeministrit

Premijer Mustafa: Svestrano angažovanje u borbi protiv nasilnog ekstremizma

26 oktobra, 2016

Priština, 26. oktobar 2016 

Premijer Republike Kosovo, Isa Mustafa, je tokom međunarodne konferencije za borbu protiv nasilnog ekstremizma, u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, govorio o rezultatima koji su do sada postignuti, kao i o svestranoj posvećenosti Kosova protiv nasilnog ekstremizma.   

Konferenciji su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova, Skender Hiseni, a šef OEBS-a na Kosovu, ambasador Jan Braathu, koji su govorili o dosadašnjem radu, daljim izazovima i obavezama Kosova protiv nasilnog ekstremizma.
 
Premijer Isa Mustafa, je izjavio da su nasilni ekstremizam i radikalizam pojave koje prete društvu, koje nemaju jednu domovinu, nemaju jednu određenu lokaciju, ali muče savremeni svet i predstavljaju opasnost za čovečanstvo, za mir a posebno za nevine ljude. 

„Mi smo do sada uložili napore da vidimo koji  su faktori ili kakvi su uzroci takvih pojava. Da li su ekonomski, socijalni, obrazovni, kulturni i verski faktori, da li su ambicije za izražavanje individualnog ili grupnog ega. Teško je doči do određenih konstatacija ali ono što smo zajedno otkrili, je da je neophodno da svako od nas preduzeti mere, da radimo zajedno, ne samo na Kosovu, nego da radimo i u susednim zemljama, sa svim drugim zemljama jer je to problem koji ne pripada jednoj zemlji, ne samo  Kosovu, ali zajedno možemo da pobedimo, a možimo pobediti samo ako radimo zajedno „, rekao je premijer.

Premijer Mustafa je dalje rekao da je Kosovo na dobrom putu i posvećeno je evropskoj integraciji,  evro-atlantskim integracijama i suživotu sa svim zajednicama.   
„Imamo versku toleranciju, koja je doprinos, posebno verskih zajednica, i muslimanske, katoličke, pravoslavne i drugih zajednica,  jer imamo odličnu saradnju među njima. Ali mogu da vam kažem da smo imali odličnu saradnju i u ovoj aktivnosti naše borbe, da pobedimo ekstremizam, radikalizam i da uspešno obavimo zajednički posao, jer bez pomoći Islamske zajednice, drugih verskih zajednica, bez pomoći civilnog društva, medija, političkih partija, škole, preduzeća, za to pitanje koje zaokuplja celo društvo i bi bilo teško da ostvarimo uspehe „, rekao je premijer.

U vezi sa radom nadležnih institucija, premijer Mustafa je izjavio da su one izgrađene i dobro organizovane, ali nije ostavljeno samo policiji, ili samo obaveštajnoj agenciji i državnim organima da se bave sa ovim poslom.    „Mislili smo da to treba da bude stvar društva i svih društvenih institucija i postojala je odlična saradnja. Ovu saradnju smo ostvarili i sa susednim zemljama i to je doprinelo da mi u ovom periodu postignemo rezultate. Ali ne smatramo da je to specifično pitanje Kosova, smatramo da Kosovo treba da ima svoje mesto u ovoj borbi protiv ekstremizma i radikalizma koji zatim vodi do terorizma i drugih radnji sa kojima je svet danas preokupiran “ rekao je premijer.

Premijer Mustafa je govorio o usvajanju Zakonu o Skupštini, prošle godine,  koji zabranjuje pridruživanje građana stranim sukoba, i o izradi Strategije  u Vladi, kao veoma važnom dokumentu za prevazilaženje nasilnog ekstremizma i oblika radikalizacije koji dovode do terorizma.   

„Mislim da prilično uspešno radimo u ovoj oblasti, ali naš rad i uspeh zavise od saradnje koju ćemo imati sa susednim i drugim evropskim zemljama, ali i sa svetskom koalicijom, jer svi treba da budemo u jednom zajedničkom frontu „, rekao je premijer.

Osim toga, premijer Isa Mustafa je ponovio zahtev da se Kosovo pridruži međunarodnim institucijama koje se bave sigurnošću, posebno Interpolu, da ima veoma dobre odnose sa Europolom i da takođe bude deo saradnje sa NATO-om, kako bi Kosovo dalo svoj doprinos.   

„Mi ćemo kontinuirano raditi sa susednim i drugim zemljama, kako bi imali njihovu podršku, za naše  članstvo u ovim organizacijama, jer je potrebna razmena informacija i potrebno je da budemo u informacionoj mreži da bi je uspešnije prevazišli i dali svoj doprinos „, rekao je premijer Mustafa.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.