Zyra e Kryeministrit

Premijer Thači: Kosovo će sa visokom državnom odgovornošču izvršiti svoje obeveze

20 avgusta, 2008

Premijer Vlade Republike Kosova Hašim Thači i Predsednik Republike Kosova Fatmir Sejdiu sastaće se u ponedeljak u Beloj Kući sa Predsednikom Džordžom W. Bušom.

Čelnici države Kosovo nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama u njihovoj prvoj zvaničnoj poseti nakon proglašenja nezvisnosti Kosova.

U intervjuu za Glas Amerike, Premijer Thači navodi dać Koosvo biti zauvek zahvalno SAD-u zbog nepoštedne podrške u svim vremenim i okolnostima kroz koje je prošlo Kosovo.

Vašingtonm 20 jula 2008

Glas Amerike:
Gospodine Thači, vi ste prvi Premijer nezavisne države Kosovo, a takodje prvi premijer koji dolazi u službenu posetu, ovde u Vašingtonu. Kako doživljavate ovu posetu?

Hašim Thači: Poziv Predsednika Sjedinjenih Američkih Država za posetu u Vašintonu, za ostvarivanje susreta takvog nivoa, je od posebnog značaja za institucije i narod Kosova, za našu nezavisnu, suverenu i demokratsku državu; ovo je poseta uspeha i progresa za Kosovo, potrdjivanje ovog uspeha, u stvari i najviša procena    prema koosvskom rukovodstvu i procena prema narodu Koosva. Mi smo koordinisano proglasili nezvisnost, uspešno smo upravljali tim čitavim procesom, zatim smo odmah počeli sa implemetacijom plana Ahtisarija, nastavili smo stavljanjem na snagu Ustava Republike Kosova, jednog vrlo modernog ustava koji poštuje manjine u maksimalno mogučem afirmativnom smislu, ali smo nastavli sa još jednim izvanrednim uspehom, Donatorskom konferencijom, od koje je Kosovo zaslužno mnogo dobilo. Sada  susrete koje održavamo u Vašingtonu, su susreti procene uspeha, naših zalaganja, ali to su i susreti na kojima ćemo izneti naše prioritete i dileme a i naše preokupacije kao institucije zemlje. Mi smo i u susretu sa Državnom sekretarkom Rajs i sa Saketarom za odbranu Gejtsom, predstavili i čitavo naše posvečenje koje smo pokazali kao institucije za uvodjenje dobrog upravljanja na Kosovu, za vladavinu zakona, demokratsko i učinkvito funkcionisanje svi centralnih i lokalnih institucija, poštovanje svih pripadnika manjina, da Kosovo izgradimo kao demokratsku zemlju, kao domovinu svih gradjana, i našu spremnost da nastavimo uspostaviti odlične odnose sa svim zemljama regiona, sa Albanijom, Makedonijom, Crnom Gorom a ubuduče i sa Srbijom, ali smo dobili potvrdu na ova dva susreta od posebnog značaja da će Koosvo nastaviti imati punu odršku Sjedinjenih Američkih Država, ali da će se istovremeno poštovati i garantovati teritorijalni integritet nezavisne, suverene države Kosovo. Ova saradnja će se i dalje nastaviti i naravno da će kulminirati sutra, susretom sa Predsednikom Bušom.

Glas Amerike: Gospodine Thači, dok vaša vlada ima istorijsku sreču što je prva vlada nezavisne države Kosovo, ona takodje ima i odgovornost i teret da bi pokazala da će ova nova država biti uspešna. Kosovo se danas suočava nizom problema. Kakve planove ima vaša Vlada za izvlačenje Koosva iz ovih velikih poteškoća?

Hašim Thači: Činjenica je da su Sjedinjene Američke Države uvek verovale Kosovu, verovale su narodu Kosova zbog njegove prozapadne orijentacije. Još od administracije prvog Busha, zatim naša konkretna zalaganja za oslobodjenje Kosova, zalaganja Predsednika Klintona za početak bombardovanja, ali i sada aktulenog Predsednika Buša, što znači da je to istorijski odnos zajedničkog uspeha. To je istorijska sreča, ali istovremeno i zasluga i odgovornost za ono što smo činili za Kosovo, jer, na kraju krajeva, narod Kosova je izabrao svoje ljude za rukovodjenje, donošnje odluka, koje smo ih doneli. Sada ćemo imati još jedno suočavanje, nakon demokrtaske tranzicije, a to je ekonomsko razvoj, vladavina zakona i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i otvaranje perspektive Kosova za integrisanje u NATO-u i Evropskoj Uniji. Biće iskušenje i poteškoča, ali ubedjen sam u potpun uspeh Kosova.

Glas Amerike: Kosovo je na Donatorskoj konferenciji obezbedila skoro 2 milijarde dolara pomoći. Koji će biti neki od največih i najhitnijih projekaka koje se očekuje da će ih preduzeti Kosovo.

Hašim Thači: Ova konferencija bila je konferencija potpunog uspeha i nove medjunardne podrške Kosovu, zahvaljujući dobrom upravljanju i efikasnsoti koju smo pokazali, toleranciji koju smo pokazali i prma manjinama, ali pre svega, podrške viziji koju ima za razvoj i i integrisanje. Mi ćemo se usredsrediti na izgradnji zakonodavne infrastrukture prema evropskim standardima. Usredsredičemo se, pre svega, na edukaciju, ulaganja u zdravstvo, putnu infrastrukturu, sredinu, agrokulturu i na još mnoge druge oblasti institicionalnog i društvenog života i radićemo u modernizaciji Kosova, da bi svaki gardjanin Kosova osetio da je gardjanin Kosova.

Glas Amerike: Gospodine Premijeru, jedan od ciljeva vaše Vlade je priznavanje Kosova od više država, ali do sada Kosovo još nije otvorilo prvu ambasadu. Kada se to očekuje?.

Hašim Thači: Odluke o otvaranju diplomatskih misija sada su več donete od strane Institucija Kosova. Ubrzo će se imenovati i predstavnici ovih misija. U bliskoj budučnosti otvoriće se ambasade u 10 zemalja sveta, uključujući i Všington. Priznavanja su u toku, tako da kada bismo uporedili to vremenski sa ostalim zemljama bivše Jugoslavije, mislim da se u odnosu na Kosovo desilo čudo. Ima priznavanja od dve trečine zemalja Evropske Unije i NATO-a, Japana, Sjedinjenih Američkih Država i sedama zemalja iz G8. Kao što reče i sekretarka Rajs, priznavanja za Kosovo nastaviće se. Sve ovo posvečenje ide i u tom pravcu a i susreti sa gospodjom Rajs i gospodinom Gejts, kao i susret sa predsednikom Bušom idu u prilog nastavljanja podrške za Kosovo, ali i za nova priznavanja nezavisne države Kosovo.

Glas Amerike: Vaša poseta kulminiraće sutra, susretom sa Predsednikom Bušom. Šta vi očekujete od ovog susreta?

Hašim Thači: Mi ćemo se zahvaljiti predsedniku Bušu na njegovoj odlučnosti koju je pokazao za mir i stabilnost na Kosovu i regionu. Na podršci da Kosovo postane država, tako da sa velikom odgovornošči mogu reči da je ovo proamerikanstvo na Kosovu i gradjanska i politička kultura i to je jedna kultura koju treba da gajimo mi kao rukovodstvo i kao narod. Odnosi izmedju Kosova i Sjedinjenih Država beležiće stalan uspon i biće to odnosi medjusobnog poštovanja a Kosovo biće zahvalno Sjedinjenim Državama za sva vremena zbog njihove nepoštedne podrške u svim vremenima i okolnostima kroz koje je prošlo Kosova. Pre svega zahvalićemo   se i na nova angažovanja u podržavanju Kosova za integrisanje u NATO-u i Evropskoj Uniji, ali i Koosvo ima svoje obaveze koje će izvršavati uz visoku državnu odgovornost, naročito u posvečenju borbi protiv globalnog terorizma, fundamentalističkih grupa, organizovanog kriminala, korupcije, vladavini zakona i dobrom upravljanju. To sam potvrdio i ime Vlade Kosova, potvrdiću isto i sutra u susretu saPredsednikom Bušom, da u tom pravcu za Kosovo ne postoje dileme, več ima novih odgovornosti i jasne prozapadne vizije i besprekornih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Last modified: 5 децембра, 2022

Comments are closed.