Zyra e Kryeministrit

Premijer Thaçi : Jedno ekonomski održivo Kosovo sa multietničkim društvom na putu u pravcu evropske integracije – je glavni cilj naše Vlade

29 maja, 2008

Govor premijera , g. Hashima Thaçija na 14 susretu pratečeg mehanizma stabilizacije i asocijacije
 
Priština, 29. maj 2008
 
Poštovani g. Pierre Mirel
Poštovani predstavnici Evropske Komisije
Poštovani g. Ryker
Poštovani predstavnici diplomatskih kancelarija,
Poštovane kolege iz institucija Republike Kosovo
Dame i gospodo

 
Zadovoljstvo mi je da otvorim sledeči 14 susret Pratečeg mehanizma stabilizacije asocijacije.
 
Dozvolite mi da izrazim dobrodošlicu svima u ime Vlade Kosova.
 
Danas smo se susreli da bi diskutovali o postignutom progresu i iskušenjima sa kojima se suočavamo,u implementaciji evropske agende za Kosovo. Skoro smo bili svedoci jedne povečane dinamike u procesu evropske integracije . U tom duhu je intenziviran i politički i tehnički dijalog sa Evropskom Komisijom. Tokom prvog polugodišta ove godine u saradnji sa Evropskom Komisijom smo organizovali jedan plenaran susret STM-a i dva sektorska susreta.
 
Šta više sektorski susreti za dobro upravljanje i ekonomiju se organizuju i održače se tokom juna meseca 2008. Želim da istaknem značaj početka misije za procenu Evropske komisije za Kosovo što predstavlja zajedničko zalaganje Vlade Republike Kosovo i Evropske komisije za identifikovanje iskušenja u određenim oblestima, i poboljšanje funkcionisanja naših institucija, imajuči koristi od ekspertize i preporuke eksperata država članica Evropske Zajednice.
 
Poslednja misija te prirode u sudskom sistemu Kosova pokazuje spremnost Vlade Republike Kosovo da se napreduje u toj oblasti stremeći delotvornosti i nezavisnosti sudskog sistema na Kosovu. U tom kontekstu garantujemo da će se preporuke koje budu donele misije za procenu će se imati u vidu i u potpunosti će se adresirati.
 
Dame i gospodo,
 
 
U poslednjih osam meseci , Kosovo je prošlo kroz jedan veoma značajan period za region. 17. novembra 2007 su održani centralni i lokalni izbori. Trebamo biti ponosni sa tokom na demokratski način održanih izbora, bez incidenata. Primljeni su komplimenti od međunarodnog faktora, zbog Kosovske političke zrelosti tokom izbornog procesa i koji su rezultirali stvaranjem multietničke Vlade.
 
Proglašavanje nezavisnosti od strane Skupštine Kosova , 17. februara 2008 predstavlja istorijski datum, i novu fazu u za kososvki narod. Priznavanje nezavisnosti Kosova od 21 države članice Evropske Zajedniceodražava zastupanje zapadnih vrednosti za slobodu i demokratiju naroda u celom svetu, kao i pravo naroda da samoupravljaju, i da stvaraju ambijent u kome vlada zakon.
 
Pozivamo i ostale zemlje EZ-e da prate tu praksu, i da se uvere u kososvku zrelost i demokraciju  i da priznaju novo nastalu realnost na Kosovu.
 
Nezavisnost Kosova za nas, nije samo vekovna aspiracija, nego i naše zalaganje da se stvore bolji uslovi  za svakog kososvkog građanina. To zalaganje je dokazano sa usvajanjem Ustva Republike Kosovo, koji se ustav ocenjuje kao najnapredniji u celom svetu, imajuči u vidu ljudska prava i zaštitu manjina.
 
Vlada Republike Kosovo dokazujuči svoju političku zrelost insistira na prenošenju svih odgovornosti misije Organizacije Ujedinjenih Nacija na lokalne isntitucije, u skladu sa planom predloženim od predsednika Ahtisarija, i sa stupanjem na snagu Ustava Republike Kosovo, 15. juna 2008, Vlada Republike Kosovo je spremna da upravlja celom teritorijom Kosova i da stvori mirnu i sigurnu sredinu za sve građane Kosova, jednu sredinu gde preovladava vladavina zakona i gde je građanima Kosova    garantovana dobrobit.
 
Želimo da pokažemo celomsvetu da naša nezavisnost nije i neče biti pretnja, našim susedima, i širem regionu, nego naprotiv, biće faktor stabilnosti koji će doprinositi Evropskoj agendi.
 
Vlada Kosova je tokom poslednjih meseci radila sa pojačanom dinamikom na procesuiranju zakona koji proizilaze iz ahtisarijevog plana , i s’ponosom možemo zaključiti da je večina tih zakona sada več usvojena, i zalažemop se da ti zakoni ne ostanu samo teorija nego se u potpunosti sprovode, u cilju garantovanja jedne pravedne i zakonske sredine, u kojoj će usluge biti bliže svim građanima Republike Kosovo. Želimo da Kosovo bude primer regionu i šire u zastupanju demokratskih i evropskih vrednosti.
 
Program Vlade 2008 – 2011 predstavlja osnovu za jedno Kosovo, državu svojih građana, razvijeno u skladu sa demokratskim načelima, sa održivom privredom, multietničkom sredinom, uz potpuno zalaganje za evropsko i evroatlansko integrisanje, putem sprovođenja najviših kriterijuma i standardima za odgovornost i transparentnost.
 
Vlada Republike Kosovo je odlučna , zasnivajuči se na Ustavu Republike Kosovo , da se angažuje i da se zalaže za sprovođenje strateških ciljeva i državnih politika, i da se obezbedi povoljniji položaj u tokovima međunarodne politike.
 
Osim zalaganja za integrisanje u EZ-u, vlada će nastaviti sa konsolidovanjem vladinih institucija. Kompletiranjem zakonodavstva i suzbijanjem korupcije kao i organizovanog kriminala. Vlada će takođe, nasataviti sa konsolidovanjem javne administracije, u pravcu institucionalne stabilnosti, u skladu sa evropskim standardima.
 
Vlada Republike Kosovo, koja je proizašla iz izbora, je odlučna da odgovori na sve zahteve i potrebe kososvkih građana, i da posluži građanima kao deo jedne odmerene odgovorne i transparentne politike, koja će odvesti Kosovo u pravcu brzog i održivog ekonomskog  razvoja za sve svoje građane. Vlada se zalaže da stvori sigurnu sredinu za sve svoje građane.
 
Jedno ekonomski održivo Kosovo sa nmultietničkim društvom, na svom putu ka evropskoj integraciji da bi se postigli najviši standardi odgovornosti i transparentnosti, predstavlja glavni cilj naše Vlade. I povodom toga vlada dele prioritete na četiri stuba: ekonomski razvoj, Sprovođenje sporazuma z arešenje statusa, Dobro upravljanje, i smanjenje siromaštva i povečanje socijalne stabilnosti.
 
Ovi prioriteti potiču iz procesa konsultacija sa opštinama i ministarstvima kao i sa civilnim društvom. Troškovi ovih prioriteta se utvrđuju srednjoročnim okvirom troškova. Cilj vlade je da učini ove prioritete ostvarljivim, i sa finanijskog aspekta a i održive sa fiskalnog aspekta. Ovi prioriteti čine radnu platformu Vlade i istovremeno će poslužiti i za donatorsku konferenciju za Kosovo.
 
Dame i gospodo,
 
Iako je Kosovo,  u poslednjih devet godina bilo u procesu formiranja države, i formiranja održivih demokratskih institucija , nije zapostavilo saradnju sa evropskom komisijom u kontekstu Evropksog Partnerstva. Intenziviranje te saradnje će se nastaviti , u sledečim godinama, posebno imajuči u vidu cilj i viziju Kosova, da jednog dana bude integrisani deo evropske porodice. MI smo svesni da proces evropske integracije nije lak.
 
Istovremeno smo svesni da ova misija nije nemoguča. Sve zavisi od intenziteta i dinamike naših institucija da se reformišu u tom pravcu, Vlada Republike Kosovo se više nego zalaže za to. Obavezujemo se da sve obaveze koje proizilaze iz Evropskog Partnerstva će se ispuniti u što brđem roku. To smo dokazali i sa izradom i sprovođenjem akcionih planova za evropsko partnerstvo.
 
Zalažemo se za ispunjavanje svih naših obaveza za Evropskog Partnerstv na vreme. Prošlih meseci je prioritet Vlade Kosova bio izrada akcionog plana za Evropsko Partnerstvo, trečeg po redu, kao i sa usvajanjem Plana za evropsku integraciju 2008 -2010 za osnivanje naprednih struktura za što delotvorniju implementaciju delovanja koja proizilaze iz ovog akcionog plana.
Tranzicija evropksog zakonodavstva je započela iako smo svesni da je kvantitet rada veoma veliki , i imaćemo potrebe da primenjujemo evropsku acquis na korektan način. Naši ciljevi su implementacija, izgradnja institucija i unapređenje kapaciteta administracije na osnovu našeg znanja. Uloga parlamenta je preko potrebna, i bičemo saradnici i otvoreni za pomoč raznih vrsta.
 
Vlada radi zajedno sa članovima Evropskog partnerstva i njihovim službama na partnerstvu, takođe radi unapređenja kapaciteta relevantnih ministarstava.
Svesni smo da relevantna ministarstva trebaju biti u stanju da se suoče sa pritiscima mnogih konkurentnih prioriteta.
 
Primena asistencije koja je na raspolaganju od svih multiralnih i bilateralnih donatora i posebno priprema delotvorne primene instrumenta IPA je suštinska. Kosovska administracija je po prvi put neposredno uključena u proces programiranja IPA 2008. Očekujemo da ćemo u sledečim ciklusima programiranja imati još više odgovornosti i da ćemo sami moći upravljati procesom veoma brzo, naravno , preko potpunog partnerstva sa službama EZ-e.
 
 Mi smo svesni da je sledeči korak (iskušenje) Kosova u procesu učlanjenja u Evropsku Zajednicu da vas ubedimo , Evropsku Komisiju i države članice , o spremnosti i snažnom političkom zalaganju ( i relano razumevanje pokrenutog nivoa) da se stupi u sledeču fazu procesa, da započne sa studijom o izvodljivosti i pregovori o SSA, i kasnije da se pokrenu pregovori o Sporazumu Stabilizacije i Aocijacije, u skladu sa redovnim postupkom.
 
Jačanje partnerstva sa Evropskom Komisijom je pozdravljeno od strane Vlade Republike Kosovo. Prelaskom iz kancelarije za vezu Evropske Komisije u Delegaciju Evropske Komisije, ubeđeni smo u svestrano zalaganje i angažovanje Evropske Komisije u procesu integrisanja Kosova u Evropsku Zajednicu, i ponovo ističem verovanje naših institucija u ekspertizu i preporuke Evropske Komisije u preduzimanju institucionalnih reformi.
 
Dame i gospodo,
 
Regionalna saradnja je u centru politike novog Kosova, Parlamenta i Vlade. Svesni smo teškoča i iskušenja koja nas očekuju. Pokazali smo i nastavičemo da pokazujemo da smo otvoreni i da želimo da rešimo sva pitanja koja nas očekuju ( koje neki shvataju kao probleme).  Ona nisu laka, i može biti da ne bude lako da se reše za jedan kratak vremenski period, ali se mi zalažemo da radimo toliko koliko je potrebno kako bi ostavili sve probleme iza nas, da ih ne bi ostavili budučim generacijama koje dolaze posle nas. Spremni smo o očekujemo spremnost od ostalih takođe.
 
Na kraju koristim priliku da se još jednom zahvalim predstavnicima Evropske zajednice na stalnoj podršci zalaganju kosovskih institucija za učlanjenje u veliku Evropsku porodicu. Ponavljam spremnost Vlade Kosova za intenziviranje naše saradnje radi prevazilaženja iskušenja koja su pred nama.
 
Pozivam vas da održimo otvorene diskusije i da sa ovok susreta izađemo sa zaključcima / preporukama koje će nam poslužiti za adresiranje iskušenja sa kojima se suočavamo.
 
Zahvaljujem vam se na pažnji i želim vam uspešan rad. 

Last modified: 5 децембра, 2022

Comments are closed.