Zyra e Kryeministrit

Premijer Thači: Investiranje pravdu, – investiranje u ekonomski razvoj zemlje i povečanje društvene kohezije

27 maja, 2008

Priština, 27 maja 2008
 
Premijer Thači: Investiranje pravdu, – investiranje u ekonomski razvoj zemlje i povečanje društvene kohezije

 
Dame i gospodo!
 
Zahvaljujem Vam se na pružanoj mogučnosti da govorim na ovom cenjenom Stolu o izazovima sistema pravde u našoj zemlji
 
Kao i svaka druga oblast života u našem društvu, i pravda se nalazi u procesu tranzicije, To je proces sa mnogim izazovima, ali i obečavajući.
 
U ovim postkonfliktim godinama učinjeni su značajni koraci, ali predstoji još dosta puta do konačnog cilja da bi se izgradio i funkcionalizovao sistem pravde u potpunom skladu sa   demokratskim vrednostima.
 
Postoje dva standarda koji omogučavaju takva sistem: potpuna vladavina zakonitosti i ravnopravnost svih gradjana u sprovodjenju zakonitosti.
 
Usmeravajući naše institucionalne i gradjanske kapacitete na ispunajavanju ovih standarda, mi ćemo moći da ostvarimo dva vrlo značajna cilja našeg društva.
 
Prvi cilj se odnosi na prošlost, njeno pravno nasledje, a drugi se odnosi na našu sadašnjost i budučnost kao države i društva.
 
Uspostavljajući punu vladavinu zakonitosti, a uz to i ravnopravnost svih gradjana pred zakonitošču, bez obzira na socijalne ili etničke razlike, mi time okončaćemo duge istorijske prakse selektivne pravde i uticaj grupnih pripadnosti u udlukama pravde.
 
Takve pravne prakse su vrlo opasne po jedno demokratsko društvo, zato što selektivna pravda umesto da reši sukobe, oni ih još više pthranjuje.
 
Selektivna pravda ruši poverenje gradjana prema institucijama, jer je poznato da demokrtaske institucije nikako ne funkcionišu bez tog poverenje.
 
Drugi cilj odnosi se na našu sadašnjost i budučnost.
 
Uspostavljajući punu vladavinu zakonitosti i ravnopravnosti svih naših gradjana pred zakonitošču, bez obzira na socijalne ili etničke razlike , mi stvaramo takve okolnosti da bi svaki gradjanin ove zemlje, sve socijalne grupe i zajednice osetili da je pravna država sviju i za sve.
 
Samo na ovaj način mi ćemo našim gradjanima garantovati stabilnost jednog demokratskog društva, jer stabilnost jednog demokratskog društva ne zavisi od pokazivanja snage, več od efikasnosti pravde
 
Sa druge strane, efiksnost pravde je jedan od preduslova za ekonomksi razvoj.
 
Kapitalne investicije zahtevaju zakonske garancije i proceduralnu pravdu.
 
Otvarajući put kapitalnim investicijama mi ćemo snažno uticati na ublažavanje teških socijalnih problema, kao što su nezaposlenost i siromaštvo.
 
Poboljšavajući socijalnu zaštitu naših gradjana mi ćemo snažno uticati na povečanje medjutničke tolerancije i razumevanja u našoj zemlji.
 
Iz prošlosti nam je poznato da se konfliktne idelogije pothranjuju i manipulisanjem teškim ekonomskim stanjem gradjana. Stoga ulaganje u pravdu znači i ulaganje u ekonomski razvoj zemlje i povečanje društvene kohezije.
 
Obe ove vrednosti garantuju zajedničku budučnost svim zajednicama u nezivisnoj i suverenoj državi Kosovo.

Last modified: 5 децембра, 2022

Comments are closed.