Zyra e Kryeministrit

Govor Zamenika premiera Hajredina Kučija povodim svačanog otvaranja 9 maja –dana Evrope

9 maja, 2008

Priština, 9 maj 2008

Evropska Unija kao največi donator i pomagač zemalja Zapadnog Balkana nekoliko puta je potvrdila da je budučnost regiona u Evropskoj Uniji. To je potvrdjeno i na Solunskom susretu (2003) gde je rečeno da „progres svake zemlje u pravcu evropske integracije zavisi od angažovanja u ispunjavanju Kopenhaških kriterijuma i onih koji proizilaze iz Stabilizacije i približavanja“. Dakle EU nudi svoju perspektivu za region. Ostaje na zemljamma aspiranata da ispunjavaju kriterijume za učlanjenja u Evropskoj porodici.

Zemlje Zapadnog Balkana ostavrile su progres u poboljšanju upravljanja, medjuetničkih odnosa i regionalne saradnje. Medjutim ostaje još mnogo posla da se uradi u reformisanju javne administracije, vladavini zakona, razvoju funkcionalne tržišne privrede, jačanju regionalne saradnje idr.

Brojne aktivnosti koje se organizuju širom Koosva povodom 9 Maja, sitovremeno ispoljavaju težnju institucija i naroda Koosva za integrisanje u Evropskoj Uniji. Velika evropska porodica ima mesta za jedno moderno i prosperitetno Kosovo.

Nema sumnje da je proces evropskog integrisanja nacinalni prioritet Kosova. Vlada Kosova pridaje obsolutan zanačaj ovom procesu povečavajući nivo angažovanja i odgovornosti na najvižme mogučem nivou. Uostalom bili smo svedoci povečane dinamike u procesu evropskog integrisanja. Ohrabruje me činjenica da ovaj proces sada postaje svakodnevica u radu svih institucija i nivoa upravaljanja na Kosovu. Ovu priliku treba koristiti i jačati je  još više.
Proces evrospkog integrisanja prelazi na jednog drugom još naprednijem stadijumu zbivanja. Vlada Republike Kosova usvojila je Plan o evropskim integracijama 2008-2010 koji sadrži stvaranje najobuhavtnijih i nanaprednijih   institucionalnih mehanizama i struktura, izradu raznih strategija i izgradnju snažnijeg partnerstva sa civilnim društvom i gradjanima u procesi evropskog integrisanja. Dakle , mi ovaj proces proširujemo sa vladinog plana na nacionalni plan uključujući širi spektar aktera i institucija, obuhvatajuči i civilno društvo.

Ovim Planom Vlada Republike Kosova nastoji podizanje kapaciteta za efikasnije programiranje i imlementaciju pomoši EU-a koji se pruža u okviru IPA. Takodje izradili smo releventne koncept dokumente za prevodjenje i približavanje zakonodavstva Kosova sa onim iz EU-a.

Glavni okvir prema kome smo usmerili našu energiju i aktivnosti u procesu evropskog integrisanja je implementacija zadataka koji proizilaze iz Akcionog plana o Evropskom parnerstvu. Dokument Evropskog partnerstva smatramo kao putokaz na našem putu koji će nam omogučiti da ima funkcionalne institucije i društvo koje prihvata i normatizuje verdnosti gradjanske demokratije.

Verujem da postoji šira saglasnost medju nama da je proces evropskog integrisanja potrošni u pogledu vremena i posvečenja, ali je to nepovratni proces. Integrisanje u EU nije nadležnost samo institucija. Traži se nacionalni koncenzus radi ostvarenja naše težnje za integrisanje u velikoj evropskoj porodici. Proces evropskog integrisanja ne odnosi se samo na jednu političku grupaciju niti na jednu etničku zajednicu, več je to nacionalni proces koji će omogučiti poboljšanje kvaliteta života gradjana Koosva. Vlada Kosova koordinisaće ovaj proces, ali podrška gradjana je neophodna da bi smo ubrzali ovaj proces. Mi ovaj proces, kao takvog smatramo ga glavnu mogučnost i izazov za institucije Kosova i kosovsko društvo uopšte.

Dame i gospodo,

Kosovo ima evrospku budučnost, ne samo zbog geografskog položaja, nego i zbog potencijala da odigra satbilizirajuču ulogu u regionu. Mi smo svesni da je put do Evropske Unije dug i zhteva maksimalno zalaganje od strane institucija i društva uopšte. Mi cenimo dosadašnja dostignuća, ali ostajemo posvečeni da unapredimo proces integrisanja Kosova u EU. Za nas, integrisanje u EU nema alternativu. U tom duhu, svesni zadataka i odgovornosti koje su man poverene od strane gradjana Republike Kosova, nećemo stati dok ne ispunimo sve kriterijume i ostvarimo našu težnju.

Vlada Republike Kosova visoko ceni doprinos Evropske komisije kao i čitave medjunarodne zajednice u podršci integracionim naporima Kosova i smatra da je u toku stvaranje jačeg partnerstva u ovom procesu. Dalja ekspertiza i preporuke evropske Komisije pomoći će nam u preduzimanju institucianlnih reformi.

Last modified: 5 децембра, 2022

Comments are closed.