Zyra e Kryeministrit

Premijer Hashim Thaçi se vratio iz New Yorka

23 aprila, 2008

Priština,23.april 2008
 
Premijer Vlade Republike Kosovo, g. Hashim Thaçise danas vratio iz New Yorka, gde je učstvovao na sednici Saveta Bezbednosti OUN-a o Kosovu. Premijera Thaçija su na Međunarodnom Prištinskom aerodromu dočekali ministri njegovog kabineta.
 
Na jednoj konferenciji za štampu , premijer Vlade Republike Kosovo, Hashim Thaçi je istakao da je sa Skenderom Hysenijom i šefom UNMIK-a, Joakima Rykera, predstavio   pred Savetom Bezbednosti dostignuča Kosova tokom tri protekla meseca.
 
„ Bilo je to prvo zastupanje nezavisne i subverene i demokratske države Kosovo, jedno zastupanje koje je pozdravljeno i dobro dočekano od svih članova Saveta Bezbdenosti“ rekao je premijer Thaçi podvlačeći da je u New Yorku predstavljen progres institucija Kosova.
 
Premijer Vlade Republike Kosovo Hashim Thaçi je dalje rekao da se tokom susreta koje je imao u New Yorku zahvalio svim državama koje su priznale Kosovo, ali smo i tražili priznavanje države Kosovo od onih zemalja koje su u procesu.
 
Tokom boravka u New Yorku , smo zajedno sa ministrom spoljih poslova Hysenijem održali mnoge susrete u cilju lobiranja za priznavanje Kosova. Imamli smo ohrabrujuće susrete sa predstavnicima arapskih država, islamske konferencije, karipskih zemalja, pakistana, Libije ali i sa ambasadorima zemalja članica SB OUN-a , rekao je premijer Thaçi.
 
Premijer Thaçi je govoreči o najavljivanju održavanja srpskih izbora na Kosovu, rekao da smo u Savetu Bezbednosti izneli zajednički stav da su pretenzije Beograda za održavanje izbora na Kosovu nezakonite i nelegalne.
 
Premijer Thaçi se tom prilikom zahvalio šefu UNMIK-a g. Joakimu Rykeru na dostojanstvenom predstavljanju realnosti i progresa na Kosovu tokom prošlih meseci.
 
„ Predstavili smo ista mišljenja, jer je i uspeh bio zajednički“, rekao je na kraju susreta sa novinarima premijer Thaçi.

Last modified: 5 децембра, 2022

Comments are closed.