Zyra e Kryeministrit

Govor Premijera Kosova , Hashima Thaçija na sednici Saveta Bezbednosti OUN-a , 21. aprila 2008

21 aprila, 2008

Hvala g. Predsedniče,

Imam čast da se obratim Savetu Bezbednosti po prvi put od proglašavanja Kosova za nezavisnu i suverenu republiku. Savet Bezbednosti je odigrao značajnu ulogu u svim fazama raspada Jugoslavije. Stoga mi je čast da vas informišem o postignutom progresu u mojoj zemlji i o iskušenjima koja nas očekuju.

Kao što znate , izabrani poslanici Skupštine Kosova su proglasili Kosovo za nezavisnu i suverenu državu, prateči preporuke specijalnog izaslanika OUN-a za Kosovo, Martija Ahtisarija. Pošto je prošlo samo osam nedelja od proglašenja nezavisnosti , značajn broj zemalja članica OUN-a su priznale Kosovo kao nezavisnu državu, i ponudile su svoju podršku izgradnji Kosova, kao stabilne, multietničke i demokratske države. Posebno smo zadovoljni činjenicom da 2/3 država članica Evropske Zajednice i ¾ zemalja članica NATO-a su priznale našu novu državu.

Ipak nezavisnost nije rešila mnoge i ozbiljne probleme sa kojima se suočava moja zemlja. Kao što znate, Kosovo je jedna siromašna zemlja, neophodno je investiranje i ekonomski razvoj. Kosovo i njene institucije imaju još mnogo da učine, za obezbeđuivanja prava za sve svoje građane, posebno etničke manjine koja nije podržala nezavisnost Kosova.

Na sreču, Kosovo ima jedan ozbiljan plan, putem kojeg nastojimo da se suočimo sa ovim ozbiljnim iskušenjima: sveobuhvatan plan Predsednika Ahjtisarija. Preporuke predsednika Ahtisarija obuhvataju mnogostrane mere, putem kojih se brane prava, kultura, i identitet manjina, ukratko rečeno, dobra je osnova za izgradnju jednog pravnog društva. Putem deklaracije o nezavisnosti obavezali smo se da u celosti sprovedemo ovaj plan.

U roku od nekoliko nedelja funkcionisanja kao nezavisna država, kosovske institucije su preduzele ozbiljne korake ka implementaciji provizija iz paketa predsednika Ahtisarija. Na pr. Skupština Kosova je usvojila 19 zakona koji proizilaze iz sveobuhvatnog sporazuma o statusu, i koji regulišu značajne oblasti kao što su kulturno nasleđe, decentralizaciju, zaštitu prava zajednica i dr. Ozbiljno radimo na draftiranju 11zakona preostalih za usvajanje a koji proizilaze iz Ahtisarijevog paketa.

Kosovo sada ima svoj novi Ustav. Naš Ustav koji je produkt intenzivnog zajedničkog razgovora sa našim građanima, i izuzetne pomoči međunarodnih eksperata, slobodno mogu reči da je u skladu sa najvišim međunarodnim standardima. Uvereni smo da će svaka provizija iz Ahtisarijevog paketa biti garantovana Ustavom. Naš Ustav će stupiti na snagu 15. juna, i kao takav će biti najznačajniji dokumenat putem kojeg kososki građani izražavaju svoju volju za izgradnju snažne , funkcionalne i demokratske države.

Svesni smo da implementacija Ahtisarijevog plana ne iziskuje samo usvajanje zakona. Vlada Kosova je spremna da preduzme ozbiljne korake kako bi se plan predsednika Ahtisarija oživeo na terenu, i sigurni smo da će se putem potpune implementacije ovog projekta poboljšati životni kvalitet građana. Sada smo uradili ozbiljne planove za stvaranje zaštičenih zona, oko srpskih pravoslavnih crkvi. Takođe se ozbiljno angažujemo za decentralizaciju upravljanja, kako bi se ojačale manjine na lokalnom nivou.

Da bi smo u potpunosti ispunili duh Paketa predsednika Ahtisarija, potrebno je postiči pomirenje u našem narodu. Da bi pokrenuli ovaj proces , sada sam otvorio posebnu kancelariju u mom kabinetu, koja se izuzetno bavi sa pravima zajednica. Vlada je izdvojila dodatna sredstva u cilju podrške posebnim projektima posvečenim samo manjinama. Takođe želim da istaknem da je moja vlada multietnička. U mojoj vladi , tri ministra i nekoliko zamenika ministara su predstavnici manjinskih zajednica.

U skladu sa Ahtisarijevim planom takođe preuzimamo odgovornost i za međunarodnu prisutnost. Kosovo je i formalno i pozdravilo uspostavljanje Kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika koji će nadzirati implementaciju paketa predsednika Ahtisarija, i pozdravili smo dolazak misije u oblasti reda i zakona, misije te za koju verujem da će pomoči izgradnji i unapređenju policijskog sektora i sektora pravde. Nastavićemo da pružama našu punu saradnju   međunarodnoj prisutnosti na Kosovu.

Ipak, nezavisnost Kosova nije dobro primljena od svih. Znamo da se posebno susedna država Srbija snažno suprotstavlja nezavisnosti Kosova. Želim ponovo da potvrdim pred vama našu potpunu spremnost i volju za izgradnju dobrih susedskih odnosa sa Srbijom. Naše države imaju hitnu potrebu za saradnjom u mnogim oblastima od zajedničkog interesa.

Za žaljenje je što Beograd nastavlja da ohrabruje Srbe koji žive na Kosovu da odbijaju svaku formu saradnje sa kosovskim institucijama. Srbija je bila ta koja je uputila kosovske srbe da se povuku iz lokalne uprave , i da okončaju svoje učešće u policijskoj službi Kosova. Putem takvih politika, se cilja da se postigne institucionalna podela naše zemlje po etničkoj osnovi. U stvari , te politike samo miniraju i izoluju kosovske srbe, od kojih mnogi žele da zajedniči žive sa svojim susedima albancima. Nezavisno od posebnih i drugačijih pozicija, koje vi poštovani ambasadori možete imati oko nezavisnosti moje zemlje, siguran sam da se svaki od vas  slaže sa našim ciljem da građani različitih etničkih pripadnosti rade zajedno u demokratskim institucijama.

Na kraju želim da izrazim svoje priznanje i priznanje kosovskog naroda zbog neumornog posla koji je obavila OUN-a na Kosovu. Na pomoči koja nam je pružena za saniranje posledica rata, u izgradnji institucija i demokratije. Za devet godina OUN-a je upravljala Kosovom, a postepeno je prenela kosovskim institucijama večinu nadležnosti u upravljanju. Verujemo da će OUN-a nastaviti da ima ulogu na Kosovu i posle 15 juna, sa jačanjem novog Ustava . Mi kao vlada očekujemo da imamo plodnu saradnju sa OUN-a , adaptirajuči se novim okolnostima.

Raspad Jugoslavije je stvorio mnoga iskušenja za Savet Bezbednsoti i međunarodnu zajednicu uopšte. Ovaj proces je sada več okončan s’nezavisnošču moje zemlje. Dok u regionu zaključujemo jedno bolno poglavlje naše istorijje , verujem da ćemo zajedno raditi kako bi istorija obuhvatanja i angažovanja OUN-a na Kosovu bila uspešna priča. Zajedno možemo da se uverimo da će nasleđe OUN-a u mojoj zemlji biti ono mira , bezbednosti i demokratije.

Last modified: 5 децембра, 2022

Comments are closed.