Zyra e Kryeministrit

Intervju Premijera Kosova, g. Hašima Thačija, dat „Glasu Amerik“

24 januara, 2008

Priština, 24 januara 2008
 
Premijer Kosova, Hašim Thači, boravio je dva dana Briselu na  razgovorima sa visokim zvaničnicima Evropske Unije. Na kraju ovih susreta, Glas Amerike je obavio direktan telefonski razgovor sa Premijerom Thačijem, za  televijski progrma „Ditari“. G. Thači, pored ostalog rekao da je sada več potvrdjeno da će Vašingtoni i Brisel zajednički i istovremeno postupati u pogledu odluke o priznavanju političkog stutusa Kosova, nakon deklaracije o nezavisnosti koju će doneti narednih Skupština Kosova.
 
Glas Amerike: Gospodine Thači, vi ste rekli da je nezavisnost Kosova pitanje dana. Na susretima koje ste imali juče sa visokim evropskim zvaničnicima, da li je diskotovano o pitanju datuma kada će biti proglašena nezavisnost?
 
Hašim Thači: Naravno da smo razovarali o svim zbivanjima na Kosovu, o tesnoj saradnji izmedju Prištine i zvaničnika Brisela. I na susretu koji sam imao sa gospodinom Rupelom i sa gospodinom Oli renom, ali i u susretu koji sam imao sa gospodinom Solanom, potrdio sam stav institucija Prištine, stav i volju gradjana Kosova o nezavisnoj, suverenoj i demokratskoj zemlji; ponovo sam potrdio poziciju Kosova, da je Priština spremna i jedinstvena u pogledu odluke; sada več je potrdjeno da će Vašington i Brisel ići zajedno, zajedničkom odlukom, u isto vreme, o priznavanju političkog statusa Kosova, o priznavanju deklaracije o nezavisnosti koju će doneti Skupština Kosova u predstojećim danima, stoga bila je ovo jedna vrlo uspešna poseta, koja će otvoriti perspektivu i za proces odlučivanja i za proces implementacije, a istovremeno postoje naša angažovanja za integrisanje u strukturama EU-a i NATO-a.
 
Glas Amerike: Ipak, da li je odredjen neki datum i čime se to uslovljava?
 
Hašim Thači: Nezvisnost Koosva ne uslovljava se ničim. Ostalo je još nekoliko proceduralnih aspekata koji treba da se obavljaju u procesu, da bi Kosova uputilo dobru, pozitivnu poruku jer prva slika na dan nezavisnosti Kosova je vrlo važna i za Kosovo, za njene gradjane, za demokratski svet, stoga u toku su obavljanja sve adekvatne pripreme na Kosovu, u tesnoj koordinaciji sa našim partnerima, da bi smi imali i uspešno proglašenje, kvaliteno, svestrano priznavanje svetskih autoriteta odlučivanja, i da istovremeno imamo mirnu situaciju, takvu situaciju koja otvara perspektivu za integrisanje Kosova, koja otvaru perspektivu za snažnu podršku početku ekonomskog razvoja Kosova.
 
Glas Amerike: Prema razgovorima koje ste imali u Briselu, kada se očekuje postavljanje misije EU-a za bezbednost na Kosovu?
 
Hašim Thači: Važno je to da je ova misija pripremljena, i sada se ona očekuju u narednim danima u tekučim našim angažovanjima, angažovanjima institucija zemlje; sada ćemo imati diskusije i u Skupštini i naravno i sa Predsednikom, sa ciljem da jednistveno nastavimo sa donošenjem odluka; nova medjunarodna misija je dobrodošla na Kosovu; imaćemo autoritetno prisustvo na celoj teritoriji Kosova, i isto tako postupićemo i u vršenju domačeg autoriteta na celoj teritoriji Kosova, uz prisustvo NATO-a;imaćemo proces prenošenja ovih zadataka sa medjunarodnih snaga na legitimne insitucije Kosova radi vršenja autoriteta; sada ćemo imati ulogu podrške kosovskom rukovodjstvu i podršku za rukovodjenje zemljom. I naravno da čemo izvršiti tranziciju sa UNMIK-a na novu medjunarodnu misiju, da bi se ovaj proces obavio što je pre moguče, da bude što delotvorniji, i da ne bi smo nikako imali dve medjunarodne civilne adrese na Kosovu, več da imamo jednu adresu, adresu nove medjunarodne misije za podršku igradnje, jačanje institucija zemlje i stvaranja mnogo pozitvnijih realnosti, za početak boljeg ekonomskog razvoja, boljeg života gradjana i da istovremeno da prelazimo sa samo medjunaodnog prisustva na Kosovu na angažovanja za integrisanje Kosova u medjunarodnim institucijama, tj. u OUN, NATO, strukturama EU-a, Svetskoj Banci, MMF i u drugim insitucijama.
 
Glas Amerike: Vlada Beograda, je poslednjih dana izjavila da je več pripremila akcioni plan, ukoliko Priština proglasi nezavisnost. Da li je  vaša Vlada spremna za prevazilažnje tih mera iz tog plana, koje se odnose na Kosovo?
 
Hašim Thači: Kosovo je do sada trimfovalo nad svakim planom Srbije, ali mi nismo izradili plan regovanja, več plan odgovora na novim okolnostima koje mogu nastati , a ovaj plan je zajednički, to je plan Kosova, medjunarodne administracije i NATO-a. Plan je snažan, realističan, to je sprovodljiv plan, koji će uspeti da odgovori novim okolnostima koje mogu nastati.

Last modified: 5 децембра, 2022

Comments are closed.

×