Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti je imao radni doručak u Bertelsmann Fondaciji, sa visokim zvaničnicima, istraživačima i poslanicima nemačkog Bundestaga

25 aprila, 2024

Berlin, 25. april 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, u pratnji zamenika ministra Spoljnih Poslova i Dijaspore, Kreshnika Ahmetija i ambasadora Kosova u Nemačkoj, Faruka Ajetija, imao je danas radni doručak u Bertelsmann Fondaciji, sa značajnim ličnostima i istraživačima, među njima njihov poslanik u nemačkom Bundestagu iz reda socijaldemokrata Frank Schwabe, šefom Evropske Inicijative za Stabilnost (ESI) Geraldom Knausom i izvršnom direktorkom fondacije, Danijelom Schwarcer.

Podsećajući na istoriju 90-ih godina i put mnogih zemalja ka evroatlantskim integracijama i širenju EU, NATO-a i Saveta Evrope, premijer Kurti je u svom govoru podvukao naš cilj za članstvo u ovim organizacijama i istorijski značaj i zamah odnosa Kosova sa Nemačkom i evropskim demokratskim državama.

„Prvi korak smo napravili 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i kada nas je priznala većina demokratija u Evropi. Drugi korak je jedinstvo sa institucijama koje su stubovi demokratske Evrope. Želimo da uđemo u NATO koji je kao kišobran bezbednosti za naš kontinent. Želimo da se pridružimo Evropskoj Uniji kao najvažnijem projektu i procesu mira i prosperiteta, ali prvi korak koji moramo da preduzmemo je da se pridružimo prvom klubu evropskih demokratija, osnivan pre 75 godina u Londonu: Savetu Evrope.“ rekao je premijer Kurti.

On je dodao da je Vlada Republike Kosovo posvećena poštovanju zajedničkih vrednosti, ljudskih prava, vladavine prava i demokratije. On je pozvao nemačke zvaničnike da nastave da podržavaju Kosovo i u poslednjoj fazi glasanja i postizanja punopravnog članstva u ovoj organizaciji.

Premijer Kurti je rekao da je prihvatanje Kosova kao 47. člana Saveta Evrope na njegovu 75. godišnjicu ove godine istorijski napredak, za Kosovo i njene građane, za region i za ceo Savet Evrope, gde će svi građani imati koristi, posebno manjine u našoj zemlji.
Na kraju, premijer je zahvalio Bertelsmann Fondaciji na gostoprimstvu, doprinosu i interesovanju, izdvajajući političare koji nas tako mnogo podržavaju u Nemačkoj i Evropi.

Last modified: 26 априла, 2024

Comments are closed.