Zyra e Kryeministrit

Obeležava se 25. godišnjica osnivanja novinske agencije KosovaPress

7 februara, 2024

Priština, 07. februar 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti bio je pozvan večeras kao gost i ključni govornik na događaju povodom obeležavanja 25 godina od osnivanja novinske agencije KosovaPress. U nemogućnosti da bude prisutan, njegov govor je u njegovo ime pročitao portparol Vlade Republike Kosovo, Përparim Kryeziu.
Cela reč:

S pravom je se slobodna i nezavisna štampa smatrala centralnim stubom predstavničke demokratije. Nije slučajno da nakon Američke revolucije, očevi osnivači američke republike su slobodu govora i štampe stavili na prvo mesto u povelji o osnovnim pravima i slobodama građana — takozvani „Bill of Rights“. Kant, jedan od najistaknutijih filozofa evropskog iluminizma, pisao je da je „sloboda pera jedina garancija za prava naroda“. Uskraćivanje ovog prava narodu, ocenio je on, znači ništa manje nego uskraćivanje bilo kakvog prava protiv najvišeg lidera zemlje.

Danas obeležavamo 25 godina od osnivanja jedne od najznačajnijih novinskih agencija u našoj zemlji. KosovaPress ima istu godišnjicu sa oslobođenjem naše zemlje. Ova novinska agencija je osnovana 4. januara 1999. godine, veoma značajne godine u novijoj istoriji Kosova. Vrlo brzo po osnivanju, ova novinska agencija postaće glas slobodoljubivog naroda Kosova i njegove borbe za oslobođenje od vlasti Miloševićeve Srbije. U tim okolnostima nimalo lake za naš narod, novinari KosovaPressa dali su veoma vredan doprinos u rasvetljavanju istine o Kosovu. Izveštaji ove novinske agencije brzo su postali glavna referenca za međunarodne novinske agencije, čime su uticali na međunarodno javno mnjenje da stvori tačniju predstavu o situaciji na Kosovu tokom te odlučujuće godine.

Informacija je jedna od ključnih komponenti u svakom ratu, a posebno u oružanom ratu. Informacija koja bi u normalnim uslovima bila samo vest, u ratnom stanju postaje oružje u rukama onoga ko je ima i onoga ko je širi ili čuva za sebe. Tokom rata, jedan od problema u organizaciji Oslobodilačke Vojske Kosova bila je velika propaganda koju je Srbija vodila protiv OVK unutar i van Kosova. Osmišljena i izvedena od organa i aparata države Srbije, protiv ove divlje antialbanske propagande trebalo je da se borimo istinom i s pravom, pošto su istina i pravo tada i danas bili na strani Kosova kao pitanje i njenog naroda kao subjekta istorije. Upravo u borbi za poštene informacije, novinska agencija KosovaPress je bila glavna jedinica naše poštene borbe za oslobođenje Kosova od invazije Srbije. Istorijski institut je 2016. godine objavio u četiri toma Ratnu Arhivu Državne Informativne Agencije „KosovaPress“, u kojoj su sumirane sve vesti agencije KosovaPress, od dana njenog osnivanja, 4. januara 1999. godine, do prvih dana oslobođenja, tj. 17. juna 1999. Ako uzmete u ruke ta četiri toma od ukupno preko 2000 stranica i pročitate ih, možete razumeti skoro celu hronologiju poslednjih šest meseci rata na Kosovu. Dakle, može se reći da je agencija KosovaPress bila najredovniji hroničar tog perioda.

Na sreću, danas se u Republici Kosovo novinarstvo se obavlja pod potpuno drugačijim uslovima. Naša zemlja je među zemljama sa najživljom i najbogatijom medijskom scenom u regionu. Naše rezultate u oblasti slobode štampe potvrđuju i prestižne međunarodne organizacije. Prema izveštajima Reportera bez granica, Kosovo je poboljšalo svoju poziciju na Svetskom indeksu slobode medija za 22 mesta. Kao premijer Republike Kosovo, zainteresovan sam da sloboda štampe nastavi da cveta još jače. Osim što je garancija ljudskih prava, sloboda medija je i garancija mogućnosti kontinuiranog unapređenja upravljanja. Bez slobode štampe, vlade ne bi shvatile svoje greške, a samim tim i naša zemlja bi bila lišena mogućnosti stalnog usavršavanja i napretka.

Dok nastavljamo da ljubomorno čuvamo slobodu štampe, takođe moramo uložiti napore da se borimo protiv prilično rasprostranjenog fenomena masovnih i namernih dezinformacija koje danas ugrožavaju kvalitet društvene debate u slobodnim društvima. Ako se čak ni najstarije svetske demokratije ne pokažu neranjivim na ovaj fenomen, toliko manje možemo se smatrati takvi mi kao nova demokratija. S tim u vezi, smatram da je uloga novinara i profesionalnih medija nezamenljiva. Oni treba da daju primer hrabrog novinarstva privrženog istini, uprkos interesima moćnika koji nastoje da je ućutkaju, bilo da se radi o državnim zvaničnicima ili velikim preduzećima koji nude novac u zamenu za ćutanje. Ako je u vreme američke i francuske revolucije najveća pretnja slobodnoj štampi dolazila od monarhističke države i crkve, danas se u slobodnim i demokratskim društvima čini da najveća pretnja dolazi od komercijalizacije medija. Velika koncentracija ekonomske moći u nekoliko ruku ozbiljna je pretnja slobodnoj štampi kao što je nekada bila apsolutna moć saveza između kraljevskog prestola i crkvenog oltara.

Želim da iskoristim ovu priliku da kao Premijer Republike Kosovo ponovim svoju posvećenost i posvećenost Vlade koju vodim o slobodi štampe. Kao socijaldemokratski političar koji je većinu svog života proveo kao društveni i politički aktivista, dobro razumem važnost slobode izražavanja i štampe za društveni napredak. Zato vas pozivam da pažljivo pogledate sve moje postupke i postupke vlade koju vodim, uvek insistirajući na pravičnoj demokratskoj odgovornosti. Kao socijaldemokratskog političara i aktivistu, uvek me smatrajte saveznikom u borbi za slobodnu i nezavisnu štampu u našoj zemlji.

Od srca vam čestitam 25. godišnjicu!

Hvala vam.

Last modified: 8 фебруара, 2024

Comments are closed.

×