Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti održao pomen paloj borkinji za slobodu, Elfete Humolli, na 34. godišnjicu njenog pada

1 februara, 2024

Donji Lupč, Podujevo, 01. februar 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti odao je danas počast životu i delu narodne pale borkinje Elfete Humolli, povodom obeležavanja 34. godišnjice njene smrti.

Samo dve nedelje od svog rođendana, Elfete Humolli, koja još nije imala 17 godina, pala je kao borkinja slobode, koju su ubile srpske neprijateljske snagerafalnom paljbom, u pravcu demonstranata koji su zajedno sa Elfetom demonstrirali za slobodu Kosova, za oslobođenje zemlje.

Nalazeći se pored kipa dva nacionalna palih boraca, Elfete i njenog brata Mentora, u Memorijalnom Kompleksu u Donjem Lupču, premijer Kurti je u znak sećanja na sve heroje i pale borce nacije rekao da „Elfetja, Mentor i svi narodni pali borci, svedoče nam sate naše istorije, svedoče nam kako je skupo plaćena sloboda naroda i oslobođenje Kosova“.

On je istakao da su danas u ovim počastima zajedno sa učenicima koji su Elfetinih godina kada je pala u demonstracijama. Studenti koji danas studiraju na slobodnom Kosovu, u našoj sve naprednijoj zemlji i koji će doprineti društvu, naciji i državi kao i ekonomiji, kulturi i drugim oblastima života.

„Dakle, Kosovo se danas raduje svojoj mladosti i deci, upravo zato što se u temeljima ovog Kosova nalazi krv palih boraca i znoj radnika iz prošlosti koje mi cenimo, izražavamo im duboku zahvalnost i sa odanošću prema njima, idemo ka svetloj budućnosti“, rekao je premijer Kurti.

Nakon odavanja počasti na grobu heroine Humolli, premijer Kurti je odao počast i njenom stradalom bratu Mentoru, koji je ubijen 21. maja 1999. godine, a ove godine će biti obeleženo 25 godina od njegovog pada kao borca Oslobodilačke Vojske Kosova. .

Tokom ovih počasti, premijer Kurti je bio zajedno sa ambasadorom Albanije na Kosovu, Petritom Malajem, kolegama iz Vlade, poslanicima, aktivistima za nacionalno pitanje i širom porodicom Humolli.

Cela izjava Premijera Kurtija medijima nakon odavanja počasti:

Zajedno sa kolegama iz Vlade, sa poslanicima Skupštine, sa aktivistima za nacionalno pitanje i sa širom porodicom Humolli, danas smo ovde kod spomenika koji je posvećen dvoma nacionalnim palim borcima, Elfeti i Mentoru, koji su dali svoje živote za našu slobodu i za oslobođenje zemlje.

Danas obeležavamo 34. godišnjicu demonstracija u kojima su srpske neprijateljske snage ubile učenicu Elfete Humolli, koja još nije imala 17 godina. U međuvremenu, njen brat Mentor je ubijen posle 9 godina i 21. maja ove godine obeležićemo 25 godina od njegovog herojskog pada kao borca Oslobodilačke Vojske Kosova.

Elfetja, Mentor i svi narodni pali borci, svedoče nam sate naše istorije, svedoče nam kako je skupo plaćena sloboda naroda i oslobođenje Kosova.

Međutim, evo nas danas zajedno sa učenicima koji su Elfetinog uzrasta kada je pala u demonstracijama, a koji danas uče u našoj sve naprednijoj zemlji i daće doprinos društvu, naciji i državi svojim učenjem i radom u nastavku, u raznim strukama koji su njima potrebni, a i za privredu, kulturu i druge oblasti života.

Dakle, Kosovo se danas raduje svojoj mladosti i deci, upravo zato što se u temeljima ovog Kosova nalazi i krv palih boraca i znoj radnika iz prošlosti koje cenimo, izražavamo duboku zahvalnost i sa odanošću prema njima idemo ka svetloj budućnosti.

Last modified: 1 фебруара, 2024

Comments are closed.

×