Zyra e Kryeministrit

Izjava premijera Kurtija za medije uoči sastanka sa liderima regiona i predstavnicima Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država o Planu rasta Zapadnog Balkana

22 januara, 2024

Skoplje, 22. januar 2024

Dobro jutro svima!

Danas smo ovde u Skoplju, glavnom gradu Severne Makedonije, na poziv premijera Dimitra Kovačevskog, na ovom sastanku na kome se šest zemalja Zapadnog Balkana sastaje sa Evropskom Unijom za Plan rasta. Iz Brisela će biti gospodin Koopman i Makovec, dok će iz Vašingtona biti gospodin James O’Brien. Dakle, Brisel i Vašington zajedno sa Zapadnim Balkanom u Skoplju za ekonomski rast i to ne samo našeg regiona.

Kod nas se moraju reformisati vrednosti Evropske Unije, a podrška Evropske Unije mora biti i finansijska. Plan rasta znači 6 milijardi evra za naš region, u kom slučaju iznos dobijenih sredstava zavisi od dobrog posla koji radimo i uspešnog učinka koji pokažemo.

Danas će Republika Kosovo dostaviti spisak reformi o kojima se razgovaralo, dok ćemo narednih dana dostaviti i listu indikativnih projekata. Što se tiče reformi, tu u centru imamo reformu javne uprave i upravljanja javnim finansijama, dok među projektima imamo one za zelenu agendu, digitalizaciju, ulaganja u privatni sektor i sužavanje infrastrukturnog jaza.

Ovom prilikom želim da se zahvalim Evropskoj Uniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Severnoj Makedoniji na ovom veoma značajnom sastanku, koji će omogućiti veću regionalnu saradnju, ali i brži napredak ka Evropskoj Uniji, što je i cilj i naša sudbina.

Hvala vam!

Video: https://ve.tl/t-Nrsv8Jb8BE

Last modified: 22 јануара, 2024

Comments are closed.

×