Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti posetio je Opštinu Gnjilane

1 decembra, 2023

Gnjilane, 1. decembar 2023

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, započeo je dan sa posetom Opštini Gnjilane, gde se sastao sa gradonačelnikom Albanom Hysenijem sa kojim je razgovarao o dostignućima i projektima opštine.

Premijer Kurti je izrazio zadovoljstvo što je danas posetio Gnjilane, podsećajući na radove koji su započeti i koji su već završeni.

„Moja poslednja poseta Gradonačelniku Opštine Gnjilane, ovde u njegovoj kancelariji, bila je 10. oktobra prošle godine, odnosno 2022. godine, gde smo tog dana, zajedno sa gradonačelnikom Albanom Hysenijem, ambasadorom Katara u Albaniji, njegova ekselencija, Ali bin Hamad Al Marri i sa direktorom „Qatar Charity“ g. Esam Dabab, zajedno postavili kamen temeljac Centra Porodične Medicine u naselju „Arbëria“ u Gnjilanu“, rekao je premijer.

Centar je već počeo sa radom, a od 6. oktobra građani su počeli da dobijaju usluge u njemu. Takođe, uskoro će biti završen i vrtić u selu Mireš, čiji je kamen temeljac počeo 13. oktobra 2022.

Premijer je ovom prilikom pomenuo tri gigantska projekta koja su veoma značajna za Gnjilane. “Prvi je gradski stadion sa oko 15 miliona evra. Tenderska procedura počinje sledeće sedmice. Drugi je zaobilaznica grada, sa oko 26 miliona evra, koji je već budžetiran za narednu 2024. godinu. I treći je bulevar, sa oko 20 hiljada kvadrata javnog prostora, sa podzemnom infrastrukturom, sa podzemnim parkingom, čiji je okvirni trošak 12 miliona evra i koji je takođe predviđen budžetom za narednu godinu, dodao je on.

Tokom ove posete Gnjilanu, premijer Kurti će izbliza pratiti radove koji se izvode u ulici „Hamdi Kurteshi“, a učestvovaće i na inauguraciji parka „Banja“ u Gnjilanu.

U međuvremenu, Gradonačelnik Opštine Gnjilane, Alban Hyseni, rekao je da je između ostalog izbliza obavestio premijera o projektima koji su završeni i sprovedeni, u oblasti infrastrukture, zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja. „Renovirali smo mnoge škole u našoj opštini. Jedna od onih koju možda treba posebno istaći je Srednja Tehnička Škola naše opštine, gde imamo oko 12 različitih profila od mehatronike, informatike, do vodoinstalatera, instalatera centralnog grejanja, drugih profila koji su inženjerski itd. Tu smo uložili oko milion evra, dok se broj učenika udvostručio samo u prve dve godine u odnosu na ukupan broj učenika koji smo zatekli za tri godine“, rekao je on.

Izjava premijera Kurtija u Opštini Gnjilane:

Hvala vam puno, gradonačelniče Alban.

Bilo je zadovoljstvo pričati o dostignućima u Opštini Gnjilane, o dobrim i marljivim radovima koji su urađeni i koji se rade.

Moja poslednja poseta Gradonačelniku Opštine Gnjilane, ovde u njegovoj kancelariji, bila je 10. oktobra prošle godine, odnosno 2022. godine, gde smo tog dana, zajedno sa gradonačelnikom Albanom Hysenijem, ambasadorom Katara u Albaniji, njegova ekselencija Ali bin Hamad Al Marri i sa direktorom „Qatar Charity“, gospodinom Esamom Dababom, zajedno postavili kamen temeljac Centra Porodične Medicine u naselju „Arbëria“ u Gnjilanu.

Ono što je važno napomenuti ovom prilikom, godinu dana kasnije, jeste da je Centar već počeo sa radom, a od 6. oktobra građani su počeli da dobijaju usluge iz ovog centra. Dakle, gradonačelnik me je obavestio da kamen temeljac koji smo postavili u oktobru 2022. godine već predstavlja završenu zgradu i aktuelna usluga za građane Gnjilana.

Takođe, 13. oktobra prošle godine posetili smo selo Mireš, gde smo postavili kamen temeljac vrtića, investicija Ministarstva Obrazovanja, Nauke, Tehnologije i Inovacija, a gradonačelnik Alban Hyseni me obavestio da je 90 procenta radova završen. Tako da će vrlo brzo selo Mireš imati novi vrtić.

Ono čemu smo postavili kamen temeljac uskoro se privodi kraju a deca i roditelji će to moći koristiti. Ove godine, poslednji put sam bio u Gnjilanu 29. marta, gde smo zajedno sa gradonačelnikom posetili školu „Hello Academy Education“ i fabriku „Albimi LTD“, obe korisnice vladinih mera podrške, uključujući platformu Superpuna koja pomaže mladima od 18 do 28 godina, a danas, odavde kako je rekao gradonačelnik, zajedno otići na otvoranju parka „Banja“ površine 17 kvadratnih metara ili 1,7 hektara, a pre toga ćemo takođe obići radove u ulici „Hamdi Kurteshi“, ovo je veoma važan projekat za građane i stanovnike ovog kraja koji su se predugo mučili sa tim veoma uskim trakama u generalno gustom saobraćaju.

U Gnjilane, kao što vidite, dolazim radi posla i nalazimo posla jer je stanovništvo Gnjilana, kao i gradonačelnik Gnjilana, vredni ljudi. Da započnemo projekte, da vidimo radove, da ih svečano otvorimo, – ove vrste poseta će biti sve češća jer su poslovi sve veći i veći.

Ovom prilikom dozvolite mi da pomenem tri gigantska projekta, koji su veoma važni za Gnjilane, recimo, kao glavni grad Anamorave. Prvi je gradski stadion sa oko 15 miliona evra. Tenderska procedura počinje sledeće sedmice. Druga je zaobilaznica grada, sa oko 26 miliona evra, koji je već budžetiran za narednu 2024. godinu. I treći je bulevar, sa oko 20 hiljada kvadrata javnog prostora, sa podzemnom infrastrukturom, sa podzemnim parkingom, čija je cena oko 12 miliona evra i koji je takođe budžetiran za narednu godinu.

Hvala vam puno gradonačelniče Albane, želim vam uspeha, sve veća i veća dostignuća za dobrobit građana Gnjilana i Anamorave uopšte.

Last modified: 4 децембра, 2023

Comments are closed.