Zyra e Kryeministrit

174. sednica Vlade Republike Kosovo

22 novembra, 2023

Priština, 22.11.2023

Vlada Republike Kosovo je održala sledeću sednicu na kojoj je:

1. Usvojila Nacrt zakona o Civilnom Statusu. Ovaj zakon ima za cilj da definiše i reguliše sistem registracije i evidencije akata i komponenti civilnog statusa. Ovim nacrtom zakona unaprediće se sistem građanskog stanja, upis i utvrđivanje pravnih činjenica, kao i izdavanje dokumenata.

2. Usvojila Nacrt zakona o Ličnoj karti. Glavno pitanje tretirano ovim Nacrtom zakona je popunjavanje pravnih praznina u važećem Zakonu o Ličnoj karti. Njome će se urediti postupak izdavanja lične karte, nadležni organ, ali i uslovi za korišćenje lične karte i obaveze naših građana u odnosu na zakon.

3. Usvojila Predlog zakona o mladima. To predstavlja prvu reformu pravne infrastrukture u oblasti mladih. Kao takav, ima za cilj da uredi oblast mladih na međuinstitucionalnom i međusektorskom nivou, stavljajući mlade u centar državnih prioriteta, s ciljem unapređenja sveobuhvatnog i ravnopravnog učešća u procesu donošenja odluka, kao i poboljšanje kvaliteta života mladih i njihovog društvenog statusa.

4. Usvojila Nacrt zakona o Registru Stvarnih Vlasnika, koji ima za cilj objavljivanje podataka o poslednjim korisnicima trgovačkog društva, bivajući ovako važan alat u borbi protiv korupcije i pranja novca. Iznad svega, pokazaće tačno ko ima koristi od javnog novca koji se izdvaja kroz javne nabavke, a time i povećati transparentnost i odgovornost prema građanima.

5. Usvojila Nacrt zakona o Eksproprijaciji Nepokretnosti kojim se, između ostalog, utvrđuju pravila i uslovi po kojima Vlada ili opština vrši eksproprijaciju imovinskih ili drugih prava na nepokretnosti radi ostvarivanja javnog interesa.

6. Usvojla Nacrt zakona za ratifikaciju Sporazuma o Socijalnom Osiguranju između Republike Kosovo i Kraljevine Holandije. Ovaj sporazum omogućava građanima obe zemlje međusobno priznavanje doprinosa za socijalno osiguranje u korist penzija. Sporazum adresira pitanje starosnih penzija, verifikacije socijalne pomoći, razmene informacija i uzajamne pomoći.

7. Usvojen Pravilnik o Funksiji i Radu Centra za Stambeno Zbrinjavanje, Zaštitu i Rehabilitaciju Žrtava Trgovine Ljudima srednjeg i visokog stepena rizika, kojim se uređuje celokupni postupak od trenutka prijema žrtve, do napuštanja Centra, kao i pružanje medicinske, pravne i psihološke pomoći.

8. Dodeljena budžetska sredstva u iznosu od 47.356,00 evra za finansijsku podršku Global Community Engagement and Resilience Fund (GCERF), uplata za angažovanje kao jednokratni doprinos u borbi protiv globalnog nasilnog ekstremizma.

9. Usvojila ​preliminarnu odluku o eksproprijaciji za javni interes nepokretnosti koje su zahvaćene realizacijom Projekta: Proširenje državnog puta N9 Kijevo-Zahać, segment Kijevo-Dollc.

10. Usvojila preliminarnu odluku za eksproprijaciju nepokretnosti od javnog interesa na koje utiče realizacija Projekta: Zaštita i Upravljanje Kulturnim Nasleđem, Konzervacija i Ulaganja u „Arheološko nalazište Ulpijana“.

11. Usvojila preliminarnu odluku za eksproprijaciju u javnom interesu nepokretnosti koje su zahvaćene realizacijom Projekta: Izgradnja puta Prizren-Granični put sa Severnom Makedonijom (Tetovo), segment Struzhë-Ulaz u Autoput “Ibrahim Rugova” u Prizrenu-Jug.

12. Usvojila Koncept-dokument iz oblasti željeznica. Putem ovag koncept dokumenta cilja se modernizacija željezničke mreže i njena integracija u Transevropsku Željezničku Transportnu Mrežu, povećanje kvaliteta usluga, pristup njima, sigurniji transport, čistija okolina i povećanu sigurnost prema standardima EU. Koncept dokument preporučuje dopunu i izmenu Zakona o kosovskim železnicama i izradu novog Zakona o bezbednosti na železnici.

13. Dopunila i izmenila odluku o dopuni i izmeni odluke br. 02/30 od 12. maja 2020. godine Vlade Republike Kosovo.

14. Dopunila i izmenila odluku o dopuni-izmeni odluke br. 28/99 od 30.09.2022. godine i rešenje br. 10/156 od 23. avgusta 2023. godine Vlade Republike Kosovo. U ovom slučaju, popis stanovništva treba odgoditi za početak aprila, kako bi se primenili principi EUROSTAT-a i dala mogućnost novom rukovodstvu da pokaže efikasnost u obavljanju dužnosti.

15. Usvojila odluku o raspodeli budžetskih izdvajanja ušteda za 2023. godinu u iznosu od 71 milion evra;

16. Izdvojila jedan (1) milion evra za subvencionisanje izgradnje kuća u četiri severne opštine.

17. Izdvojila pet (5) miliona evra za potrebe ublažavanja neposrednog društveno-ekonomskog uticaja energetske krize i za implementaciju Mere 1, plana sa Evropskom Unijom za Energetski paket.​

Last modified: 22 новембра, 2023

Comments are closed.

×