Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti posetio je školu “Hello Academi of Education”

29 marta, 2023

Gnjilane, 29.03.2023

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti, u pratnji ministra finansija, rada i transfera, Hekurana Muratija, posetio je danas školu „Hello Academi of Education“ u Gnjilanu, gde su ga dočekala dva direktora Florijan i Hisnije Kurteši.

Premijer je najpre posetio učenike jednog odeljenja nižeg ciklusa, koji su i pred njim demonstrirali svoje veštine iz predmeta matematike. Zatim ga je direktorka ove škole upoznala sa njenim radom, istorijatom ustanove koju vodi i sa angažovanjem dece.

Škola „Hello Academi of Education“ korisnik je četiri mere Vlade, mere 1.3 za podršku zapošljavanju žena, Paketa za suočavanje sa inflacijom za subvencionisanje povećanja plata zaposlenima u privatnom sektoru, šeme „Vlada za porodicu “, a odnedavno i šeme garantovanog zapošljavanja za mlade preko platforme „Superpuna”.

Iz mere 1.3 zaposleno je 18 žena. Preko šeme „Vlada za porodicu“ zaposleno je 5 lica. Preko platforme “Superpuna” angažovano je 16 novih radnika. U međuvremenu, ukupno 90 ljudi koristilo je povećanje plata u okviru Paketa za suočavanje sa inflacijom.

Premijer Kurti je izrazio zadovoljstvo što se susreće sa korisnicima i vidi direktnu korist od vladinih mera i paketa podrške građanima.

Zahvalivši im se na pozivu za ovu posetu, premijer je rekao da je ono što radite u ovoj obrazovnoj ustanovi plemenito delo ne samo za sadašnjost već i za budućnost, jer je učenje u ranom detinjstvu ključno za učenje i kasnije obrazovanje kao i za profesije koje će ova deca imati sutra i za poslove i radna mesta i doprinos društvu koji će dati.

On je rekao da će jezik i matematika sa jedne strane, crtanje i muzika sa druge, i priroda i društvo, koji su velike oblasti, koje deca zajedno uče i studiraju u ovoj školi, biti odlučujući za ono što će biti naša privreda, naša društvo, naša kultura, ali i naše obrazovanje.

Škola “Hello Academi of Education” radi od 2010. godine. Prvobitno je počela sa obrazovanjem uzrasta od 6 meseci do 5 godina, dok je od 2013. godine počela sa predškolskom grupom, odnosno uzrastom od 5-6 godina, sa vaspitno obrazovnim programom, po nastavnom planu i programu Ministarstva obrzovanja , nauke, tehnologije i inovacija. 2017. godine vrtić „Hello ” osnovao je devetogodišnju školu „”Hello Academi of Education”, prvu u opštini Gnjilane. Škola sada ima površinu od oko 4.200 m2, 40 učionica, informatičku učionicu, kabinet za hemiju, biologiju i fiziku, kao i salu za fizičko vaspitanje, za 639 učenika i dece, sa 90 nastavnika od kojih su 90% žene, i 22 lica kao tehničko osoblje.

Kompletan govor premijera Kurtija:

Poštovana direktorka,
Poštovani nastavnici,
Dragi učenici!

Zadovoljstvo je i čast biti danas ovde sa vama na ovoj dečjoj akademiji koju organizujete sa velikim trudom i odricanjem, ali u isto vreme sa posvećenošću i ponosom.

Kao što smo videli iz izlaganja direktorke , dosta je posla urađeno i takođe vam se zahvaljujem na odatom priznanju od vas za podršci koju smo vama pružili, jer je i za nas veoma vredno kada konkretno razumemo korist koju je imao neko od mera raznih ekonomskih i obrazovnih paketa koje smo obezbedili.

Dakle “Superpuna” i Mera podrške zapošljavanju žena, kao i povećanje plata, kao i „Nema porodice bez nekoga zaposlenog“, sve se to odrazilo na vaš kolektiv i to nam je veoma drago. Radiimo plemenit posao ne samo za sadašnjost već i za budućnost, jer u zavisnosti od toga kakvo obrazovanje imamo, tu vidimo kakvu ćemo budućnost imati.

Učenje u ranom detinjstvu je ključno za kasnije učenje i obrazovanje, kao i za zanimanja koja će ova deca imati sutra kada odrastu i za poslove i radna mesta i doprinos društvu koji će dati.

Jezik i matematika s jedne strane, crtanje i muzika s druge, i priroda i društvo, koji su velike oblasti, koje deca zajedno uče i proučavaju, biće odlučujući za to kakva će biti naša privreda i naše društvo, naša kultura, ali takođei naše obrazovanje.

Pored toga što ste nastavnici i pomoćno osoblje, takođe ste svesni da će značajan broj ove dece verovatno jednog dana postati i nastavnici, pomoćno osoblje u školama ili drugde, i podučavati decu koja još nisu rođena. Ovo je način kako se planiraa i kako se gradi i razvija vizija kako demokratskog tako i društveno-ekonomskog napretka.

Još jednom se zahvaljujem svima, svakome od vas, na svom ovom radu, zalaganju, doprinosu, kao i na ovako lepom i prijatnom pozivu koji ste nam uputili danas.

Last modified: 30 марта, 2023

Comments are closed.

×