Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti primio je poslovnu delegaciju iz Austrije koja učestvuje u programu „Mogućnosti energetskih projekata na Kosovu“

28 marta, 2023

Priština, 28.03.202

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti primio je danas poslovnu delegaciju iz Austrije u okviru programa „Mogućnosti energetskih projekata na Kosovu“.

Na sastanku kome su prisustvovali šef osoblja premijera Luan Dalipi, kao i zamenik ministra privrede Getoar Mjeku, poželevši dobrodošlicu prisutnima, premijer Kurti je u svom obraćanju istakao prioritet koji Vlada daje investicijama i razvoju značajnog potencijala obnovljive energije zemlje.

Govoreći o Energetskoj strategiji koja je nedavno usvojena u Skupštini, on je informisao prisutnu delegaciju da Vlada namerava da u roku od 10 godina diverzifikuje energiju dodavanjem 1300 novih megavata instaliranih iz obnovljivih izvora energije. Važna komponenta potrebna za izgradnju energetske infrastrukture budućnosti je učešće privatnog sektora, dodao je on.

On je rekao da se tokom poslednje dve godine stalno radi na poboljšanju poslovnog okruženja na Kosovu, čineći ga jednim od najkonkurentnijih u regionu.

Jednostavne i brze procedure registracije biznisa , povoljna poreska politika, pravni sistem i transparentni zakoni za strane investicije, pored veoma dobrog geografskog položaja, mlade radne snage i demokratskog napretka u zemlji, neke su od karakteristika koje je premijer Kurti pomenuo pred predstavnici biznisa, koji Kosovo čine atraktivnim i pogodnom destinacijom za strane i domače investitore, posebno u oblasti obnovljivih izvora.

Premijer Kurti je takođe naglasio da na osnovu ekonomskih pokazatelja u poslednje dve godine Kosov postaje sve više sa privredom zasnovanom na izvozu . On je takođe, rekao da veruje da je istorija uspeha Kosova, koja kombinuje ekonomiju i demokratiju, važna platform za investitore.

On je pozdravio interesovanje, posetu i učešće biznismena iz Austrije u inicijativama i programima kao što je ovaj danas, ali i drugi koji će slediti.

Last modified: 29 марта, 2023

Comments are closed.

×