Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti se u Strazburu sastao i razgovarao sa pripadnicima naše dijaspore

16 marta, 2023

Strazbur, 16. mart 2023

Na kraju dvodnevnog boravka u Strazburu, premijer Republike Kosovo Albin Kurti je u organizaciji Generalnog konzulata Kosova u Strazburu dočekan i razgovarao sa našim iseljenicima u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Belgija i Luksemburgu.

On im je predstavio rad i dostignuća Vlade, koja sledeće nedelje navršava dve godine od formiranja, kao i odnos Vlade prema dijaspori, koja zauzima posebno mesto i uživa punu pažnju Vlade.

To smo odrazili i kroz programe „Dijalog sa dijasporom“ i „Građanska diplomatija“, u radu ad-hoc komisije za izbornu reformu koja se bavi uspešnom implementacijom glasanja iz inostranstva, kroz zakon i strategiju za angažovanje dijaspore.

Premijer Kurti je takođe pomenuo stvaranje Suverenog fonda, koji će preuzeti vlasništvo nad strateškim sredstvima Republike Kosovo, da bi ih valorizovao , da bi omogućio strana ulaganja i pristup stranim tržištima kapitala.

Prema podacima Centralne banke Kosova, u poslednjih pet godina na Kosovo je ušlo 4,54 milijarde evra u vidu doznaka i 1,54 milijarde evra direktnih stranih investicija. Ali dijaspore je mnogo više od ključnog doprinosa ekonomiji zemlje. Takođe nju vidimo kao veoma važan izvor znanja i iskustva za Kosovo, koji može pomoći da se povećaju kapaciteti i veštine profesionalaca i organizacija.

Iskustvo i znanje koje dijaspora donosi u svoju domovinu predstavljaju ogroman izvor bogatstva i mogu pomoći da se poveća ekonomski i društveni razvoj na Kosovu.

Za ove dve godine, kao Vlada, otvorili smo vrata za saradnju sa dijasporom. Jedan takav primer je saradnja u sektoru dualnog obrazovanja sa fondacijom Besa sa sedištem u Nemačkoj, ili partnerstvo sa Udruženjem inženjera u Švajcarskoj sa Ministarstvom privrede. Naša vrata saradnje uvek ostaju otvorena za dijasporu i divimo se njihovoj spremnosti da uvek urade više.

Premijer Kurti im se zahvalio na kontinuiranom interesovanju i nepokolebljivom doprinosu zemlji i državi u svakoj od njenih faza.

Last modified: 17 марта, 2023

Comments are closed.

×