Zyra e Kryeministrit

Položen je kamen temeljac novog objekta Prirodnog-matematičkog fakulteta

23 februara, 2023

Priština, 23.02.2023

Obrazovanje je najvažnija investicija za budućnost naše zemlje, našeg društva. To je ujedno i glavni stub za održivi ekonomski i društveni razvoj zemlje, rekao je premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti na ceremoniji polaganja kamena temeljca novog objekta Fakulteta Prirodnio-matematičkih nauka , koji je bio u pratnji ministarke obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, Arbërie Nagavci.

Ističući da mu je posebno zadovoljstvo što je deo polaganja ovog kamena temeljca, premijer Kurti je rekao da matematika i prirodne nauke predstavljaju osnovu za razvoj novih znanja i unapređenje našeg razumevanja sveta.

„Matematika i prirodne nauke imaju međudisciplinarni uticaj i u drugim oblastima, a posebno važnu ulogu imaju za razvoj inženjerskih i tehničkih nauka. Zbog toga je veoma važno da se novi objekat Prirodno-matematičkog fakulteta gradi upravo uz postojeći objekat tehničkih fakulteta. Ova fizička blizina fakulteta prirodnih i primenjenih nauka pružiće mogućnosti za blisku saradnju i akademsku i naučnu razmenu koja može u velikoj meri doprineti zajedničkom razvoju STEM oblasti koje pokrivaju“, rekao je on.

U obraćanju prisutnima, premijer je poželeo da kamen temeljac koji danas postavljamo bude nova stranica u istoriji razvoja Prištinskog univerziteta, kao i ukupnog društveno-ekonomskog razvoja naše zemlje.

On je rekao da činimo još jedan važan korak u stvaranju preduslova za razvoj obrazovanja i istraživanja na Kosovu. Izgradnja novog modernog objekta za Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini obezbediće studentima i akademskom osoblju infrastrukturu, tehnologiju i resurse potrebne za akademski i profesionalni razvoj u studijskim ograncima ovog fakulteta.

Posebna zahvalnost pripala je Evropskoj uniji na finansiranju ovog projekta kroz IPA fondove, kao i UNOPS-u kao partnera primene u njegovoj realizaciji.

Celokupni govor premijera Kurtija na polaganju kamena temeljca nove zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta:

Poštovani šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, ambasadore Tomaš Šunjog,
Poštovana ministarka obrazovanja , nauke, tehnologije i inovacija, gđa. Arberie Nagavci,
Poštovana koordinatorka za razvoj Ujedinjenih nacija, gđo. Arnhild Spens,
Poštovani rektor Prištinskog univerziteta, profesor Qerim Qerimi,
Uvaženi gradonačelnik Opštine Priština g. Përparim Rama,
Poštovana predstavnice UNOPS-a, gđo. Freia von Groote,
Poštovani prisutni akademici, profesori i studenti,
Poštovane dame i gospodo,

Posebno mi je zadovoljstvo što sam danas deo polaganja kamena temeljca nove zgrade Prirodno-matematićkog fakulteta Univerziteta u Prištini.

Matematika i prirodne nauke pružaju osnovu za razvoj novih znanja i unapređenje našeg razumevanja sveta. Oni su sastavni deo ljudskog napretka koji omogućavaju razvoj novih tehnologija, lekova i materijala, kao i rešavanje problema sa kojima se čovečanstvo suočava. Matematika i prirodne nauke imaju međudisciplinarni uticaj i u drugim oblastima, a posebno značajnu ulogu u razvoju inženjerskih i tehničkih nauka. Zbog toga je veoma važno da se novi objekat Prirodno-matematičkog fakulteta gradi neposredno uz postojeći objekat tehničkih fakulteta. Ova fizička blizina između fakulteta prirodnih i primenjenih nauka pružiće mogućnosti za blisku saradnju i akademsku i naučnu razmenu koja može u velikoj meri doprineti zajedničkom razvoju STEM oblasti koje pokrivaju. Želeo bih da kamen temeljac koji danas postavljamo bude nova stranica u istoriji razvoja Prištinskog univerziteta, kao i ukupnog društveno-ekonomskog razvoja naše zemlje.

Poštovani prisutni,

Obrazovanje je najvažnija investicija za budućnost naše zemlje, našeg društva. To je ujedno i glavni stub za održivi ekonomski i društveni razvoj zemlje. Politike u oblasti obrazovanja koje smo već izradili imaju za cilj jačanje i reformu obrazovnog sistema, počevši od obrazovanja u ranom detinjstvu do visokog obrazovanja, i tokom celog života. Povećanje kvaliteta je cilj na svim nivoima obrazovanja, a kada govorimo o visokom obrazovanju, ključne reči naše politike za postizanje ovog povećanja kvaliteta su: integritet, standardi, kriterijumi i učinak. Dakle, integritet, standardi, kriterijumi i učinak.

Naime , Predlog zakona o visokom obrazovanju koji je već u Skupštini Republike utvrđuje jasne kriterijume za osnivanje visokoškolskih ustanova, minimalne uslove i standarde za akademska imenovanja, kao i mehanizme za obezbeđivanje akademskog integriteta i verifikaciju akademskih zvanja. Nacrt zakona predviđa i mehanizam finansiranja javnih visokoškolskih ustanova na osnovu ugovora o učinku .

S druge strane, ovim nacrtom zakona jednako važnim za Kosovsku agenciju za akreditaciju, koji je takođe u završnoj fazi razmatranja u Skupštini, garantuje se institucionalna i finansijska nezavisnost agencije u oblasti akreditacije i validacije visokih obrazovnih institucija i njihovih akademskih programa. Osim toga, ovaj nacrt zakona je u punom skladu sa evropskim standardima i procedurama – ESG, i kao takav garantuje podiznaje kvaliteta u visokom obrazovanju, promoviše razmenu studenata i akademskog osoblja, utiče na internacionalizaciju visokog obrazovanja, transfer tehnologije i znanja, kao i stvara preduslove za povezivanje obrazovnog sistema sa tržištem rada. Srećni smo što je napredak u podizanju standarda akreditacije već omogućio ponovni prijem Kosovske agencije za akreditaciju kao pridruženog člana ENQA.

Podizanje kvaliteta visokog obrazovanja zahteva i povećanje istraživačko-naučnog rada u visokoškolskim ustanovama, jer su univerziteti i naučne institucije mesto gde se znanje proizvodi, a ne samo konzumira. Politike naše vlade takođe se bave ovim veoma važnim aspektom. Nacionalni naučni savet je već operacionalizovan i izrađen je nacrt Nacionalnog naučnog programa 2023-2028.

Razvoj KRIS – Kosovskog istraživačkog informacionog sistema je dovršene , a u međuvremenu je počelo i njegovo pilotiranje. Ovaj sistem pruža sveobuhvatne informacije o istraživačkom radu na Kosovu, uključujući istraživačke institucije, istraživače iz zemlje i dijaspore , istraživačku infrastrukturu, broj objavljenih naučnih radova, sredstva dodeljena za istraživanja, kao i domaće i međunarodne naučne projekte.

Krajem prošle godine inaugurisali smo stvaranje Nacionalne mreže za istraživanje i obrazovanje, Mreže KREN, koja je takođe ključni doprinosilac, otvarajući put za intenziviranje naučnoistraživačke delatnosti u našoj zemlji. KREN sada pruža svim institucijama visokog obrazovanja na Kosovu pristup infrastrukturi, platformama, softveru i modernoj literaturi i mogućnosti za saradnju i razmenu znanja unutar i van granica Kosova. Realizacijom KREN-a, Kosovo se pridružilo najvećoj panevropskoj akademskoj mreži GEANT. Ovo omogućava našim istraživačima pristup različitim naučnim resursima i bolju saradnju sa istraživačima iz drugih zemalja, koji su deo ove mreže.

Kosovo je već deo programa Horizon Europ , a u međuvremenu čekamo odobrenje Evropske unije za naše članstvo u programu Digital Europe. Tokom prošle godine, kosovske istraživačke institucije uspele su da se kvalifikuju za 5 projekata u okviru Horizon Europe. Naš cilj je da kontinuirano podižemo domaće kapacitete da se aplicira i pridobija od ovih istraživačkih fondova Evropske unije.

Poštovane dame i gospodo,

Danas činimo još jedan važan korak u stvaranju preduslova za razvoj obrazovanja i istraživanja na Kosovu. Izgradnja novog modernog objekta za Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini obezbediće studentima i akademskom osoblju infrastrukturu, tehnologiju i resurse potrebne za akademski i profesionalni razvoj u studijskim ograncima ovog fakulteta.

Dozvolite mi da se posebno zahvalim Evropskoj uniji koja je finansirala ovaj projekat kroz IPA fondove, kao i UNOPS-u kao partneru implememtu u njegovoj realizaciji. Želim uspešan završetak projekta i jedva čekam da vidim pozitivan uticaj koji će imati na univerzitet i njegove buduće studente.

Zahvaljujem!

Last modified: 23 фебруара, 2023

Comments are closed.

×