Zyra e Kryeministrit

Govor premijera Republike Kosovo Albina Kurtija na otvaranju Platforme za garantovano zapošljavanje mladih

6 februara, 2023

Priština, 06.02.2023

Uvaženi ministar finansija, rada i transfera g. Hekuran Murati,
Poštovani članovi Vladinog kabineta, ministri gđo. Rozeta Hajdari i g. Hajrulla Çeku,
Poštovani zamenici ministra, gđo. Edona Maloku – Bërdyna,
Poštovani predstavnici diplomatskih misija na Kosovu,
Poštovani predstavniče Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, Jean Christophe Favre
Poštovani predstavnici privrednih komora Kosova,
Poštovani prisutni,
Dragi građani,

Zapošljavanje i pravda je naziv našeg zalaganja i programa.

Naša Vlada je u kontinuitetu kreirala i podržavala politike koje imaju za cilj podsticanje zapošljavanja i lakšeg pristupa tržištu rada i da to treba da radimo za sve, bez razlike. Ovo takođe se odnosi na pravdu – jer je pravda potrebna u pristupu i tretmanu u društvu, osim u sudnicama i u reformi pravosudnog sistema.

Prošle godine smo realizovali šeme za zapošljavanje različitih socijalnih grupa: žena, osoba sa invaliditetom i porodica koje nemaju zaposlene članove.

Kroz meru 1.3 zaposleno je blizu 5.000 žena i devojaka. Kroz meru 1.6 zaposleno je 239 osoba sa invaliditetom. U međuvremenu, kroz šemu „Vlada za porodicu“, 770 porodica ima zaposlen po jedan član.
Od danas počinjemo sa pilotiranjem Šeme zagarantovanog zapošljavanja mladih. Kroz nju će Vlada subvencionisati 264 evra, odnosno na nivou minimalne zarade koja je prošla prvo čitanje u Skupštini Republike Kosovo i to za prvih 6 meseci zaposlenja.

Pokretanje platforme „superrad “, odvanog angažovanja Ministarstva finansija, rada i transfera, ujedno je i konkretizacija posvećenosti Vlade povećanju zapošljavanja mladih i podršci našim poslodavcima, kao i označava ispunjenje još jednog obećanja građanima.Republike.

Pružajući mladim ljudima priliku da steknu dragoceno radno iskustvo i razviju svoje veštine, gradimo kvalifikovanu radnu snagu koja će razvijati privredu zemlje.

U međuvremenu, nastavljamo da podržavamo privatni sektor u angažovanju mlade radne snage, koja ima sve potencijale da postane podstrekač razvoja ovog sektora.

Imamo mladost kao prednost sadašnjosti. Imamo i potencijal za budućnost. Naša briga, pažnja i ulaganje u njih danas, njihovo je zalaganje, doprinos i ulaganje u našu zemlju sutra.

Dozvolite mi da se zahvalim svima koji su doprineli i pomogli u finalizaciji ovog poduhvata, posebno Ambasadi Švajcarske na Kosovu.

Ministar Murati će govoriti o detaljima šeme, ali najpre da ustupam reč, g. Favre iz Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Hvala vam!

Last modified: 6 фебруара, 2023

Comments are closed.

×