Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti: Osnaživanje žena, odlučujuće za postizanje održivog razvoja

9 decembra, 2022

Priština, 9. decembar 2022.

Osnaživanje žena je ključno za postizanje održivog razvoja. Povećanjem uključenosti i aktivnog učešća žena i devojčica u kontroli i raspodeli finansijskih sredstava i povećanjem pristupa javnim fondovima, smanjuju se nejednakosti i jaz u razvoju. Na ovaj način stvaramo glavne pretpostavke za ravnopravno društvo, gde žene i muškarci imaju koristi i doprinose blagostanju, ekonomskom razvoju, miru i bezbednosti u zemlji, rekao je premijer Republike Kosovo Albin Kurti, na sastanku u organizovanju Agencije za rodnu ravnopravnost pri Kancelariji premijera.
Izradili smo specifične mere u okviru Paketa za ekonomski oporavak, kako bismo podržali ekonomsko osnaživanje žena i povećali pristup žena obrazovanju i zapošljavanju. Ekonomska nesigurnost je jedan od ključnih faktora koji žene i devojke drže podalje od održivog razvoja, blagostanja i prosperiteta, rekao je premijer.
Takođe, on je rekao da je kroz rodnu integraciju u ovom paketu podržano zapošljavanje žena, od kojeg je korist imalo 3.500 žena i 1.490 preduzeća.
Podržali smo biznise, koji su u vlasništvu žena, sa iznosu subvencije blizu pola miliona evra, dok je vrednost omogućenog kreditiranja prekoračuje 3 miliona evra. Dok za poljoprivredu smo za 2021. godinu dodelili subvencije za 1325 korisnica, rekao je premijer.

Od početka šeme podrške za mlade majke, do sada imamo oko 200.000 korisnika dečjih dodataka i preko 23.000 korisnica dodatka za porodiljsko odsustvo.

Za akademsku 2021/2022. godinu dodelili smo oko 1000 stipendija za žene i devojke za studije STEM, a za narednu godinu povećali smo budžet i broj na 2000 stipendija. Sa jednog miliona evra na dva miliona evra, od hiljadu stipendija na dve hiljade stipendija. Dali smo 13 stipendija studentima sa invaliditetom i podržali 10 devojaka za stipendije za doktorate, rekao je premijer.

Premijer Kurti je istakao podršku procesu priznavanja statusa preživelih od seksualnog nasilja tokom rata, kao jednog od preduslova za izgradnju trajnog mira u zemlji.
Preživele seksualnog nasilja je potrebna pravda. Preživelima seksualnog nasilja potrebna je i naša socijalna podrška, da se bore protiv stigme koja ih i dalje prati, dodao je premijer.
On je zahvalio svim institucijama, domaćim i međunarodnim partnerima, a posebno organizacijama žena, koje su doprinele sprovođenju prioriteta postavljenih u Kosovskom programu za rodnu ravnopravnost, i nastavljaju da podstiču agendu rodne ravnopravnosti u Republici Kosovo, za društvo koje je pravedno, napredno i progresivno.

Na ovom sastanku, organizovanom povodom obeležavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i devojčicama, predstavljena su dva istraživanja: „Uloga žena na rukovodećim položajima u javnom i privatnom sektoru“ i „Rodni stereotipi i barijere koje sprečavaju ravnopravan pristup sportu“, kao i Izveštaj o praćenju i proceni Kosovskog programa za rodnu ravnopravnost 2020-2021.

Kompletan govor premijera Kurti:

Hvala gđo Gusia, izvršni direktor Agencije za rodnu ravnopravnost,
Poštovana ministarko za industriju, preduzetništvo i trgovinu, gospođo Rozeta Hajdari
Poštovana zamenice ministra za kulturu, omladinu i sport gđa. Daulina Osmani,
Poštovani zameniče ministra unutrašnjih poslova g. Bardhyl Dobra,
Poštovana gđo Vlora Spanca, Generalni revizor,
Poštovani predstavnici institucija, međunarodnih organizacija, civilnog društva,
Poštovane aktivistkinje, aktiviste za prava žena i ljudska prava,
Poštovani prisutni,

Uoči 16 dana aktivizma, kampanje protiv nasilja nad ženama i devojčicama, drago mi je da sastajemo i razgovaramo o Kosovskom programu za rodnu ravnopravnost i stepenu njegove implementacije. Ovaj program smo usvojili maja 2020. godine, u situaciji pandemije i u teškom periodu zbog uticaja Covid-19.

Kako bismo se suočili sa posledicama pandemije, osmislili smo specifične mere u okviru Paketa za ekonomski oporavak, kako bismo podržali ekonomsko osnaživanje žena i povećali pristup žena obrazovanju i zapošljavanju. Ekonomska nesigurnost je jedan od ključnih faktora koji žene i devojke drže podalje od održivog razvoja, blagostanja i prosperiteta.
Stoga, kroz rodne integracije u ovom paketu: Podržali smo zapošljavanje žena, ovu meru, od koje je koristi imalo 3.500 žena i 1.490 preduzeća.
Podržali smo biznise, koji su u vlasništvu žena, sa vrednošću subvencije blizu pola miliona evra, dok je vrednost omogućenog kreditiranja veća od 3 miliona evra. A u poljoprivredi smo za 2021. godinu dodelili subvencije za 1325 korisnica.

Od početka šeme podrške za mlade majke, do sada imamo oko 200.000 korisnika dečjih dodataka i preko 23.000 korisnica dodatka za porodiljsko odsustvo.
Za akademsku 2021/2022. godinu dodelili smo oko 1000 stipendija za žene i devojke za studije STEM, a za narednu godinu povećali smo budžet i broj na 2000 stipendija. Sa jednog miliona evra na dva miliona evra, od hiljadu stipendija na dve hiljade stipendija. Dali smo 13 stipendija studentima sa invaliditetom i podržali 10 devojaka za stipendije za doktorate.

Naša vlada je pokazala posvećenost i konkretne postupke i u cilju borbe protiv porodičnog nasilja i rodno zasnovanog nasilja. S tim u vezi, angažovali smo se na izradi i usvajanju Strategije i Plana plana za zaštitu od nasilja u porodici i nasilja nad ženama i devojčicama; izrada i usvajanje Državnog protokola za postupanje u slučajevima seksualnog nasilja; funkcionalizacija i redovni sastanci među-ministarske grupe; izmenu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći: na osnovu ovoga, žrtvama nasilja se pruža besplatna pravna pomoć́ bez obzira na socijalni i ekonomski status; zatim dovršavamo izmenu Zakona o obeštećenju žrtava krivičnih dela: dakle, ukidanje raznih birokratskih procedura za obeštećenje žrtava (od januara do sada ova naknada se vrši); pružanje ekspertize Skupštini Kosova za Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja nad ženama i devojkama; izradu Nastavnog plana i programa za stručnjake za programe tretmana počinilaca nasilja u porodici; dovršiti izmenu Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, u cilju dodatnog kažnjavanja lica koja su proglašena krivim za nasilje u porodici i seksualnog nasilja, kao i objavljivanje imena počinilaca i određivanje pritvora za osumnjičena lica.

Nastavili smo da podržavamo proces priznavanja statusa preživelih seksualnog nasilja tokom rata, kao jednog od preduslova za izgradnju trajnog mira u zemlji. Preživelima seksualnog nasilja potrebna je pravda. Osobe koje su preživele seksualno nasilje takođe trebaju našu društvenu podršku, da se bore protiv stigme koja ih i dalje prati.
Finansijski podržavamo prihvatilišta, koja pružaju usluge žrtvama nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja u procesu socijalne zaštite za njihovu reintegraciju. Tokom perioda implementacije ovog programa izradili smo i usvojili Koncept dokumenta za odgovorno rodno budžetiranje, za redovno godišnje planiranje i implementaciju rodnog budžetiranja na nivou zemlje.
Drago nam je, iako ne u potpunosti zadovoljni, što smo uspeli da povećamo učešće žena i devojaka u odborima javnih preduzeća. Ostajemo posvećeni za povećanje učešća žena na svim nivoima donošenja odluka. Dakle, ne samo učešće, već́ i učešće u donošenju odluka.

Osnaživanje žena je ključno za postizanje održivog razvoja. Povećanjem uključenosti i aktivnog učešća žena i devojčica u kontroli i raspodeli finansijskih sredstava i povećanjem pristupa javnim fondovima, smanjuju se nejednakosti i prepreke u razvoju. Na ovaj način stvaramo osnovne pretpostavke za ravnopravno društvo, u kojem žene i muškarci imaju koristi i doprinose blagostanju, ekonomskom razvoju, miru i sigurnosti u zemlji. Čak i ekonomska teorija u koju najviše verujem je da što su nejednakosti u društvu manje, to je veća agregatna potražnja, što je dobro kako za privredu, tako i za društveni napredak.

Poštovani prisutni,

Nejednakost je različitog stepena. Stoga ostajemo posvećeni stvaranju jednakosti tamo gde je najviše nejednakosti. Tamo gde su potrebe najveće potrebe, moramo prvo intervenisati protiv potiskivanja, ugnjetavanja i eksploatacije. Uz institucionalnu odgovornost i društvenu svest, uz zajedničko zalaganje i državnih institucija i društva naše zemlje, istovremeno.

Poštovane dame i gospodo,

Želim da se zahvalim svim institucijama, lokalnim i međunarodnim partnerima, a posebno organizacijama žena, koje su doprinele implementaciji prioriteta uspostavljenih u Kosovskom programu za rodnu ravnopravnost, i nastavljaju da podstiču agendu rodne ravnopravnosti u Republici Kosovo, za društvo koje je pravedno, napredno i progresivno.
Bez rodne ravnopravnosti ne možemo imati društvenu ravnopravnost i uveren sam da ćemo u budućnosti povećati aktivnosti za ovaj zajednički cilj.
Hvala vam.

Last modified: 13 децембра, 2022

Comments are closed.

×