Zyra e Kryeministrit

Govor premijera Kurtija na prijemu za Dan nezavisnosti Finske

5 decembra, 2022

Priština, 05.12.2022

Govor premijera Republike Kosovo Albina Kurtija na prijemu koji je priredila Ambasada Republike Finske, povodom 105. godišnjice nezavisnosti Finske:

Poštovani ambasadore Nissinen,
Poslanici i ministri u Vladi,
Vaša Ekselencijo, ambasadori i druge diplomate,
Verske vođe,
Aktivisti civilnog društva,
Predstavnici državnih institucija i nevladinih organizacija,
Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo biti sa vama ovde večeras. Najpre, dozvolite mi da čestitam Republici Finskoj i finskom narodu 105. godišnjicu nezavisnosti. Dana 6. decembra 1917, Finska je proglasila nezavisnost od Rusije, čime je okončana strana vladavina koja datira iz 1809. Kosovo i Finska dele slične istorije osvajanja, žrtvovanja za slobodu i napora da se očuva kultura i tradicija protiv stranih imperija i režima do proglašenja nezavisnosti.

Finska je, naravno, bila prijatelj i podrška naroda Kosova u našoj borbi za slobodu i oslobođenje. Još od proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine, Finska je nastavila ovu prijateljsku i podržavajuću ulogu šireći svoju pomoć kroz različite projekte koji su pomogli u konsolidaciji naše mlade demokratije.
Finska agencija za međunarodni razvoj – FINNIDA – podržava razvoj naše zemlje od 1999. godine, uglavnom u obrazovanju za ljudska prava, rodnoj ravnopravnosti, zdravstvu i drugim srodnim oblastima. Osim toga, Finska nas je kontinuirano podržavala na našem putu ka EU integracijama.

Ove prijateljske veze između naših zemalja zasnivaju se na zajedničkim vrednostima demokratije, poštovanja ljudskih prava i socijalne pravde. Veoma smo zahvalni što je Finska aktivno i kontinuirano podržavala evroatlantsku perspektivu Kosova, liberalizaciju viznog režima za naše građane i naše članstvo u međunarodnim organizacijama. Obe zemlje takođe blisko sarađuju na povećanju naše ekonomske saradnje. Takođe očekujemo da učimo od odličnog finskog obrazovnog modela.

I u oblasti bezbednosti, Finska i Kosovo dele zajedničke vrednosti, izazove i interese. Stoga, dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da čestitam Finskoj na njenom apliciranju za članstvo u NATO-u. Nakon što sve ratifikacije budu finalizovane, članstvo Finske u NATO-u nesumnjivo će značiti veliku prekretnicu u političkoj istoriji zemlje, nordijskog regiona i Evrope u celini. Kao takav, ojačaće bezbednost i ojačati garanciju kolektivne odbrane. Kosovo takođe ima iste aspiracije i iz istih razloga.

U školi smo učili o Finskoj kao zemlji fascinantnih aurora, muzičkog kompozitora Žana Sibelijusa, šumskih jelena, o 188 hiljada neverovatnih jezera i 70 hiljada ostrva. Kao dete, dok sam gledao sport, dobro se sećam skijaša Matija Nikanena, a kasnije i vozača Formule 1 Mike Hakinena. Kada sam počeo da gledam filmove, filmovi Akija Kaurismakija su me naveli da volim Finsku i osećam se kao da poznajem Finsku a da nikada nisam bio tamo, a opet, pitao sam se da li to što mi se sviđaju njegovi filmovi govori nešto dublje o meni nego o samoj Finskoj.

I, da ne zaboravimo, u našoj novoj priči upoznali smo dva Martija: Martija Ahtisarija i Martija Koskenijemija. Sveobuhvatni predlog o statusu predsednika Ahtisarija postao je srž našeg Ustava, dok je Koskenijemijeva odbrana naše nezavisnosti na Međunarodnom sudu pravde primer eseja o samoopredeljenju. Ali to su bile godine Nokije, a ne iPhonea i Huaveja.

Dragi prijatelji,

Neki mi kažu da albanski jezik nije lako naučiti, ali je možda finski još teži. Nekada sam znao samo jednu reč na finskom, onu koju svi znaju: sauna. Ali za ovu priliku sam naučio drugu reč, Kippis, što znači: Živeli! Zato, nazdravimo vladi i narodu Finske i još mnogo godina prijateljskih odnosa naših zemalja. Hvala vam.

 

Last modified: 6 децембра, 2022

Comments are closed.

×