Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti: Delimo zajedničke vrednosti, opredlejnja i interese sa SAD

5 decembra, 2022

Priština, 05.12.2022

Kompletna izjava za medije premijera Republike Kosovo Albina Kurtija nakon sastanka sa pomoćnicom administratora za Evropu i Evroaziju u USAID-u, ambasadorkom Erin E. McKee:

Poštovani predstavnici medija,
Poštovani građani,

Dozvolite mi da vam još jednom poželim dobrodošlicu na Kosovo, nakon sastanka koji smo imali sa pomoćnicom administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju, ambasadorkom Erin McKee.
Dobro došli g-đo McKee. Bilo mi je zadovoljstvo da vas dočekam u zgradu Vlade.

Razgovarali smo o projektima USAID-a koji se sprovode na Kosovu i novim mogućnostima.

Dosadašnja pomoć USAID-a Kosovu iznosi više od milijardu dolara i obuhvata svaku fazu naše nove istorije kao zemlje i svaki sektor razvoja naše zemlje. Za svaki dolar smo zahvalni kao narod, kao zemlja i kao institucije.

Delokrug ove agencije je multisektorski. Uključuje oblasti kao što su pravosuđe, ekonomija, demokratija, energija i upravljanje.

U svim ovim oblastima naša zemlja je napredovala za manje od 21 mesec našeg upravljanja.

Informisao sam gđu. McKee sa najnovijim ekonomskim i demokratskim pokazateljima, o napretku u vladavini prava i borbi protiv korupcije, aktuelnim i daljim reformama pravosudnog sistema i pravnog okvira, dobrom upravljanju i našim planovima za ulaganja u energetski sektor.

Rast, unapređenje i razvoj dokaz su snažnog partnerstva sa našim prijateljima, ali su istovremeno i poziv na još veću saradnju.

Delimo zajedničke vrednosti, opredeljenja i interese sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Delimo sa američkim narodom čvrsta zajednička uverenja za slobodu, pravdu i demokratiju.

U USAID-u nalazimo Sjedinjene Američke Države kao državu i prijateljski nam američki narod.

Stoga, proširimo veze i produbimo saradnju, u službi obe države i naša dva naroda na osnovu vrednosti i uverenja koje delimo.

Zahvaljujem!

Last modified: 6 децембра, 2022

Comments are closed.

×