Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti primio je zamenika pomoćnika sekretara Sjedinjenih Država za evropska i evroazijska pitanja Garbijela Eskobara

19 oktobra, 2022

Priština, 19.10.2022

Premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti, u pratnji prvog zamenika premijera Besnika Bisljimija, sastao se danas sa zamenikom pomoćnika sekretara Sjedinjenih Država za evropska i evroazijska pitanja i ujedno specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

Na sastanku se razgovaralo o značaju i težini bilateralnih odnosa, partnerstvu Kosova i SAD, napretku i reformama na Kosovu, suočavanju sa energetskom krizom, odnosima Kosova i Srbije, procesu dijaloga i daljem putu.

Sa Sjedinjenim Američkim Državama, mi smo saveznici u vrednostima i partneri u ciljevima, rekao je premijer Kurti u izjavi pred medijima posle sastanka.

Zamenik pomoćnika sekretara Sjedinjenih Država za evropska i evroazijska pitanja Eskobar je ponovio podršku Sjedinjenih Država evroatlantskim aspiracijama Kosova i spremnost da zajedno sa Vladom Republike Kosovo rade na njihovoj realizaciji. Na kraju je g. Eskobar se zahvalio premijeru Kurtiju na gostoprimstvu, partnerstvu i prijateljstvu.

Potpuna izjava premijera Kurtija u zajedničkom obraćanju medijima nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja g. Eskobarom:

Poštovani građani i novinari,

Hvala vam što ste došli na današnju konferenciju za medije, u kom slučaju želim još jednom dobrodošlicu gospodinu Eskobaru na Kosovo, koji je naš veliki prijatelj i veliki doprinos miru, bezbednosti i demokratizaciji, ne samo Kosova, već i našeg regiona.
Stoga je bilo zadovoljstvo poželeti dobrodošlicu zameniku pomoćnika sekretara Sjedinjenih Država za evropska i evroazijska pitanja i ujedno specijalnog izaslania Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan g. Gabriel Escobar.

Posle posete izvršne direktorke MCC-a Alis Olbrajt, ovo je druga poseta visokih predstavnika Sjedinjenih Američkih Država u dva dana. Redovno se sastajemo sa američkim ambasadorom na Kosovu, ambasadorom Džefrijem Hovenijerom, dok sam početkom prošle nedelje imao veoma dobar telefonski razgovor sa američkim državnim sekretarom gospodinom Entonijem Blinkenom.

Sa gospodinom Eskobarom smo razgovarali o značaju i težini naših bilateralnih odnosa, partnerstvu između naših zemalja, o napretku i reformama na Kosovu, suočavanju sa energetskom krizom i odnosima između Kosova i Srbije, procesu dijaloga i putu napred.

Spremnošću za sastanke, voljom za dogovorima i konkretnim predlozima koje dajemo, Republika Kosovo se pokazala kao konstruktivna i kreativna strana u procesu dijaloga.
Spremni smo i posvećeni postizanju pravno obavezujućeg sporazuma za punu normalizaciju odnosa sa fokusom na međusobno priznavanje.

Uvek pozdravljamo interesovanje i angažovanje Sjedinjenih Američkih Država u ovom procesu.

Sa Sjedinjenim Američkim Državama, mi smo saveznici u vrednostima i partneri u ciljevima.

Neposredno stajanje Kosova uz Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo u uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji i bezrezervna podrška Ukrajini i njenom narodu dokaz su našeg savezništva i partnerstva, a istovremeno i razlikovanje sa svim onim drugima koji se nisu pravilno svrstali na stranu istine i pravde.

Hvala vam puno na sastanku, gospodine Eskobar.

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×