Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti: Kolonja, mesto od izuzetnog značaja za albansku kulturu i istoriju

6 oktobra, 2022

Priština, 6. oktobar 2022.

Okupljeni smo ovde puni čežnje ali i ponosa, povodom večere koju je organizovao Isai, predsednik opštine jednog mesta koje je od izuzetnog značaja za albansku kulturu i istoriju, kao što je Kolonja, rekao je premijer Republike Kosovo Albin Kurti u svom govoru na večeri organizovanoj pod pokroviteljstvom predsednika Opštine Erseka, Eriona Isaija.

Bez sumnje, Kolonja ima najveći broj intelektualaca albanskog nacionalnog preporoda, i po glavi stanovnika i po kvadratnom kilometru, naglasio je premijer.

Ali, albanska istorija i kultura nemaju samo renesansu koja je prezastupljena u Kolonji, već i antikvitet, pa dok se okupljamo ovde i nazdravljamo Kolonji, istovremeno se podsećamo i da su upravo naši renesansni predstavnici ti koji su vratili drevnost našem narodu i pokazali koliko je autohtonost važna za tradiciju, dodao je.

Premijer je istakao da je Kolonja blago naše kulture i istorije, sa srcem punim gostoprimstva.

Govor premijera Kurtija u celosti:

Poštovani predsedniče Opštine Kolonja, gospodine Erione Isai,
Uvaženi ambasadore Republike Albanije na Kosovu, g. Qemale Minxhozi,
Poštovani ministri Vlade i narodni poslanici,
Poštovani predsednici političkih partija na Kosovu, PDK, g. Memli Krasniqi, AAK, g. Ramushe Haradinaj, potpredsedniče LDK, g. Lutfi Haziri,
Poštovani ambasadori akreditovani u Republici Kosovo,
Dame i gospodo,
Sestre i braćo,
Poštovani predsedniče, g. Fatmire Sejdiu,
Prijatelji i ljubitelji albanskih vrednosti i tradicije,

Okupili smo se ovde puni čežnje ali i ponosa, povodom večere koju je priredio Isai, predsednik opštine jednog mesta koje je od izuzetnog značaja za albansku kulturu i istoriju, kao što je Kolonja.

Bez sumnje, Kolonja ima najveći broj intelektualaca albanskog nacionalnog preporoda, i po glavi stanovnika i po kvadratnom kilometru.

Ovde iza mene stoji izreka Fana Nolija, ali pored Fan Nolija, Faika Konice, Janija Vreta, Petra Ninija Luarasija i Pape Krista Negovana, o kojima je govoreno, dozvolite mi da spomenem i Temistokla Germenjija, Ganija Butka, Salija Butka Kapedanija, zatim Spira Ballkamenija, Jorga Ballkamenija, Shahina Kolonju, Zalla Prodanija, Zylyftara Bej Podu, štaviše i naše renesansne predstavnice Parashqevi i Sevasti Qiriazi, koje su takođe poreklom iz Kolonje.

Ali, albanska istorija i kultura nemaju samo renesansu koja je prezastupljena u Kolonji, već i antikvitet, pa dok se okupljamo ovde i nazdravljamo Kolonji, istovremeno se podsećamo i da su upravo naši renesansni predstavnici ti koji su vratili drevnost našem narodu i pokazali koliko je autohtonost važna za tradiciju.

Međutim, stanovnici Kolonje su poznati i po muzici, pored istorije. Poznati su i po kulturi koju su nam doneli, a ovde je Kolonja nesumnjivo Kolonja popularnih sazova, koja se ističe virtuoznošću i interpretacijom pesama, a nesumnjivo najpoznatija od njih je ona pod nazivom “Ni mala, ni velika”.

A Kolonja je, i kao blago naše kulture i istorije, ali i sa srcem punim gostoprimstva, upravo takva, ni mala, ni velika, jer je ona prevelika.

Hvala puno predsedniku opštine Isaiju, preduzetniku Buxhoviju i svima prisutnima što ste ovo divno veče učinili veličanstvenim.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×