Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti primio je komandanta KFOR-a general-majora Ferenca Kajarija na oproštajnom sastanku

3 oktobra, 2022

Priština, 03.10.2022

Na oproštajnom sastanku sa komandantom KFOR-a, general-majorom Ferencom Kajarijem, na kraju njegovog mandata na Kosovu, premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti zahvalio mu se na zalaganju i posvećenosti u službi mira i stabilnosti. u zemlji.

U ime Vlade Republike Kosovo, premijer Kurti je izrazio zahvalnost za njegov doprinos očuvanju bezbednosti naše zemlje.

On je istakao da je tokom njegovog mandata došlo do značajnog povećanja saradnje između KFOR-a i kosovskih bezbednosnih institucija. Premijer je visoko ocenio saradnju u ovom periodu, posebno na smanjenju tenzija u severnom delu naše zemlje.

Vaše veliko iskustvo i vođstvo odigrali su veoma važnu ulogu u rešavanju situacije i održavanju kohezije u KFOR-u, uprkos izazovima, rekao je premijer Kurti.

General-major Kajari se zahvalio premijeru na otvorenoj diskusiji i pokazanoj spremnosti za saradnju. Takođe je cenio saradnju sa institucijama reda i bezbednosti na Kosovu.

Naglašeno je da je misija general-majora Kajarija na Kosovu počela u isto vreme kada je globalno bezbednosno okruženje počelo dramatično da se menja zbog širenja ruske ekspanzionističke politike, koja je kulminirala vojnom agresijom na Ukrajinu početkom ove godine.

Premijer Kurti je ponovio da je Republika Kosovo posvećena svom putu ka evroatlantskim integracijama. Napominjući da je Kosovo prošle godine učestvovalo u Defender Europe 21 i da je prvi put počelo da daje vojni doprinos miru i bezbednosti, raspoređujući vojno osoblje na Bliskom istoku, rame uz rame sa našim saveznicima, premijer Kurti je naglasio da će Kosovo nastaviti to da radi i u budućnosti.

Poželevši mu sve najbolje, premijer Kurti je rekao da se nada da će se general-major Kajari vratiti u posetu, kao prijatelj koji je dao veoma važan doprinos Kosovu.

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×