Zyra e Kryeministrit

Intervju premijera Republike Kosovo, Albin Kurti za BBC World Service

28 avgusta, 2022

U nastavku možete pronaći ceo intervju premijera Republike Kosovo, Albi Kurti za BBC World Service:

BBC: Hajde da idemo u Prištinu, glavni grad Kosova, da razgovaramo sa premijerom Kosova, gospodinom Albin Kurti. Dobro jutro, gospodine Kurti.

Premijer Albin Kurti: Dobro jutro.

BBC: Da li ste zadovoljni ovim Sporazumom??

Premijer Albin Kurti: Da, pregovore koje smo vodili u Briselu nisu bili laki, ali rezultat je zadovoljavajući, jer sada imamo meru reciprociteta Kosova i Srbije za slobodu kretanja građana sa obe strane granice. Nećemo izdavati ulazno-izlazne dokumente, a takođe Srbija odustaje od izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata koje primenjuju već 11 godina.

BBC: Šta mislite da je omogućilo rešenje?

Premijer Albin Kurti: Želeo bih da se zahvalim gospodinu Borelu, gospodinu Lajčaku i gospodinu Eskobaru za njihov neumorni rad u Briselu, Prištini i Beogradu. Istovremeno, želim da se zahvalim građanima Kosova na njihovoj podršci i strpljenju. Smatram da je jedan od glavnih faktora koji je doprineo ovom sporazumu činjenica da smo 1. avgusta ove godine za 19 sati izdali 2.679 dokumenata za ulazak i izlazak bez ikakvih incidenata i bez ikakvih žalbi. Tako da su međunarodni posrednici bili veoma uvereni da ne planiramo da oduzmemo srpske lične karte kako je sugerisala kampanja dezinformacija u Srbiji, dok je u isto vreme 31. jula na severu Kosova podignuto 13 barikada kao neka vrsta preventivne preterane reakcije, ako se mogu tako izraziti. Ja tako kažem. Verujem da je odgovornost naših policajaca, koji su sve obavili bez ikakvih problema i efikasno – ljudi su morali da čekaju samo 20 sekundi da im se izdaje dokument, za razliku od 10 minuta do preko sat vremena koliko su morali da čekaju na srpskoj strani – uverili sve da je to što smo radili legalno, legitimno i da istovremeno nije ni protiv koga upereno.

BBC: Mogu li da vas pitam o drugom elementu ovog nesporazuma koji sam pomenuo u uvodu? Bliži se rok kada će Kosovo tražiti od etničkih Srba na svojoj teritoriji da poseduju kosovske registarske tablice. Da li će se ovo desiti?

Premijer Albin Kurti: 1999. godine, kada je Kosovo oslobođeno nakon intervencije NATO-a, čime je zaustavljen genocid na Kosovu, Srbi su i dalje imali registarske tablice automobila koji su se proizvodili i izdavali i dovozili iz Srbije na Kosovo. Ove registarske tablice su nasleđe Miloševićevog režima. Međutim, posle pregovora u Briselu, konačno, 15. januara 2018. godine Srbija više nije trebala da proizvodi niti izdaje takve tablice, a istovremeno, u septembru 2021. godine, svi rokovi za korišćenje takvih tablica i tablica UNMIK-a – Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu su istekli. Dakle, od septembra prošle godine, i prema obavezama Srbije prema Briselu i sporazumima koje je sklopila sa mojim prethodnicima, oni više nisu trebali da poseduju ove registarske tablice.

BBC: Pomenuo sam taj rok, hoće li se taj rok poštovati??

Premijer Albin Kurti: Dajemo dvomesečnu mogućnost da svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama iste preregistruju na RKS – registarske tablice Republike Kosovo – i ova mogućnost važi do 31. oktobra. Nakon toga se nadamo da više nećemo videti registarske tablice automobila koji nisu legitimni i legalni. Ova mera kao takva nije usmerena protiv Srba, već se dešava radi vladavine prava i legitimiteta.

BBC: Ovo je jasno. Da li poznajete i prihvatate zabrinutost srpske manjine na Kosovu u vašoj zemlji?

Premijer Albin Kurti: Da, poznajem ih. Znam politički aspekt. Znam socijalni aspekt ovih briga. Ali znam ih i po našem Ustavu; Treće poglavlje, Prava zajednica i njihovih pripadnika. Pet članova našeg ustava, od 57. do 62., nude garancije manjinskih prava koje ne možete naći nigde drugde u Evropi. Međutim, nudim i neke dodatne podsticaje, na primer, u ova dva meseca mogućnost za preregistraciju automobilskih tablica, Srbi koji pristanu da svoje automobilske tablice preregistruju na RKS biće oslobođeni PDV-a, carine i akciza, koje iznose oko 5000 evra po automobilu.

BBC: Kada ste pred, u ovom slučaju, pregovaračima EU izneli spisak onoga što biste smatrali važnom merom, a ona ga je verovatno dala gospodinu Vučiću i rečeno mu je da to kaže gospodin Kurti, koji odgovor dobijate iz Beograda preko EU?

Premijer Albin Kurti: Beograd insistira na nekoj vrsti nadoknade za gubitak Kosova kako je oni tretiraju, ali to ne govore otvoreno u javnosti. Srbija smatra da je nepravedno izgubila Kosovo iako smo pod njihovom okupacijom bili čitav vek. Dakle, njihovi zahtevi nisu za prava Srba, već za nadoknadu gubitaka prouzrokovani od strane Miloševićevog režima, koji je zaratio ne samo protiv Oslobodilačke vojske Kosova i naroda Kosova uopšte, već i protiv 19 zemalja NATO-a u proleće 1999. godine. Mislim da je pogrešan pristup Beograda u tome da su mu u fokusu prava Srbije kao države a ne potrebe, zahtevi i prava srpske zajednice na Kosovu.

BBC: Veoma sam Vam vam zahvalan što ste dali svoje gledište na ono što je odlučeno.

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×