Zyra e Kryeministrit

Govor premijera Republike Kosovo Albin Kurti na konferenciji za novinare nakon redovnog sastanka Vlade

24 avgusta, 2022

Prština, 24. avgust 2022. godine

Poštovani građani Republike Kosovo,
Poštovani novinari,

Upravo smo završili 94. sednicu Vlade Republike Kosovo na kojoj smo usvojili 24 odluke.

Danas, na Dan nezavisnosti Ukrajine, odlučili smo da nastavimo podršku Vlade za boravak ukrajinskih novinara u Republici Kosovo. Pored smeštaja i omogućavanja novinarima da nastave da izveštavaju, ovo je simboličan čin naše solidarnosti sa ukrajinskim narodom. Dok smo na ovoj konferenciji, u dvorištu naše Vlade vijore se ukrajinske zastave. Ovo je njihov dan nezavisnosti i istovremeno obeležavamo šest meseci neopravdane i ničim provocirane agresije i invazije Ruske Federacija na državu i narod Ukrajine.

Naše politike su u skladu sa zajedničkim evroatlantskim vrednostima. To je naše opredeljenje koje predstavlja naš politički identitet i našu istorijsku orijentaciju.

U skladu sa tim, mi smo danas osnovali Izvršnu komisiju za članstvo Republike Kosovo u Evropskoj uniji, kao međuinstitucionalnu grupu, koja će biti odgovorna za pripremu aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

Na današnjoj sednici smo razmotrili i usvojili pet nacrta zakona o nekoliko finansijskih sporazuma.

Usvojili smo dve uredbe: Uredbu o finansiranju upućivanja snaga bezbednosti van zemlje, i Uredbu o procedurama konkurisanja i prijemu za administrativne i pomoćne službenike.

Kao nastavak zaštitnih mera za potrošače i ekonomske operatere, u smislu regulisanja cena naftnih derivata, dopunili smo i izmenili Administrativno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva i druge zaštitne mere.

Doneli smo odluku o obavezi svih javnih institucija da obezbede pristup vodi za piće u svim institucijama i javnim prostorima.

Izdvojili smo budžetska sredstva za sprovođenje mere 3.7 Paketa za ekonomski oporavak –
Podrška za prevazilaženje energetske krize, kao i usvojili odluku u vezi sa prethodnom obavezom Vlade da subvencioniše tarife potrošača, u iznosu od 41 milion evra, dok smo za Državnu advokaturu izdvojili pola miliona evra.

U cilju jačanja sprovođenja Zakona o zaštiti deteta, odobrili smo administrativna uputstva za Odgovorne autoritete odgovorne za ostvarivanje prava deteta; i Savet za prava deteta.

Isto tako, odobrili smo Koncept-dokument za Umetnost i kulturu, koji će postaviti temelje za stabilnu strukturu za razvoj kreativne moći naše zemlje, naglašavajući ponovo da smo imali jednu izuzetnu godinu u pogledu kulturnih dešavanja i umetničke scene na Kosovu.

Detalji ovih odluka predstavljeni su sednici koja je upravo završena.

Ja vam se zahvaljujem na vašem strpljenju i pažnji i sada sam otvoren za vaša pitanja.

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×