Zyra e Kryeministrit

Premijera Kurti i predsednicu Osmani primio je na sastanku državni sekretar, Antoni Blinken

27 jula, 2022

Vašington, 26. jul 2022.

U okviru zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, premijera Republike Kosovo, Albin Kurti i predsednicu Republike Kosovo, Vjosu Osmani Sadriu primio je na sastanku državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, Antoni Blinken.

Sekretar Blinken je naglasio održivo partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Kosovo i zahvalio se liderima na njihovoj snažnoj podršci po pitanjima od značaja za Sjedinjene Američke Države. On je izrazio zahvalnost na prijemu Afganistanaca na Kosovu, podršci za Ukrajinu od prvih dana početka ruske agresije tamo, kao i na zajedničkom radu u drugim aspektima.

Izražavajući zahvalnost kosovskog naroda za podršku SAD-a, na sastanku je visoko ocenjeno partnerstvo i savezništvo između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Kosovo. Naglašeni su izvanredni državni bilateralni odnosi i mogućnosti za njihovo unapređivanje, naročito na ekonomskom polju, povećanjem investicija i rastom trgovinskih razmena.

Premijer Kurti je istakao da je Republika Kosovo dvostruka uspešna priča, zbog posla koji je urađen i istrajnosti naroda i NATO intervencije za zaustavljanje genocida Srbije na Kosovu, i drugo, uspešna je priča zbog kvalitetne demokratije koja ide uporedo sa ekonomskim razvojem.

Razgovaralo se o dobrom upravljanju, borbi protiv kriminala i korupcije, ekonomskom razvoju i socijalnoj podršci kao odgovor na potrebe građana Republike Kosovo.

Na sastanku se razgovaralo o demokratizaciji regiona kao i jačanju vrednosnih i političkih savezništva za suočavanje sa uticajima i opasnostima koje prete regionu Zapadnog Balkana. Članstvo Kosova u Programu NATO-a Partnerstvo za mir, kao i podizanje odbrambenih i bezbednosnih sposobnosti i kapaciteta Kosova, rečeno je da će doprineti održivom miru i dugoročnoj stabilnosti čitavog regiona Zapadnog Balkana.

Ocenjujući dobru saradnju sa SAD-om u NATO-u, istaknuto je da je odbrana oblast u kojoj je Kosovo znatno povećala budžet. Nameravamo da bezbednost Kosova ima kao nezamenjivog, ali i sve jačeg partnera SAD, rekao je premijer Kurti.

Razgovaralo se o važnosti dijaloga pod posredništvom EU-a o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, sa uzajamnim priznavanjem u središtu dijaloga, na putu ka evroatlantskim integracijama.

Na sastanku je ponovo naglašeno da je do sada Republika Kosovo konstruktivno i kreativno angažovana u procesu dijaloga, i da je posvećena postizanju pravno obavezujućem sporazumu u čijem je središtu međusobno priznavanje između Kosova i Srbije.

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×