Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti: Energetska strategija i Zakon o obnovljivim izvorima energije otvaraju put Kosovu ka energetskoj tranziciji 

22 jula, 2022

​Priština, 22. jul 2022.

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, učestvovao je na Solarnom forumu na Kosovu za 2022. godinu, koji ima za cilj promovisanje investicija u obnovljive izvore energije, a koji je organizovalo Ministarstvo ekonomije, uz podršku Razvojne agencije USAID.

Premijer Kurti je svoj govor započeo globalnom energetskom krizom i izazovima bez presedana u ovom sektoru. On je istakao da pitanje energetike ostaje visoki prioritet Vlade.

„Kao Vlada Republike Kosovo, mi intenzivno radimo na garantovanju pouzdanog i pristupačnog snabdevanja za sve građane i preduzeća. Ovo snabdevanje će promovisati agendu zaštite životne sredine i istovremeno voditi našu društveno-ekonomsku transformaciju, kao deo pravedne energetske tranzicije“, izjavio je premijer Kurti.

Naglasio je da je rad koji vodi Ministarstvo ekonomije postavio temelje za narednih 10 godina i ima viziju energetike za narednih 30 godina. Energetska strategija 2022-2031, kao i Zakon o obnovljivim izvorima energije, po prvi put utiru put Kosovu ka energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji stavljajući obnovljive izvore energije u centar, rekao je on.

Prema rečima šefa Vlade, posvećenost i rad na neophodnim međusektorskim reformama ključni su za privlačenje velikih i sveobuhvatnih investicija za državu i njen razvoj. “A kada se ti napori spoje sa zamahom koji imamo ove godine za energetski sektor, svakako očekujemo velike pomake u ovom sektoru”, rekao je premijer.

Govoreći o energetskim ciljevima za naredne decenije, premijer Kurti je rekao da ih materijalizuju konkretnim i značajnim projektima kao što je Solarni park u KEK-u, Solar4Kosovo, pokretanje prve solarne aukcije koja će biti održana krajem godine, i najveća investicija u zemlji u protekle dve decenije, MCC Compact Program, koji će biti potpisan sledeće nedelje u Vašingtonu.

 

Ceo govor premijera Kurtija:

Poštovana ministarko ekonomije, gđo Artane Rizvanolli

Poštovani ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Jeffrey Hovenier,

Uvaženi prisutni,

Dame i gospodo,

 

U ovom trenutku kada se ceo svet suočava sa izazovima bez presedana u energetskom sektoru i sa energetskom tranzicijom kroz koju svi prolazimo, očigledno je da energetski sektor i njegovo pitanje ostaju naš visoki prioritet.

I prevazilaženje svetske energetske krize i energetska tranzicija imaju tri ključna elementa u centru: prvi, garantovanje sigurnosti snabdevanja svakog građanina Republike Kosovo, drugi, obezbeđivanje pristupačnosti troškova energije, i treći, diversifikacija izvora energije koje koristimo.

Ove godine, naš rad predvođen Ministarstvom ekonomije je postavio temelje za narednih 10 godina i ima viziju za narednih 30 godina. Energetska strategija 2022 – 2031, kao i Zakon o obnovljivim izvorima energije, po prvi put utiru put Kosova ka energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji stavljajući obnovljive izvore energije u centar.

Ove ciljeve realizujemo u narednim decenijama konkretnim i značajnim projektima kao što su Solarni park u KEK-u, Solar4Kosovo, pokretanje prve solarne aukcije koju nameravamo da uradimo krajem godine, kao i najveća investicija u zemlji za poslednje dve decenije, MCC Compact Program, koji će biti potpisan sledeće nedelje u Vašingtonu.

Kao Vlada Republike Kosovo, mi intenzivno radimo na garantovanju pouzdanog i pristupačnog snabdevanja za sve građane i preduzeća. Ovo snabdevanje će promovisati agendu zaštite životne sredine i istovremeno voditi našu društveno-ekonomsku transformaciju kao deo pravedne energetske tranzicije.

Naša posvećenost i rad na neophodnim međusektorskim reformama ključni su za privlačenje velikih i sveobuhvatnih investicija za zemlju i njen razvoj. A kada se ovi napori kombinuju sa zamahom koji imamo ove godine za energetski sektor, sigurno ćemo očekivati ​​veliki napredak u ovom sektoru.

Compact program i akumulativni kapaciteti koji će biti akumulirani sa grantom Korporacije milenijumskih izazova postaviće Kosovo po prvi put na čelo svetskog energetskog razvoja. Takve inovacije služe sektoru i služe državi. A takvu inovaciju omogućavaju alternativni izvori energije i naša zelena tranzicija.

Želim da se zahvalim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, koji su suštinski deo naše energetske tranzicije i razvoja, a posebno Razvojnoj agenciji USAID-a, čiji je lider, gospođa Zeinah Salahi, ovde sa nama, na kontinuiranom doprinosu ovom Solarnom forumu.

Zajedno sa ambasadorom Hovenier-om i ministarkom Rizvanolli, posetićemo Solarni sajam i pozivam sve učesnike koji su danas ovde da nam se pridruže kako bi izbliza videli robu i usluge koje nude lokalne solarne kompanije, kao i mogućnosti obnovljivih izvora energije koji se već nude na Kosovu.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×