07.10.2020

Intervistë e kryeministrit të Republikës së Kosovës Avdullah Hoti dhënë për Agjencinë e Lajmeve të Emirateve të Bashkuara Arabe

Kryeministri i Kosovës, i cili ka nënshkruar një marrëveshje historike paqeje me Serbinë fqinje për të riparuar plagët e luftës brutale të Ballkanit në të kaluarën, beson se është koha për lajme të mira për paqe.

“Për një kohë të gjatë, Ballkani ka prodhuar lajme të këqija. Njerëzit tani po presin me padurim lajme të mira”, tha Avdullah Hoti për Agjencinë e Lajmeve të Emirateve, WAM, në një intervistë ekskluzive.

Në lidhje me marrëveshjen që është nominuar për Çmimin Nobel të Paqes për sigurimin e paqes midis ish-armiqve të luftës në Ballkan, si pjesë e një marrëveshjeje të ndërmjetësuar nga SH.B.A., Kryeministri tha, “Ne jemi borxhlinj ndaj SH.B.A. që është përfshirë drejtpërdrejt në arritjen e një marrëveshje për normalizimin ekonomik midis Kosovës dhe Serbisë si akt para njohjes reciproke si shtete të pavarura dhe sovrane në kufijtë aktualë”.

Kapitull i ri me Serbinë

“SH.B.A. dhe aleatët e saj kanë shpëtuar Kosovën [gjatë luftës Kosovë-Serbi në fund të viteve 1990], prandaj, ne kemi marrëdhënie të veçanta me SH.B.A. dhe aleatët e saj. Ne u besojmë atyre, ne punojmë me ta”, shtoi ai në intervistën nga kryeqyteti kosovar Prishtina të martën.

Kosova ishte vendi i parë me shumicë myslimane që njohu Izraelin pas Emirateve të Bashkuara Arabe.
Kombi i Evropës Lindore dhe Serbia nënshkruan një marrëveshje për normalizimin e marrëdhënieve ekonomike më 4 shtator në Shtëpinë e Bardhë në prani të Presidentit Donald Trump.
Në javën në vijim, një ligjvënës suedez njoftoi se ai propozoi qeveritë e SH.B.A., Kosovës dhe Serbisë për Çmimin Nobel për Paqe për përpjekjet e tyre për të siguruar marrëveshjen e paqes.

Njohja e Izraelit

Duke komentuar vendimin e Kosovës për të njohur Izraelin, Kryeministri tha, “Kosova është një demokraci parlamentare laike ku të gjitha fetë mbrohen nga kushtetuta dhe ligjet. Shumica e popullsisë është myslimane. Ne kishim marrëdhënie shumë të mira me Izraelin, edhe pa njohjen nga ana e tyre”.

Ai vazhdoi duke thënë se “Realiteti aktual ka inkurajuar vendet tona të vendosin marrëdhënie diplomatike, dhe Izraeli ka njohur zyrtarisht Kosovën. Ne gjithashtu mirëpritëm zhvillimet e fundit midis Izraelit, Emirateve të Bashkuara Arabe dhe Bahreinit”. Avdullah Hoti beson se Ballkani dhe Lindja e Mesme mund të arrijnë paqe të përhershme.

Paqja në Ballkan dhe Lindjen e Mesme

“Gjatë historisë, armiqtë e djeshëm janë bërë aleatët e sotëm. Vetëm kujtoni luftërat e përgjakshme midis Gjermanisë dhe Francës, të Danimarkës dhe Suedisë, Amerikës dhe Japonisë, etj. Tani ata jetojnë në paqe dhe prosperitet”, theksoi ai.
“Prandaj, në Ballkan dhe në Lindjen e Mesme gjithashtu, ne duhet të punojmë për paqe. Paqja është e arritshme”.

Në lidhje me prioritetet aktuale të qeverisë së tij, 44-vjeçari Hoti tha, “Prioriteti im i parë dhe më kryesori është shpëtimi i jetës së njerëzve gjatë kësaj pandemie të paparashikuar dhe rimëkëmbja ekonomike”.

Drejt njohjes reciproke ndërmjet Serbisë dhe Kosovës

Marrëveshja për normalizimin ekonomik midis Kosovës dhe Serbisë është e një rëndësie të madhe, theksoi Avdullah Hoti, por për të njohur plotësisht njëra-tjetrën, një hap që ende nuk është arritur, është i nevojshëm për paqe “të qëndrueshme”.
“Për të arritur paqe dhe zhvillim të qëndrueshëm, nevojitet njohja [midis dy vendeve]. Unë jam i përkushtuar të punoj shumë për të arritur njohje të ndërsjellë midis Kosovës dhe Serbisë”, tha ai.

“Ne besojmë fuqimisht se arritja e një marrëveshje gjithëpërfshirëse dhe ligjërisht të detyrueshme për njohjen e ndërsjellë zyrtare midis dy vendeve është me rëndësi të madhe për të ardhmen e Kosovës, Serbisë, rajonit tonë si dhe Evropës”.

Bisedimet e ndërmjetësuara nga BE

Kosova dhe Serbia kanë negociuar normalizimin e marrëdhënieve të tyre nën ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian që nga viti 2012. Serbia bëri një luftë të ashpër me luftëtarët kosovarë që kërkuan pavarësi gjatë viteve 1998-1999. Lufta përfundoi pasi NATO zhvilloi një fushatë sulmi ajror 78-ditor kundër Serbisë.
Kosova është udhëhequr nga Kombet e Bashkuara për nëntë vjet para se të shpallte pavarësinë në vitin 2008. Shumica e kombeve perëndimore, përveç Serbisë, kanë njohur shtetësinë e Kosovës.

I pyetur në lidhje me progresin e bisedimeve të ndërmjetësuara nga BE, Kryeministri tha, “Dialogu ka prodhuar disa marrëveshje, disa nga ato marrëveshje janë zbatuar dhe disa jo. Sa herë që marrëveshjet janë zbatuar, jeta e qytetarëve të të dy vendeve është përmirësuar.

Përkushtimi për paqe rajonale

“Ne mbetemi të përkushtuar për të vepruar si aktorë racionalë dhe të përgjegjshëm në këtë proces. Angazhimi ynë në dialogun e udhëhequr nga BE është serioz me mbështetje dhe koordinim të fortë me SH.B.A., e cila është partneri strategjik i Kosovës.

“Dëshiroj të theksoj faktin se Republika e Kosovës është e përkushtuar për bashkëpunim rajonal dhe marrëdhënie të mira fqinjësore. Si një shembull i kësaj, ne mund t’i referohemi marrëdhënieve të shkëlqyera dhe bashkëpunimit të ngushtë që kemi me fqinjët tanë, përfshirë Shqipërinë, Malin e Zi dhe Maqedoninë e Veriut”, tha Kryeministri.