Zyra e Kryeministrit

Razjašnjenje za javnost

21 novembra, 2019

  1. novembar 2019

Kancelarija premijera Republike Kosovo pomno je pratila pisanja medija Koha o troškovima političkog osoblja i premijera Ramusha Haradinaja, koja su u pojedinim vestima predstavljena odvojeno.

Ovi troškovi, koje je pripremila Kancelarija za budžet i finansije, Kancelarije premijera, kao što smo objasnili i u jučerašnjem odgovoru, generalizovani su u većini kategorizacija i ne odgovaraju troškovima premijera i pojedinačnim troškovima političkog osoblja.

Svakako, da bi objasnili ovaj novi talas pisanja, informišemo vas da je Kompanija za kupovinu avio karata izabrana u skladu sa zakonskim procedurama od strane Centralnog tela za nabavke.

Dakle, cene karata koje je ovo preduzeće ponudilo premijeru i njegovom pratećem osoblju za putovanja u inostranstvo  određuje tržište, odnosno ekonomski operater sa kojim je sklopilo ugovor CTN, a kabinet premijera ne postavlja cene avionskih karata niti je odredio ekonomskog operatera za prodaju ovih karata.

Agenda premijera u međunarodnom predstavljanju i saradnji u skladu je sa ustavnim obavezama koje je imao premijer Haradinaj, uključujući i njegovo političko osoblje.

Kod troškova u kategoriji „ručkova“, skoro polovina iznosa navedenog u izveštaju Kancelarije za budžet i finansije pripada uslugama bifea, a izbor operativnog preduzeća vrši MJU, sa njihovim radnim procedurama i odgovornostima.

Iznos dnevnica naveden u izveštaju i objavljen u medijima je kategorija definisana kosovskim zakonima i pripada svakom javnom zvaničniku uključujući i one koji putuju u inostranstvo.

Hoteli u kojima je boravila državna delegacija su uglavnom predlozi ambasada Kosova u posećenim zemljama i uglavnom je izbor zasnovan na dogovoru ambasada i hotela da ponude najpovoljniju cenu boravka.

Kancelarija premijera, odnosno Kancelarija za budžet i finansije je sastavljač dotičnog dokumenta koji list Koha objavljuje, uprkos greškama i propustima u proračunima i kategorizaciji. Objavljivanje rashoda i obaveštenje javnog mnjenja o trošenju javnog novca pravo su medija, ali tražimo da ti izvještaji pojašnjavaju rashode i uključuju dužnosti i odgovornosti političkog osoblja u sprovođenju državne agende, kao ustavne obaveze.

Tumačenje pravnih troškova u kontekstu zloupotrebe, apostrofiranje pojedinačnih imena i njihovo označavanje rasipnicima je tendencija za negativnim senzacijama i naslovljavanjima, a ne pošteno informisanje javnosti o ulozi i odgovornostima koje su imali premijer i njegovi politički podređeni u sprovođenju državne agende.

Ni Kancelarija premijera, a ni politički delatnici, nemaju nikakvu odgovornost i ne odlučuju u pogledu cena avionskih karata, izbora hotela i dnevnica.

Ovi aspekti su unapred određeni uslovima operatora, ugovorima koje država zaključuje sa tim operaterima i vladinim propisima.

Sama činjenica prijavljivanja podataka u tabelama rashoda, uključujući i podnošenje računa, ukazuje na visok nivo transparentnosti, što je ova vlada pokazala objavljivanjem ugovora Contour Globala i poštovanjem svih legitimnih uslova pristupa medija i civilnog društva zvaničnim dokumentima.

 

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.