Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Pitanje nestalih lica je rana za sve

25 februara, 2019

 

Priština, 25. februar 2019.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, sastao se danas sa predstavnicima porodica nestalih osoba. Ovom prilikom je, premijer Haradinaj rekao da je razlog za ovaj sastanak ima veze sa činjenicom da se nada da će se jednog dana postići dogovor sa Srbijom, sporazum o uzajamnom priznavanju, ali i pomirenje.

„Bez pružanja ruke pomirenja onih koji još uvek imaju nestalih rođaka, i pomirenje je teško i želimo da u periodu pre ovog dijaloga, tretiramo sa poštovanjem i ovu temu. rekao je premijer Haradinaj, dodajući da je ovo rana za sve, bez obzira na etničku pripadnost.

Zahvaljujući se Vladinoj komisiji, kao i Udruženjima porodica nestalih lica, premijer Haradinaj i učesnici su raspravljali o pravnom položaju kategorije nestalih lica, o tome što je još uvek ostalo ne tretirano u tom pogledu. Premijer Haradinaj je obećao da će svako udruženje koje se bavi nestalim licima i pitanjem istraživanja nestalih lica u vezi sa ratom, dodeliti logistički budžet za obaveze koje imaju.

Istovremeno je najavljeno da će ispunjenje Zakona o nestalim licima biti prosleđeno Vladi na usvajanje u martu mesecu ove godine.

Premijer Haradinaj je dalje dodao da su u procesu zalaganja za definisanje dijaloga i da to još uvek nije dobro definisano ni sa kosovske strane a ni sa srpske strane, ali je premijer rekao da kosovska delegacija koja ipak ide na razgovore sa Srbijom treba konsultovati porodice nestalih osoba.

Predložiću državnoj delegaciji za razgovore da sarađuje sa vama, kao sa Komisijom, tako i sa predstavnicima udruženja, tako da i tema nestalih osoba u razgovorima Kosova i Srbije ima svoju zasluženu poziciju;, rekao je premijer Haradinaj, uz napomenu da ako žele mir, stvarno nije dovoljno, samo da se političari dogovore, nego bi bilo dobro da se i narodi složi.

Premijer Haradinaj je pre ovog sastanka primio u svojoj kancelariji neke od rođaka nestalih, koji su se zahvalili premijeru na podršci koju je Vlada stalno davala i daje za porodice, ali i za sudbinu nestalih, dok su članovi porodica zahtevali da se izvrši politički pritisak na Srbiju da se reši sudbina nestalih lica.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.