Zyra e Kryeministrit

Premijer Haradinaj: Skenderbeg, heroj poruka o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti albanskog naroda

26 januara, 2019

Priština, 26. januar 2019.

Premijer Republike Kosovo, Ramush Haradinaj, učestvovao je u promociji knjige „Portreti Skenderbega kroz vekove“ autora Luan Tashi, događaj koji je organizovan pod pokroviteljstvom Kancelarije premijera, i koji je održan u Nacionalnoj biblioteci Kosova „Pjetër Bogdani” u Prištini.

Premijer Haradinaj je ovom prilikom rekao da su se na ovom događaju susreli pod simbolikom završetka Svenacionale godine Gjergj Kastrioti – Skenderbeg, ističući da se oseća srećnim što je nakon toliko godina jedan njegov sunarodnik uspeo ujediniti u jedno delo portrete našeg nacionalnog heroja Gjergj Kastrioti-Skenderbeg.

Ceneći figuru Skenderbega, premijer Haradinaj je rekao da je Gjergj Kastrioti – Skenderbeg heroj ne samo nacionalnih razmera, već i heroj veoma vrednih poruka o prošlosti, sadašnjosti, ali i porukama za našu budućnost, kao naciji i Albancima na Balkanu.

U nastavku, premijer Haradinaj je rekao da svako ko ima ovu knjigu neće moći da prođe bez utisaka o našem heroju.

U svom govoru, premijer Haradinaj je rekao da je kao dete čitao delo Marin Barleti, ali i dela stranih autora pisanih o Skanderbegu.

„Sada je naš heroj prikazan vizuelno. Nešto što smo imali prilike da vidimo u sekvencama ili delimično, svi mi smo mogli imati viziju o našem heroju, od jedne statue, portreta, umetničke slike, od opisa koji nam je urezan u umu tako da svako od nas može da pruži opis o našem najvećem heroju, ali ih sada imamo sve zajedno vizuelno, za nas odrasle, za našu decu koja će u vreme napredne tehnologije mnogo lakše da ih zapamte“, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da danas nije izabrao da govori o tome koliko je bilo veliko delo našeg najvećeg heroja nego da se zahvali svim svojim sunarodnicima koji tako verno čuvaju i cene delo našeg najvećeg heroja, Gjergj Kastrioti – Skenderbega.

Profesor Filozofskog fakulteta, recenzent knjige Astrit Salihu, rekao je da ono što mu ostavlja utisak u ovom delu je da će ova evropska memorizovana faktografija ostati vekovima u utvrđenim evropskim gradovima.
O knjizi je govorio i Bujar Vani, vajar iz Albanije kao i istraživač perioda iz srednjeg veka, profesor Gjon Berisha.
Autor knjige „Portreti Skenderbega kroz vekove“, Luan Tashi, zahvalio se premijeru Haradinaj i svima onima koji su omogućili objavljivanje ove knjige.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.